A. Bilotaitė gina užsipultą dizainerę

A. Bilotaitė gina užsipultą dizainerę

Dizainerė Julija Janus savaitgalį viešai iškėlė susimąstyti privertusį klausimą – kas yra lietuviška mada ir kokia moteris yra graži XXI amžiuje? Prisiminusi neseniai įvykusį Juozo Statkevičiaus kolekcijos pristatymą, Julija Janus išsakė pastebėjimą, kad šio amžiaus graži moteris tikrai atrodo kitaip nei Juozo modeliai.

„Juozo mados aš nekvestionuoju, ji labai graži, bet tai yra daugiau teatrinis kostiumas arba aukštoji mada. Tai nėra nauja. Tai yra klasikinis stilius, kuris man, kaip moteriai, nėra patogus ir naujas. Į tai gražu žiūrėti kaip į spektaklį ar į cirką, bet tai nėra šiuolaikinės mados atspindys“, – 15min teigė J.Janus.

J.Janus komentaras nepraslydo pro akis J.Statkevičiui, o savo nuomonę, jis išsakė asmenine žinute dizainerei. Jai skirtos žinutės nuotrauka Julija pasidalijo socialiniame tinkle: turinys vienus kaip reikiant nustebino dėl įžeidžiančių žodžių, kiti mojo ranka – „nieko naujo, juk tai Juozas“.

„Jeigu tu rengi visus maišais ir nieko nepasiekei ir nepadarei, esi baisi vidutinybė nuo studijų laikų ir nieko nesuvoki iki dabar. Tavo lūpomis kalba nevykėlio nežmoniškas pavydas“, – asmeninėje žinutėje Julijai rašė J.Statkevičius.

Išvydusi tokią J.Statkevičiaus žinutę, Seimo narė Agnė Bilotaitė nenutylėjo. Paviešindama savo komentarą ji pabrėžė – kad ir koks esi kūrėjas, geriausiai žmogaus kūrybą atspindi vidus.

„Julija Janus, esi protinga, talentinga, graži moteris. Žaviuosi tavo gyvenimo filosofija, požiūriu į madą ir grožio samprata. Tu mane įkvepi! Ačiū tau, kad esi! Niekas neturi teisės kito asmens šitaip žeminti ir įžeidinėti. Blizgus ir gražus fasadas, bet supuvęs vidus. Gali žmogų išvaryti iš kaimo, bet kaimo iš jo neišvarysi niekada“, – socialiniame tinkle rašė Seimo narė, o jos prierašą feisbuke lydėjo grotažymė „Patyčioms ne“.

15min susisiekė su A.Bilotaite. Ji akcentavo, kad viešoje erdvėje diskusijų formų gali būti įvairių, nuomonių – taip pat. Vis dėlto J.Statkevičiaus žinutė, anot politikės, yra baisios patyčios, atskleidžiančios visuomenės ydas.

„Galima turėti skirtingas pozicijas, bet šiuo atveju tai yra neadekvatu. Tai žemina, žeidžia jausmus, ypač, kad tai girdime iš žmogaus, kuris įvardijamas aukštosios mados atstovu“, – 15min sakė A.Bilotaitė.

Tai – patyčios

Politikė pabrėžia, kad žmonės, prisidedantys prie Lietuvos kultūros formavimosi, augimo, turėtų atsakingai vertinti savo pasisakymus, o tie vieši išpuoliai išvis nėra pateisinami.

„Savo žodžiais žmogus atskleidė visai kitokį vidų, kuris nesutampa su jo kuriamais drabužiais. Vidinės kultūros ir elegancijos aš čia nematau. Po tokių pasisakymų aš kitaip žiūrėsiu į Juozo kuriamus drabužius. Tokie kūrėjo žodžiai mane išties labai nuliūdino, tai yra visiškai neprofesionalu.

Ypatingai, kad šiais laikais turime vis daugiau kalbėti apie skirtingų formų grožį, išvaizdą, kuri neatitinka manekenės standartų, o jei moteris atrodo kitaip – neturi susilaukti tokių žodžių. Tad tai yra patyčios kitaip atrodančioms moterims“, – sako A.Bilotaitė.

Kaip pakeisti tokią situaciją? „Nežinau, koks mūsų visuomenės brandos lygis, bet daugelyje Vakarų valstybių po tokių pasisakymų dizaineris sulauktų labai daug neigiamų nuomonių, žmonės nebesidomėtų kūryba – atsirastų įvairių boikoto formų. Lietuvoje einame pirmuosius žingsnius, tačiau žmones turėtų prisiimti atsakomybę už savo žodžius“, – mano A.Bilotaitė.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder