Studentai: gerai besimokančiojo samprata prieštarauja Konstitucijai

Studentai: gerai besimokančiojo samprata prieštarauja Konstitucijai

Penktadienį surengtoje Lietuvos studentų atstovybių sąjungos (LSAS)  konferencijoje studenta tvirtino, kad Seimas ketvirtadienį priėmė Konstitucijai prieštaraujančias Aukštojo mokslo įstatymo pataisas dėl gerai besimokančio studento sampratos.

„Mus neramina tai, kad Aukštojo mokslo įstatymo pataisos, kurios studentams yra vienos iš svarbiausių – susijusios su gerai besimokančio studento sąvoka, vakar priimtos ne tik ignoruojant studentus, bet ir visiškai neatsakingai. Neefektyviai dirbantys politikai savo darbo spragas dangsto ne tik skubotai ir neapdairiai priiminėdami sprendimus už uždarų durų, ignoruodami, ar tiesiog pamiršdami pakviesti studentų atstovus išsakyti nuomonę, bet ir atvirai meluoja apie nuostatas, neva suderintas su studentų atstovais“, - sako LSAS prezidentė Indrė Vareikytė.

Anot jos, Konstitucinio Teismo išvadose aiškiai įvardinta, kad Valstybės institucijos turi pareigą ne tik pačios nenustatyti konstitucinio asmenų lygybės principo neatitinkančių reikalavimų, siekiantiems aukštojo mokslo, bet ir užtikrinti, kad tokių reikalavimų nenustatytų aukštosios mokyklos.

"Deja, vakar Seimas priėmė sprendimą, kuris aiškiai prieštarauja šioms nuostatoms“, - aiškina I. Vareikytė.

Pasak LSAS prezidentės, priimtos pataisos yra vienos aktualiausių, kadangi jos apibrėžia beveik 204 000 jaunų žmonių akademinę ir socialinę situaciją.

"Sesijai artėjant į pabaigą studentams turi būti aišku ar nuo rugsėjo atsižvelgiant į Seimo priimtas pataisas jiems teks mokėti už studijas ar ne", - sako I. Vareikytė.

LSAS kreipėsi į prezidentą Valdą Adamkų ir raginą jį nepasirašyti vakar patvirtinto Aukštojo mokslo įstatymo projekto bei grąžinti jį pakartotiniam svarstymui. Sąjunga grąžintoms pataisoms ketina pateikti konkrečius siūlymus, o dėl gerai besimokančio studento sąvokosjau pradėjo atlikinėti reprezentatyvią studentų bei akademinės bendruomenės apklausą.

 

"Vakarų ekspreso" informacija

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder