Rugsėjo permainos: tėvai patenkinti, mokytojai – nelabai

Rugsėjo permainos: tėvai patenkinti, mokytojai – nelabai

Dėl ligos pamokas praleidusiems mokiniams nebereikės į mokyklą nešti tą pateisinančios gydytojo pažymos. Pirmą ligos dieną tėvai apie tai turės informuoti mokymo įstaigą. Švietimo įstaigų atstovai sako, kad tokia tvarka paskatins piktnaudžiavimą, tačiau sveikatos ir švietimo ministerijos teigia, kad užtikrins patikimą tvarką.

Tiesa, dar nežino, kaip. Nepaisant to, nauja tvarka įsigalios jau nuo ateinančių mokslo metų šį rugsėjį.

Tėvų raštelis – beprasmis

Nuo šiol vaikui susirgus apie neatvykimą į ugdymo įstaigą užteks pranešti telefonu. Tiesa, tą padaryti turės ne pats vaikas, o tėvai. Iki šiol dėl naujai priimtos tvarkos nesutarusios Švietimo, mokslo ir sporto bei Sveikatos apsaugos ministerijos, esą priėjo kompromisą.

„Po ilgų diskusijų mes iš tikrųjų sutarėm, kad šita pažyma yra neprasminga ir nevertinga ir mes ieškosim kitų būdų tiesiog, kad kontroliuotume, galimai kontroliuoti tai, kokią tėvai pateiks informaciją mokykloms“, – tvirtino sveikatos apsaugos viceministrė Lina Jaruševičienė.

Kaip tai padarys, viceministrė kol kas nepasako. Kokias sistemas būtų galima integruoti, bus tariamasi sudarytoje tarpinstitucinėje darbo grupėje.

Tačiau esmė esą aiški. „Tėvai, visų pirma, pateisina neatvykimą į ugdymo instituciją, na, o toliau, kada atsiranda ta raudona riba, kad iš tikrųjų reikėtų jau imtis kažkokių veiksmų ir vienai arba kitai institucijai reaguoti ir žiūrėti, ar vaiko teisės nėra pažeidžiamos, apie tai diskutuosime darbo grupėje“, – samprotavo L. Jaruševičienė.

Gydytojai džiūgauja

Gydytojų profsąjunga dėl šio pokyčio džiaugiasi. Profsąjungos pirmininkės Tomos Kundrotės teigimu, dažniausiai pamokų praleidimą pateisinančios pažymos tėvai ateina po ligos. Taip jie švaisto savo, vaiko ir gydytojo laiką, mat tėvai jau galėtų eiti į darbą, o mokinys į švietimo įstaigą.

„Gydytojams, aišku, tai yra vieno bereikšmio biurokratinio vizito sutrumpėjimas“, – sakė T. Kundrotė. Gydytojos teigimu, ir dabar beveik pusę praleistų pamokų teisina tėvai, tad reikia visiškai šią atsakomybę patikėti jiems. Visgi, jos teigimu, svarbu suvokti, kad tai nereiškia, jog sergančių vaikų nereikia vesti pas gydytojus, jei nežinai, kaip jį gydyti namuose.

„Mes jų lauksime ir tą pirmą ligos dieną, kad jie atvyktų ir kad konsultuotųsi, jeigu jie nežino, ką daryti. Bet kai yra vaikas sergantis lengvai peršalimo ligomis, antras vaikas, tarkime, šeimoj ir tu tikrai kaip tėvas jau žinai daug, nes ne pirmas tai yra atvejis ir ne dešimtas“, – kalbėjo medikė.

Mato riziką

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija ir savivaldybių švietimo skyriai net po šiandienos diskusijų čia įžvelgia pavojų.

Tam tikra rizika padidėja, jog kai kurie nevisai atsakingi tėvai, sakykim, nevisai atsakingai žiūrintys į vaikų ugdymą tėvai gali piktnaudžiauti ir kadangi nereikės pažymos pristatyti, jie gali sakyti, kad na mano vaikas serga ir todėl jis nebuvo.

Pasak švietimo viceministrės Kornelijos Teisnesytės, kai nėra kontrolės mechanizmo, tėvai gali patys paimti ir spręsti, ar vaikui eiti į mokyklą, ar neiti. „Jau ir dabar yra atvejų, kai vaikai ugdymo proceso metu, išvažiuoja atostogauti“, – pasakojo K. Teisnesytė.

Sveikatos viceministrės teigimu, kol ministerijos dar tariasi ir tikslina tvarką, nuo rudens galios tai, ką spėjo susitarti. Pirmą ligos dieną praleidžiamas pamokas skambučiu arba raštu turės pateisinti tėvai.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder