Ugdyti priešmokyklinukus kartais galima ir namuose

Ugdyti priešmokyklinukus kartais galima ir namuose

Iš užsienio į Klaipėdą grįžę tėvai turės galimybę į pirmą klasę leisti vaiką, nors jis ir nelankė privalomos priešmokyklinės grupės.

Nors nuo 2016-ųjų rugsėjo priešmokyklinis ugdymas yra privalomas, 2017 metus rekomenduojama laikyti pereinamuoju laikotarpiu, kai vaikas pirmą klasę dar gali lankyti ir nebaigęs šios grupės.

Pasak uostamiesčio valdininkų, sulaukta daug skambučių iš būsimųjų pirmokų tėvų, kurie yra grįžę iš užsienio, o jų vaikai nėra baigę priešmokyklinio ugdymo programos. Švietimo ir mokslo ministerija išaiškino, kad tokie vaikai turi būti priimami į pirmąją klasę įvertinus vaiko brandumą mokyklai.

"Tiesiog tokie tėvai turi kreiptis į Klaipėdos pedagoginę psichologinę tarnybą. Jei bus nustatyta, kad vaikas nėra brandus mokytis, jis turės lankyti priešmokyklinę grupę", - vakar surengtoje spaudos konferencijoje sakė Klaipėdos lopšelio darželio "Vyturėlis" direktorė Rima Rupšienė.

Pernai Klaipėdos pedagoginė psichologinė tarnyba vertino 48 vaikų brandumą mokytis nebaigus priešmokyklinio ugdymo programos. 33 iš jų buvo rekomenduota lankyti 1 klasę.

Valdininkų duomenimis, kasmet yra ir tokių tėvų, kurie pageidauja, kad vaikas pirmą klasę pradėtų lankyti jau nuo šešerių metų. Tokių vaikų branda taip pat turi būti įvertinta specialistų.

"Nauja yra tai, kad nuo rugsėjo sveikatos sutrikimų turintys vaikai priešmokyklinį ugdymą gali gauti namuose. Tokiu atveju turi būti pateikta gydytojų pažyma ir prašymas ugdymo įstaigai, kad vaikui būtų suteikiamas toks ugdymas. Pedagogas tokį vaiką namuose moko 5 valandas per savaitę. Suprantama, vaikas turi galimybę dalyvauti visuose įstaigos renginiuose", - pasakojo Švietimo skyriaus vyr. specialistė Ramunė Zavtrikovienė.

Vaiką pagal priešmokyklinio ugdymo programą gali ugdyti ir laisvasis mokytojas, kuris turi būti įgijęs atitinkamą kvalifikaciją. Priešmokyklinio ugdymo pedagogas, logopedas ar meninio ugdymo mokytojas turi būti išklausęs 40 valandų priešmokyklinio ugdymo kursus.

"Uostamiesčio įstaigose dar yra vietų priešmokyklinio amžiaus vaikams. Renkama nauja papildoma priešmokyklinukų grupė rekonstruotame "Purienos" darželyje, po keletą laisvų vietų yra ir kituose darželiuose bei Prano Mašioto ir Smeltės progimnazijose", - pasakojo R. Zavtrikovienė.

Priminsime, kad priešmokyklinis ugdymas pradedamas teikti vaikui, kai tais kalendoriniais metais jam sueina 6 metai.

Klaipėdoje šiais mokslo metais buvo 2 008 priešmokyklinukai, manoma, kad panašus skaičius bus ir ateinančiais mokslo metais.

Tiesa, ne visi šešiamečiai gauna privalomą ugdymą. Pavyzdžiui, pernai rugsėjį Klaipėdoje nelankančiųjų ir nesimokančiųjų sistemoje buvo registruota 188 vaikai. Pasak valdininkų, nustatyta, kad 168 iš jų buvo išvykę į užsienį.

"Dėl 20 vaikų buvo aiškintasi su Vaiko teisių apsaugos skyriumi. Paaiškėjo, kad dviejų vaikų neleido į priešmokyklinę grupę dėl didelių sveikatos sutrikimų, dar dviejų vaikų tėvai nežinojo apie privalomąjį priešmokyklinį ugdymą, o dviejų apskritai nepavyko rasti", - vardijo R. Rupšienė.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder