Šiemet išleisti vaiką į mokyklą kainuos maždaug dešimtadaliu brangiau

Šiemet išleisti vaiką į mokyklą kainuos maždaug dešimtadaliu brangiau

Šiemet išleisti vaiką į mokyklą tėvams kainuos maždaug dešimtadaliu brangiau - prekybininkų teigimu, maždaug tiek, lyginant su praėjusiais metais, pabrango vadovėliai, pratybų sąsiuviniai ir mokyklinės prekės. Nors knygynai dar tik laukia pirkėjų antplūdžio,  tačiau, anot jų darbuotojų, pirmieji pirkėjai jau pastebi pakitusias kainas.

Brangiausiai kainuoja pradinių klasių pratybų sąsiuviniai. Jų kaina svyruoja nuo 5 iki 11 litų. Dažnai pradinuko komplektą sudaro iki devynių pratybų sąsiuvinių, jų įvairovę parenka mokytoja. 5-12 klasių pratybų sąsiuvinių kaina svyruoja nuo 3 iki 13 litų.

"Leidybai, kaip ir visoms kitoms verslo sritims, įtakos turi infliacija, dėl kurios susiduriame su nuolat augančiomis leidybinėmis išlaidomis - išaugo autoriniai atlyginimai, stipriai pabrango kuras, patalpų šildymas bei nuoma. Mūsų tikslas - leisti kokybišką mokyklinę literatūrą, todėl siekiame, kad vadovėlių autoriai būtų patys geriausi savo srities specialistai. Taigi taupyti vadovėlio kokybės sąskaita tikrai negalime", - Eltai sakė leidyklos "Šviesa" direktorius Arūnas Butkus.

Pasak jo, dėl šių priežasčių šiemet vadovėlių kainos pakilo 10 procentų. Direktoriaus teigimu, jų leidžiamų pratybų kaina priklauso ir nuo to, kokiai klasei skirtas leidinys, kokia jo apimtis bei apipavidalinimas.

Tuo tarpu kita Lietuvos leidykla "Vaga" savo leidinių nepabrangino. Anot leidyklos atstovės Ramunės Kugytės, jie sąnaudas padengė savo sąskaita.

Nemažai pinigų bus išleista ir perkant kanceliarines prekes - sąsiuvinius, rašymo priemones, penalus, kuprines ir kt. Didžiausio prekybos tinklo Lietuvoje "Maxima" Rinkodaros ir pardavimų departamento direktorius Saulius Jonaitis Eltai sakė, kad neseniai prasidėjusioje mokyklinių prekių mugėje daugiausia perkami sąsiuviniai, rašikliai, popierius ir kitos kanceliarinės prekės.

Pasak S. Jonaičio, "tam tikros prekės yra pabrangusios iki 10 proc.". "Tai lėmė žaliavų, iš kurių pagamintos prekės, pavyzdžiui, popieriaus, brangimas", - sakė "Maxima" atstovas.

Prekybos tinklo "Rimi" atstovė ryšiams su visuomene Rasa Juodkienė taip pat nurodė, jog kanceliarinės prekės truputį pabrango dėl išaugusių kuro bei popieriaus kainų.

"Susidomėjimas mokyklos prekėmis yra, nors daugelis tėvelių dar tik dairosi. Pikas laukiamas nuo antros rugpjūčio pusės - rugsėjo pradžioje", - Eltai sakė R. Juodkienė.

Tuo tarpu biuro prekių tinklo Lietuvoje UAB "Officeday" atstovai tvirtina, kad nežymiai brango ne visos, o tik dalis mokyklinių prekių. Anot jų, maždaug dešimtadaliu brango tik smulkiosios prekės - sąsiuviniai ir rašymo priemonės. Brangesnės prekės, tokios kaip kuprinės ar penalai, nebrango apskritai.

Šiemet sąsiuviniai prekybos centruose kainuoja nuo 35 centų, rašikliai - nuo dviejų litų, penalų kaina svyruoja nuo 8 - 15 litų, kuprinių - nuo 25 iki 160 litų.

Lietuvos Respublikos Vyriausybė nuo 2006 metų yra priėmusi "mokinio krepšelio" įstatymą t.y. nustačiusi mokymo lėšas skirtas vienam asmeniui. 2008- 2009 mokslo metams nustatytas krepšelio dydis yra 3 059 Lt. Iš šios sumos 68,97 Lt skirta vadovėliams, 13,82 Lt- mokymo priemonėms. Kasmet tėvams išleisti vaiką į mokykla kainuoja 300-500 litų.

Eltos inf.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder