Mokyklose daugėja uniformų

Mokyklose daugėja uniformų

Vis daugiau šalies moksleivių naujus mokslo metus pasitinka su uniformomis. Todėl rugpjūčio pabaiga – siuvimo įmonėms pats darbymetis.

Būsimosios progimnazijos šeštokai patys rinkosi, kokia uniformą nešioti – visą komplektą, švarką ar megztuką. Visas mokyklinės uniformos komplektas kainuoja iki pustrečio šimto litų, todėl tėvai daugiausiai rinkosi tik viršutinę dalį, kurią nešioti bus privaloma.

„Uniforma yra labai patogu, nereikia galvoti apie drabužius: tam yra skirta uniforma. Ir visi vaikai tampa vienodi, nebūna išskirtinumo“, – mano šeštokės mama Evelina Ringelevičienė.

Utenoje beveik pusės mokyklų mokiniai dėvi uniformas, Aukštakalnio progimnazijos vadovai sako prieš priimant sprendimą atsiklausė tėvų. Esą tėvai patys išsirinko siūtus ir megztus komplektus. Tamsiai mėlyną spalvą paįvairins progimanzijos vėliavos spalvos – žalia ir geltona.

„Uniformos atsiradimas mokykloje – ko gero, vaikų sulyginimas. Paaugliams labai svarbu, kaip jie atrodo, o uniforma juos drausmins“, – teigia Utenos Aukštakalnio progimnazijos pavaduotoja ugdymui Irena Kerienė.

Uniformų siuvėjai pastebi, kad vis daugiau tėvų įsitikina, jog uniformą dėvėti praktiška. Pasak jų, lietuviai daugiausiai renkasi tamsias spalvas, o į Didžiąją Britaniją ir Airiją iškeliauja ryškesnių spalvų uniformos.

„Lietuviai daugiau renkasi pusvilnę, pusmedvilnę, nori praktiškumo, kad vaikams būtu šilčiau ir patogiau. O užsienyje gal dažniau keičiai tuos megztinius, tai jiems svarbu, kad nebūtų didelė kaina, ir jie dažniausiai renkasi akrilaną“, – aiškina įmonės „Garlita“ direktoriaus pavaduotoja Rasa Stanevičienė.

Utenos aukštakalnio progimazijos pedagogai sako svarstantys, ar nederėtų ir jiems savo aprangos paryškinti mokyklos vėliavos spalvomis.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder