Pedagogai vaduojami nuo popierizmo ir pratinami prie kompiuterių

Pedagogai vaduojami nuo popierizmo ir pratinami prie kompiuterių

Švietimo ir mokslo ministerijos specialistai parengė sutrumpintą mokyklų ir ikimokyklinio ugdymo įstaigų veiklos dokumentų sąrašą. Tai yra vienas iš žingsnių, bet, žadama, ne paskutinis, siekiant išguiti iš mokyklų perteklinį popierizmą.

"Mokytojai, mokyklų vadovai turės daugiau laiko savo tiesioginiam darbui - moksleivių ugdymui ar savišvietai, o ne įvairių aprašų ir ataskaitų, nuostatų, planų, kurių dažniausiai niekam neprireikia, rašinėjimui. Savo darbą šiose pareigose pradėjau nuo iniciatyvos mažinti popierizmą mokyklose. Tačiau net ir atšaukus pusšimtį privalomų dokumentų, biurokratijos dar liko pakankamai daug. Todėl atsižvelgdami į mokytojų nuomonę ir siūlymus, esame pasirengę supaprastinti privalomus teikti dokumentus ar dar patrumpinti jų sąrašą", - pranešime spaudai cituojamas švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius.

Iš privalomų pateikti dokumentų sąrašo išbraukta 14 dokumentų. Nuo šiol mokykloms nebūtina turėti mokytojų atestacijos komisijos darbo reglamentų, profesinio mokymo diplomų, jų priedų ir kvalifikacijos pažymėjimų įrašų teisingumui patikrinti komisijos aktų ir daugelio kitų dokumentų.

Pasak ministro, mokykla, perėjusi prie elektroninio dienyno, didelę dalį savo veiklos ir su ja susijusią apskaitą perkelia į virtualią erdvę. Mokyklos direktorius ar mokytojas vienu mygtuko paspaudimu greitai gali sužinoti reikalingą informaciją. Šiemet apie 100 mokyklų atsisakė popierinių dienynų.

Tos švietimo įstaigos, kurios dar nesiryžta elektroninei naujovei, nuo šių mokslo metų gali naudotis naujos formos plonesniais dienynais, kuriuose palikti tik dalyko apskaitai, praleistų pamokų, saugaus elgesio ir mokinių mokymosi pasiekimų suvestiniams rezultatams įrašyti skirti skyriai.

Mokykla gali savo nuožiūra tvarkyti pamokų tvarkaraštį, kultūrinę, meninę, pažintinę, kūrybinę, sportinę, praktinę veiklas, žinias apie mokinių sveikatą, mokinių fizinio parengtumo rodiklius, mokinių dalyvavimą neformaliojo švietimo veikloje, socialinę veiklą, vadovavimą klasei, taip pat žinias apie mokinius, jų tėvus (įtėvius), globėjus ar rūpintojus ir kita.

2008 m. gruodžio 10 d. ministro įsakymu buvo sudaryta darbo grupė, kuri pateikė siūlymus, kokių privalomų dokumentų mokyklos gali atsisakyti. 2009-ųjų pavasarį buvo atšaukta daugiau kaip 50 iki šiol bendrojo lavinimo mokyklose privalomų aprašų, protokolų, planų, programų, ataskaitų ar nuostatų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder