Naujovės bendrabučiuose: visur, tik ne ten, kur reikia

Naujovės bendrabučiuose: visur, tik ne ten, kur reikia

Kaip ir kiekvienais metais, studentai netrukus ims plūsti į bendrabučius. Kaip ir kiekvienais metais, vietos visiems norintiesiems neužteks. Nepaisant to, kad atsiranda vis naujų pertvarkų, studentų gyvenimo kokybė bendrabučiuose negerėja.

Šiuo metu Klaipėdos universitetas (KU) turi du savo bendrabučius, dėl higienos normų neatitikimo buvo uždarytas trečiasis, esantis Taikos prospekte. Studentai iš jo buvo perkelti į bendrabutį Karklų gatvėje. Šis universiteto yra išsinuomotas 2 metams iš Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos.

"Studentams vietų neužtenka niekada, - konstatuoja KU bendrabučių tarnybos vyresn. administratorė Regina Urbonavičienė. - Tie, kurie gyveno bendrabutyje Taikos gatvėje ir pageidavo gauti kambarį, jį gavo. Šiemet įstojusieji į universitetą vietas bendrabučiuose gavo, jei jų pateikti dokumentai buvo tvarkingi.

Tačiau jei prašymas buvo pateiktas be pažymų apie šeimos sudėtį ir trijų paskutinių mėnesių tėvų atlyginimus, jo net nesvarstėme. Nesvarstėme prašymų ir tų studentų, kurių šeimų pajamos yra per 1 000 Lt."

Iš viso šiemet KU gavo 313 prašymų dėl apgyvendinimo bendrabutyje, tarp jų - ne tik pirmakursių, tačiau ir vyresnių bei magistrantų.

"Patenkinome 258 prašymus. Kitų norinčiųjų dėl reikalavimų neatitikimo priimti negalėjome. Netgi atsirado viena mergina, kuri yra ištekėjusi ir panoro atsikelti į bendrabutį su visa savo šeima. Deja, sąlygų apgyvendinti tokius žmones neturime", - sakė R. Urbonavičienė.

Keičiasi mokestis

Šiemet KU įvedė dar vieną naujovę: iki šiol kiekvieną mėnesį svyravus kainoms, dabar studentai kas mėnesį už gyvenimą bendrabutyje mokės tokią pačią sumą.

"Šie metai bus bandomasis laikotarpis naujajai tvarkai. Iki šiol visą laiką atsirasdavo tokių studentų, kurie nesusimokėdavo, tikimės, kad nauja sistema padės šito išvengti. Suma iš tiesų nėra didelė palyginti su kainomis Vilniaus ar Kauno bendrabučiuose", - teigia bendrabučių tarnybos atstovė.

Norintieji dviviečiuose kambariuose gyventi vieni mokės 170 Lt, dviese - po 130 Lt. Triviečiuose kambariuose gyvenantys du studentai mokės po 140 Lt, tie, kurie gyvens trise, mokės po 110 Lt. Na, o už keturvietį kambarį gyvenant dviese teks mokėti po 180 Lt, trise - po 150 Lt, keturiese - po 120 Lt. Tokios kainos yra nustatytos Karklų ir Malūnininkų gatvėse esančių bendrabučių gyventojams.

"Gyvenantiems bendrabutyje Statybininkų prospekte teks mokėti kiek daugiau: už dvivietį kambarį vienam asmeniui - 200 Lt, dviem - po 150 Lt. Trivietis kambarys dviem kainuos po 180 Lt, trims studentams - po 130 Lt. Šis bendrabutis yra šiek tiek geresnis už kitus du, todėl ir kaina už jį skiriasi", - aiškino R. Urbonavičienė.

Vasarą visi kambariai bendrabučiuose žmogui kainuos 140 Lt.

Paklausta, kaip studentai reaguoja į naująją tvarką, R. Urbonavičienė prisipažino dar nežinanti, kokios bus bendrabučių gyventojų reakcijos: "Kol kas studentai tik skambina ir teiraujasi dėl naujos tvarkos. Dauguma pageidauja gyventi po 3, kad būtų pigiau, tačiau skundžiantis nieko negirdėjau."

Renovacija - ore

O štai nuolatinis klausimas, kada bendrabučiai bus renovuoti, vis dar kabo ore.

"Žinoma, naujas bendrabutis yra labai reikalingas, tačiau universitetas neturi tam lėšų. Reikia tvarkyti bendrabutį Karklų gatvėje, nes jame kurį laiką niekas negyveno. Kita vertus, mes jį tik nuomojame, todėl nenorime renovuoti jo iš pagrindų.

Šiuo metu taip pat yra tvarkomos virtuvės Malūnininkų gatvės bendrabutyje - jose dažomos sienos, dedami langai. Deja, koridoriai ir kambariai liks kokie buvę. Kiekvienais metais tai vienas, tai kitas bendrabutis yra šiek tiek patvarkomas, tačiau nieko nesiimama daryti iš esmės. Mes negauname pinigų nei iš universiteto, nei iš Švietimo ir mokslo ministerijos. Dėl to yra labai sunku", - problemų neslėpė KU bendrabučių tarnybos vyresn. administratorė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder