Vėl krutina pedagogų atlyginimo klausimus

Vėl krutina pedagogų atlyginimo klausimus

"Nieko konkretaus" - po vakar Švietimo ir mokslo ministerijoje vykusio sutikimo apgailestavo streikavusių Lietuvos švietimo darbuotojų profesinių sąjungų atstovai.

"Atrodo, kad derybos imituojamos. Daug kalbama, įsiveliama į diskusijas, bet nepriimama jokių konkrečių sprendimų", - "Vakarų ekspresui" pasakojo susitikime dalyvavusi Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos Klaipėdos miesto susivienijimo pirmininkė Laima Juknienė.

Ji apgailestavo, kad pats Švietimo ir mokslo ministras su profesinių sąjungų atstovais susitiko tik trumpam, o vėliau vesti derybas paliko viceministrei.

"Nagrinėjome du pagrindinius klausimus. Pirmas jų - koeficientų didinimas. Mes siūlome nuo 2020-ųjų metų sausio 1-osios jį didinti 10 proc., tiek pat ir nuo kitų metų rugsėjo. O ministerijos atstovai sako, kad gali didinti nebent perpus mažiau", - apie ką buvo kalbėta, pasakojo L. Juknienė.[CITATA]

Pasak jos, taip pat buvo diskutuojama ir dėl paties mokytojo etato struktūros.

"Tačiau nieko konkretaus nepavyko nuspręsti, tad derybas nuspręsta pratęsti trečiadienį", - sakė L. Juknienė.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) vadovas Andrius Navickas džiaugėsi konstruktyviu pokalbiu su ministru, tačiau taip pat teigė pasigedęs konkretumo.

"Mes dabar pasigendame konkretumo ir norėtume, kad tos kalbos vestų prie aiškaus plano. Norime, kad dalykai būtų daromi greičiau ir keistųsi santykis tarp vidutinio darbo užmokesčio ir mokytojų užmokesčio. Taip pat galvojame, kad gali kilti nemažai įtampos dėl pačio etatinio modelio taikymo, nes jis praktiškai neatitinka tikrovės", - BNS citavo A. Navicką.

Pasak jo, nuo gegužės mėnesio intensyviai vykusios derybos apčiuopiamų rezultatų neatnešė. Panaši situacija klostosi ir dėl per vykusį streiką iškeltų reikalavimų, ir dėl įsipareigojimų taisyti etatinio darbo užmokesčio tvarkos trūkumus.

Po vakarykščio susitikimo A. Navickas tvirtino su ministru sutaręs, kad bus stebima situacija ir ieškoma sprendimo būdų - ketinama su ministru vykti į mokyklas, kur kils problemų dėl atlyginimų kėlimo.

"Šiuo metu disproporcija tarp mokytojų algų yra didelė, priklausomai nuo etato dydžio. Kalbėti apie atlyginimą yra sudėtinga, bet tas įkainis yra labai mažas", - BNS sakė A. Navickas.

Švietimo ministras Algirdas Monkevičius teigia sieksiantis, kad valandinis mokytojų įkainis kasmet didėtų iki 10 procentų.

"Matome, kad čia galime rasti tam tikrą konsensusą ir didinti dalimis: tarkime, nuo sausio penki procentai, tada nuo rugsėjo", - pirmadienį sakė ministras.

NORAI IR GALIMYBĖS. Švietimo ministras Algirdas Monkevičius teigia sieksiantis, kad valandinis mokytojų įkainis kitąmet didėtų iki 10 procentų, pedagogai norėtų dvigubai daugiau.

Irmanto SIDAREVIČIAUS nuotr.

Pasak A. Monkevičiaus, "aštrus" klausimas yra dėl mokytojų metinių darbo valandų apskaičiavimo. Prie šio klausimo sutarta grįžti trečiadienį.

BNS duomenimis, Švietimo ministerija praėjusią savaitę pranešė papildomai mokytojų algoms šiemet skirsianti 14 mln. eurų. Taip pat teigiama, kad darbo krūvis ir algos bus skaičiuojamos pagal patobulintą etatinio darbo užmokesčio modelį.

Teigiama, kad šiuo metu valandinis mokytojo įkainis siekia apie penkis eurus, o pilnas etatas, pasak A. Monkevičiaus, popieriuje sudaro apie 1200 eurų, tačiau problema ta, kad tik ketvirtadalis mokytojų dirba pilnu etatu.

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder