Solveiga Buožiūtė: universitetų reitingai svarbūs, jei pateikiami korektiškai ir tiksliai

Solveiga Buožiūtė: universitetų reitingai svarbūs, jei pateikiami korektiškai ir tiksliai

Neseniai paskelbtas Europos Komisijos inicijuotas reitingas „U-Multirank“ dar kartą patvirtino, kad žiniasklaida, akademinė bendruomenė ir visuomenė aukštųjų mokyklų reitingavimo sistemas vertina nevienareikšmiškai. Nepaisant reitingų pliusų ir minusų, jie yra įdomūs visiems. Būtent dėl to labai svarbu pateikiant informaciją viešoje erdvėje būti korektiškiems ir tiksliems.

Kiekvienas reitingas turi savo tikslą, metodologiją, kuri leidžia universitetus įvertinti pagal skirtingus kriterijus. Remiantis tais pačiais kriterijais ta pati aukštoji mokykla gali puikiai pasirodyti viename ir nebūtinai taip gerai kitame reitinge.

Nemažo atgarsio viešoje erdvėje sulaukęs „U-Multirank“ reitingas yra unikalus tuo, kad neišrikiuoja universitetų nuo geriausio iki mažiau kokybiško, o vertina universitetų pasiekimus 5 srityse: studijų, mokslinių tyrimų, žinių perdavimo, tarptautiškumo ir poveikio regionui.

Interaktyvus universitetų palyginimo įrankis leidžia rinktis sritis, pagal kurias aukštąsias mokyklas vartotojui aktualu lyginti. Pasirinkę universitetus gretinti pagal visus 5 kriterijus – gausime vieną universitetų eilę su aukščiausiais įvertinimais, tuo tarpu pasirinkę universitetus lyginti pagal, pavyzdžiui, 3 sritis, gausime jau visai kitą eilę ir t.t.

Naujienų portale DELFI balandžio 14 d. paskelbtame „U-Multirank“ reitingą apžvelgiančiame straipsnyje „Sumaišė kortas aukštosioms mokykloms: reitingai, kurie nustebins“ taip ir liko neaišku, pagal kokius pasirinktus kriterijus buvo lyginamos ir aprašomos Lietuvos aukštosios mokyklos – kiek viena ar kita aukštoji mokykla gavo aukščiausių įvertinimų, ar – kur geriausia studijuoti tam tikros srities studijas.

Nepateikta ir kitų svarbių detalių. Visų pirma, verslo bei elektros inžinerijos studijų vertinimas buvo paskelbtas dar 2014 m. kovą, taigi šie rezultatai yra pateikti remiantis 2013 m. pateiktais duomenimis. Per šį laikotarpį galėjo įvykti svarbių pokyčių tiek studijų programose, tiek universitetuose.

Nepakankamai tiksliai atskirtos ir skirtingų reitingų metodikos. „U-Multirank“ reitingui duomenys yra imami iš tarptautinių bibliometrinių ir patentų duomenų bazių, taip pat informaciją teikia ir aukštosios mokyklos, studijų krypčių reitingui atlikta daugiau nei 85 tūkst. studentų apklausa. Interneto svetainių monitoringą atlieka kitas reitingas – „Webometrics“, kuris tiesioginės įtakos „U-Multirank“ reitingo rezultatams neturi.

Reitingai atskleidžia daug vertingos ir objektyvios informacijos apie aukštąsias mokyklas, leidžia jas palyginti bei įvertinti ir pačiai akademinei bendruomenei, ir plačiajai visuomenei. Tačiau, siekiant objektyvumo, reitingų duomenis derėtų vertinti ar naudoti labai atsakingai ir įsigilinus.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder