6 faktai: kas žinoma apie V. Uspaskicho platinamo „stebuklingo vandens“ skandalą

6 faktai: kas žinoma apie V. Uspaskicho platinamo „stebuklingo vandens“ skandalą

(3)

Darbo partijos (DP) lyderio Viktoro Uspaskicho pareiškimai apie stebuklingą „antikovidinį“ vandenį sukėlė nemažai sumaišties: europarlamentaras kaltintas šarlatanizmu, pseudomokslinių teorijų sklaida.

Pažvelgus atidžiau ėmė aiškėti, kad politiko susidomėjimas aukštomis materijomis gali būti vedamas visiškai pragmatiškų veiksmų: nuo populiarumo per rinkimus iki savo vaikų verslo interesų.

Alfa.lt patikrino faktus apie tai, kokių interesų vedamas V. Uspaskichas staiga nusprendė platinti „stebuklingą“ vandenį.

Informacija apie „antikovidinio vandens“ gamintojus ir jų sąsajas su V. Uspaskicho šeima feisbuke pasidalijo Kėdainių savivaldybės Tarybos narė, atstovaujanti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai, Karolina Štelmokaitė.

1. Mineraliniam vandeniui – stebuklinės savybės ir trigubai didesnė kaina

„Gydytis“ nuo COVID-19 europarlamentaras siūlo ne paprastu vandeniu iš čiaupo, o konkrečios įmonės gaminamu mineraliniu, tiesa, už tris kartus didesnę nei rinkos kainą.

Feisbuke politiko paskyroje platinamame įraše skelbiama: „Toks vanduo sukuria ląstelinį imunitetą ir paruošia organizmą kovai su COVID-19. Jau dabar šitas vanduo pakrautas įveikti 6 koronaviruso atmainas“, – rašo Darbo partijos lyderis.

Anot V. Uspaskicho, visą šio vandens „kursą“ sudaro 24 dienos, per kurias vartotojai turės išgerti 24 butelius šio gėrimo, kurį jis paslaugiai siūlo įsigyti už 36 eurus, t. y. po 1,5 euro už butelį.

Rokiškio parduotuvėse UAB „Lamikara“ gaminamas ir pilstomas mineralinis vanduo „Upas“, kuriuo ir siūlo koronavirusinę infekciją gydyti V. Uspaskichas, kainuoja nuo 30 ct už pusės litro buteliuką iki 49 ct už pusantro litro talpos – tris kartus pigiau.

2. Vandenį gaminančią įmonę valdo buvusi V. Uspaskicho, o dabar jo vaikų bendrovė

90 proc. mineralinio vandens gamintojos „Lamikaros“ akcijų valdo nekilnojamojo turto (NT) bendrovė „Edvervita“, kurios direktorius Edmundas Ubartas – senas V. Uspaskicho bendražygis.

Šiuo metu „Edvervitą“ per pusę valdo du akcininkai – Baltarusijoje registruoti V. Uspaskicho vaikai iš pirmosios santuokos Julija ir Eduardas Uspaskichai.

Nuo 2010 m. vienvaldžiu „Edvervitos“ akcininku buvo pats V. Uspaskichas, tačiau 2013 m. pradžioje jis visas savo turėtų įmonių akcijas padalijo atžaloms. Lyg nujausdamas: 2013-ųjų liepą Vilniaus apygardos teismas V. Uspaskichui buvo skyręs 4 metus kalėjimo.

Per visą savo gyvavimo laikotarpį su politiku siejama bendrovė ne kartą atsidurdavo skandalų akiratyje.

 

Mineralinis Upas

3. Platintojų gretos kito

Gruodžio 27 d. vakarą feisbuke savo paskyroje V. Uspaskichas pasidalijo įrašu, kuriame skelbiamas išsamus sąrašas asmenų, į kuriuos galima kreiptis, norint įsigyti stebuklingo vandens. Tarp platintojų minima Darbo partijos atstovė, Seimo narė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė. Tačiau jau kitos dienos rytą įrašas buvo redaguotas ir parlamentarė iš jo stebuklingai dingo.

Kiek vėliau įrašas buvo dar kelis kartus redaguotas – iš pradžių iš jo išnyko platintojų pavardės, o galiausiai liko tik elektroninis paštas, nurodantis, kad reikėtų kreiptis įmonės „Lamikara“ informacijos paštu.

I. Kačinskaitė-Urbonienė Alfa.lt aiškino į platintojų gretas patekusi be savo žinios – partijos pirmininkas ją tiesiog vaišino mineraliniu, net neakcentuodamas „stebuklingų“ jo galių.

„Mes nebuvome kalbėję apie tai, kad man reikės platinti tą vandenį“, – paaiškino politikė.

Jos teigimu, iš ryto sulaukusi žurnalistų skambučių, ji susisiekė su V. Uspaskichu ir iš platintojų sąrašo buvo pašalinta.

V. Uspaskicho nuomone, „stebuklingą vandenį“ taip pat turėjo platinti Pagėgių savivaldybės tarybos narys Antanas Grublys, Alytaus miesto savivaldybės tarybos narė Laura Radzevičiūtė, Joniškio rajono savivaldybės tarybos narys Kęstutis Mačiulis, Radviliškio rajono savivaldybės Tarybos narys ir žinomas verslininkas Jurgis Baublys, Raseinių savivaldybės tarybos narys Vaidas Kuzmarskis, Širvintų rajono tarybos narys Alfredas Astikas, Šiaulių miesto savivaldybės tarybos narė Danguolė Martinkienė, Kalvarijos savivaldybės tarybos narys Antanas Burinskas.

Platinti taip pat turėjo buvęs Kauno rajono savivaldybės tarybos narys Antanas Makarevičius, asociacijos Kėdainių bendruomenės pirmininkė Indrė Fiodorova, Panevėžio vietos veiklos grupės pirmininkė Sandra Jakštienė, ilgametė Darbo partijos narė Rasa Špokienė, Klaipėdos apskrities Jaunųjų ūkininkų sąjungos vadovė Aleksandra Michaliova, pedagogė Adelė Stančienė, technomuzikos atlikėjas Algirdas Narutavičius.

 

Šiltas vanduo © Organizatoriai

4. Netradicinė politinė reklama?

V. Uspaskicho interesus nagrinėjusi K. Štelmokaitė prisimena, kad V. Uspaskicho kelias į rinkėjų širdis ne visada vedė per nuobodžias politines diskusijas ir dalyvavimą debatuose.

„Štai, per pastaruosius 2019 m. rinkimus į Europos Parlamentą V. Uspaskichas važinėjo po Lietuvą ne diskutuoti apie Europos ateitį, bet kviesdamas potencialius rinkėjus į gydymo seansus. Tąkart „gydymo seansai“ puikiai atsipirko – V. Uspaskichas vėl buvo išrinktas į EP ir tik per plauką DP negavo antro mandato“, – rašo K. Štelmokaitė.

Ji akcentuoja, kad įvairiais būdais patraukti į save dėmesį V. Uspaskichas bandė ne kartą.

„Prieš 2016 m. rinkimus į Seimą nuo DP visiškai nusigręžusius rinkėjus europarlamentaras V. Uspaskichas kvietė į savo šviežios knygos apie ligas pristatymą bei gydymo seminarus. Nors seminarai buvo gan gausiai lankomi, o jo keistos idėjos apie dvasinius centrus Lietuvoje ir Kėdainiuose buvo sėkmingai aprašinėjamos respublikinėje spaudoje, visgi rinkėjai V. Uspaskicho „gydymo“ galių tąkart „nesurišo“ su DP rinkimų sąrašu ir nekandidatuojant pačiam lyderiui DP patyrė fiasko.

Beje, iš šios klaidos buvo gan gerai pasimokyta ir jau 2020 m. rinkimų kampanijoje iliuzija, jog ir V. Uspaskichas balotiruojasi į Seimą (nors to nevyko), buvo itin paryškintai sukurta ir tapo sėkmingu rinkėjų jauku“, – nagrinėja situaciją K. Štelmokaitė.

5. „Stebuklingu vandeniu“ susidomėjo tarnybos

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) antradienį pranešė pradėjusi tyrimą dėl klaidinančių ir draudžiamų teiginių apie ligų gydymą bei profilaktiką, naudojamų reklamuojant natūralų mineralinį vandenį.

Kaip skelbiama VMVT išplatintame pranešime, pagal socialiniame tinkle pateiktą informaciją tarp nurodytų platintojų buvo pateikti natūralų mineralinį vandenį gaminančios įmonės UAB „Lamikara“ kontaktai.

Šios įmonės atžvilgiu ir pradėtas tyrimas dėl klaidinančių ir draudžiamų teiginių apie ligų gydymą ir profilaktiką, naudojamų reklamuojant natūralų mineralinį vandenį.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kreipimąsi pavedė išnagrinėti Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai.

Vartotojų skundų sakė sulaukusi ir Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba, ji gali skirti baudą.

 

V. Uspaskichas ir A.Guoga © Fotobankas

6. Partijos kolegos reaguoja santūriai. Kritika – tik iš „naujoko“ Antano Guogos.

Seimo narys A. Guoga feisbuke pareiškė atsiribojantis nuo Darbo partijos lyderio V. Uspaskicho „vandens procedūrų“. Politikas savo paskelbtame įraše tikino, kad, esant tokioms aplinkybėms, dėstyti mokslu neparemtas įžvalgas yra neatsakinga, ir prabilo apie atėjusį laiką partijos vadovui pagalvoti apie pasitraukimą iš posto.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder