Muzikinis skambutis, arba Dešimtmečių tradiciją panaikinęs gimnazisto pokštas

Muzikinis skambutis, arba Dešimtmečių tradiciją panaikinęs gimnazisto pokštas

Pastarosiomis dienomis uostamiesčio "Varpo" gimnazijoje tvyro nuotaikinga sumaištis: į pamokas mokytojus ir mokinius kviečia nebe įprastas čirškiantis skambutis, o kone kasdien - vis nauja melodija.

Vos sužinoję apie naujovišką "Varpo" skambutį, panorome vietoje išsiaiškinti, kaip jis veikia, kaip į tokį pokytį reaguoja gimnazijos bendruomenė ir ar neketina grįžti prie tradicinio skambučio.

Gimnazijos budėtoja net prapliupo juoku, kai vos įžengusi į mokyklą ir nespėjusi pasilabinti su ja, pašokau į orą - labai jau netikėtas buvo beveik prie pat galvos pasigirdęs klyksmas. Tik iš po jo sekusių James Brown dainos žodžių "I feell good", su fotografu supratome, jog ką tik išgirdome naująjį skambutį.

Nesutampa muzikiniai skoniai

Iš klasių į koridorių pabirę mokiniai pranešė, kad mokykloje dar tebevyksta diskusijos, kokia melodija turėtų kviesti iš pamokos, o kokia - į pamoką. Esą vieniems patinka griausmingos, kitiems - ramios, lyrinės. Tačiau visi vieningai tikino, kad senasis skambutis į gimnaziją nebegrįš.

Vienuoliktokės Viktorija, Milda ir Diana pripažino, kad dabar mokykloje - daug linksmiau. Merginos teigė laukiančios nesulaukiančios, kada mokykloje bus įgyvendinta dar viena naujovė - per tuos pačius garsiakalbius, iš kurių aidi muzikinis skambutis, kiekvieną penktadienį pradės skambėti muzika.

"Mokinių pageidavimu, muzika kiekvieną penktadienį per ilgąsias pertraukas turėtų groti nuo balandžio. Net keista, kad yra mokyklų, kur per pertrauką net šūktelėti garsiau neleidžiama", - naujovėms atvirą gimnazijos administraciją gyrė jos.

Naujojo skambučio iniciatorius mokinių tarybos pirmininkas Marius prisipažino labai sutrikęs tuomet, kai draugai priminė jam rinkiminį pažadą, kurį jis įrašė kaip pokštą.
Emocijos verda

Gimnazijos pedagogai naujovišką skambutį vertina skirtingai.

"Man kuo daugiau naujovių, tuo geriau. Nuo sovietinių laikų skambėjęs vis tas pats skambutis įkyrėjo, o dabar - smagu. Atsirado sambrūzdis, nuotaika iš karto kitokia", - sakė lietuvių kalbos mokytoja Dalė Bukevičienė. Jai pritarė šokio mokytojas Vaidotas Gilys, išreiškęs viltį, kad naujas skambutis greitai prigis mokykloje.

Tuo metu anglų kalbos mokytoja Lina Jackienė prisipažino, kad nė trupučio gyvenimo jai negadino ir senasis skambutis, bet jei mokiniams reikia pokyčių, ji pritarianti.

"Juk ne taip svarbu, koks gi skambutis. Svarbiausia, kad jis nestreikuotų. Nes pirmą dieną naujasis skambutis truputį streikavo, tad mūsų budėtoja ėjo per koridorius su varpeliu rankose", - šypsojosi mokytoja.

Pora pedagogų prasitarė, kad senasis skambutis jiems buvęs kur kas mielesnis, o nuo trankių melodijų esą krūpčioja net labiau į darbą įnikę mokiniai. Tačiau savo pavardžių mokytojai pasakyti nesutiko.

Kai kurie apgailestavo, kad išsirinkti melodiją, kviesiančią į pamoką ir iš pamokos, teisė palikta paties mokiniams, o mokytojams balsuoti neleidžiama.

Mokiniai priminė rinkiminį pažadą

Naujojo skambučio idėjos iniciatorius gimnazijos mokinių tarybos pirmininkas Marius Jocys prisipažino pats nesitikėjęs, kad juokais mestelėta frazė neilgai trukus pavirs kūnu.

"Praeitais metais, kai buvo renkamas mokyklos prezidentas, reikėjo rašyti agitaciją. Agitacinėje anketoje paskutinysis punktas buvo su šypsenėle, tad jame kaip pokštą įrašiau, kad reikia pakeisti mokyklos skambutį, nes senasis atsibodo. Mane išrinko mokinių tarybos pirmininku, ir aš labai pasimečiau, kai visi pradėjo klausinėti, kaip gi dėl to skambučio. Bet po to pasidomėjau ir sužinojau, kad pakeisti skambutį - realu", - šypsojosi gimnazistas.

Marius džiaugėsi, kad mokyklos direktorius Valerijus Kuzliakinas palaikė šią iniciatyvą ir padėjo ją įgyvendinti.

"Pasikonsultavę su direktoriumi nusprendėme surengti akciją "Noriu naujo skambučio": padarėme daug plakatų, iškabinome mokykloje ir raginome visus prisidėti finansiškai įgyvendinant šią idėją. Prašėme aukoti naujam skambučiui po du litus, ir mums pavyko surinkti 600 litų. Tai, aišku, tik dalelė, nes visa skambučio įranga kainavo 6000 litų, bet džiaugiamės, kad nemažai mokinių prisidėjo. Likusią sumą direktorius pridėjo iš rėmėjų lėšų", - pasakojo vaikinas.

Beje, idėjų nestokojantis gimnazistų vadas teigė turįs dar vieną svajonę, kuri mokyklai gali kainuoti.

"Man labai svarbu, kad mūsų mokykla garsėtų ne tik akademiniais mokinių pasiekimais, bet ir šilta atmosfera. Labai noriu, kad kitąmet mokykloje būtų atidaryta atvira erdvė, kurioje mokiniai galėtų praleisti "langus" tarp pamokų. Galima, aišku, tą laiką prabūti valgykloje ar bibliotekoje, bet tokios vietos, kur galėtum nuo visko atitrūkti, nėra", - sakė Marius.

"Puikus sumanymas"

Valerijus KUZLIAKINAS, "Varpo" gimnazijos direktorius

Aš esu tik už tai, kad mokykloje vaikams būtų linksmiau gyventi, kad mokykla kaip namai būtų. Ir labai džiaugiuosi naujuoju skambučiu. Tik gaila, kad pradžioje į pamoką kvietusios melodijos - Bethoveno IX-osios simfonijos ištraukos - teko atsisakyti, nes mokytojams labai nepatiko. Ir mokiniams, ir man ji labai patiko - mane ta melodija pakiliai nuteikdavo, o mokytojai sako, kad slegia. Tad dėl melodijų diskusijų dar bus, bet vis tiek šitas skambutis man mielesnis. Ir budėtojui nereikia spaudinėti - užprogramuoji ir skambutis pats įsijungia. Juolab, kad naująją aparatūrą galima naudoti ne tik kaip skambutį, bet ir kaip radijo ryšį, per kurį galėsime leisti muziką, skelbti svarbią informaciją.

Laima ŠVEDAITĖ

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder