Moksleivių debatuose – nevaikiškos diskusijos

Moksleivių debatuose – nevaikiškos diskusijos

Baigėsi dvi savaites Lietuvoje vykęs moksleivių debatų turnyras „Eurodebatai“. Jo metu dešimtyje miestų susitiko dvidešimt moksleivių komandų, kurios tarpusavy diskutavo apie asmeninės informacijos apsaugą „Facebook“ ir „Google“ amžiuje, eurą Lietuvoje, studijas užsienyje ir kitomis aktualiomis temomis.

Klaipėdos „Ąžuolyno“ gimnazijoje daug dėmesio sulaukė debatai apie ES direktyvą dėl mėtinių cigarečių draudimo. Moksleiviai aršiai diskutavo, ar ES turi uždrausti, ką rūkyti, o ko ne.

„Mūsų komanda teigia, kad turi būti imtasi prevencijos, o ne draudimo. Pastarasis atneš daugiau problemų, tokių kaip suaktyvėjusi kontrabanda ir žmogaus teisių suvaržymas“, – argumentus dėstė neigiančiųjų komandos narys Jonas Farhat, Europos ir pasaulio debatų čempionatų dalyvis.

„Ar ES tikrai neturi teisės reguliuoti žmonių laisvės, net jei tai neigiamai veikia juos pačius? Remiantis statistika, kasmet nuo rūkymo sukeltų ligų miršta virš 650 tūkst. europiečių – tai yra kas septintas mirties atvejis Europoje“, – debatuotojui prieštaravo oponentų komandos nariai.

„Eurodebatų“ varžybos pasibaigė, tačiau komandos tęsia kovą virtualioje erdvėje. Svetainėje „Pažink Europą“ skelbiami trumpi vaizdo reportažai apie kiekvienos komandos pasirodymą. Už stipriausius ir geriausius argumentus pateikusią komandą balsuoja svetainės lankytojai.

Balsavimo pabaigoje bus išrinkta kiekviename mieste geriausiai pasirodžiusi komanda ir labiausiai iš visų patikusi „Eurodebatų“ komanda. Nugalėtojams atiteks prizai: dešimt komandų bus pakviestos dalyvauti profesionaliuose debatų mokymuose, o absoliučios komandos nugalėtojos nariai laimės pažintinę kelionę į Briuselyje įsikūrusias ES institucijas.

Turnyras „Eurodebatai“ yra viena iš veiklų, skirtų paminėti 2013-uosius – Europos piliečių metus. Per šiuos metus ES piliečiai raginami diskutuoti apie Europos piliečių teises, Europą, kurioje jie nori gyventi, ir lūkesčius, susijusius su Europos Sąjunga. „Eurodebatų“ dalyviai dalyvauja ir gruodžio 13 d. Vilniuje vykstančioje baigiamojoje Europos piliečių diskusijoje su Europos Komisijos pirmininko pavaduotoja Viviane Reding.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder