Moksleiviai klausėsi sėkmės istorijų

Moksleiviai klausėsi sėkmės istorijų

Praėjusią savaitę Klaipėdos "Ąžuolyno" gimnazijos mokiniai gavo išskirtinę progą susipažinti su įvairių profesijų atstovais - mokykloje vyko Karjeros diena.

Į gimnaziją atvykę sėkmingą karjerą padarę profesionalai vedė net 32 pamokas, kurių metu pasidalino įgauta patirtimi, atskleidė profesijos ypatumus ir pasakojo savo karjeros istoriją. Daugiausia dėmesio susilaukė medicinos srities atstovai, tačiau renginyje dalyvavo ir kiti specialistai: nuo inžinierių iki kinologų.

Tinginių nereikia

"Talentingas santechnikas yra didesnė vertybė nei netalentingas profesorius", - teigė į renginį atvykęs Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, ragindamas moksleivius atsakingai žiūrėti į savo ateitį ir pasirinkti reikiamą kelią. "Ąžuolynas" - gimnazija, kuria miestas gali didžiuotis. Esate vienos pačių geriausių gimnazijų Klaipėdoje ir, ko gero, Lietuvoje mokiniai. Eikite į priekį, eikite savuoju keliu ir nebijokite daryti klaidų", - linkėjo politikas. Darbo vertę akcentavo ir kavinių tinklo "Max Coffee" vadovas Audrius Statkevičius, Karjeros dienoje dalyvaujantis antrus metus iš eilės: "Nebijokite dirbti. Jeigu ateinate pas darbdavį, nebijokite parodyti, kokie geri esate. Niekada nesakykite darbdaviui, kad tingite dirbti. Jeigu pasakot žodį "tingiu" - ačiū, viso gero." Pasak verslininko, jaunimas turėtų pradėti nuo paprasčiausių darbų ir išmokti pardavinėti save rinkoje - sėkmingas kilimas karjeros laiptais priklauso nuo darbuotojo atlikto darbo kokybės, rodomos iniciatyvos įmonės veikloje ir nuolatinio siekio užimti aukštesnę poziciją.

Odontologas ir ekstremalė

Kuo skiriasi afganistaniečių dantų būklė nuo lietuvių? Atsakymą į štai tokį klausimą pateikė vienas iš 14 Lietuvos karo odontologų Haroldas Ivaškevičius: "Afganistaniečių dantų būklė geresnė." Pasak jo, taip yra todėl, kad jie nenaudoja jokių saldiklių.

Nuo 12 metų svajojęs apie mediciną, gydytojas pasuko netradiciniu keliu ir šiuo metu dirba ne vien kaip bendrosios praktikos odontologas. Prieš 25-erius metus pradėjus kurtis Lietuvos kariuomenei, ieškota norinčių dirbti karo gydytojais. Tuo metu rezidentūroje studijavęs H. Ivaškevičius manė padirbėsiąs gerai apmokamą darbą kelerius metus, tačiau šiuo metu Lietuvos kariuomenėje tarnauja jau 20 metų.

Visiems Lietuvos karo odontologams teko atlikti misiją Afganistane.

"Specifinis kraštas su savom tradicijom. Turi nusileisti iki jų lygio", - prisipažino kapitono laipsnį turintis gydytojas. Misijoje tekdavo aptarnauti ne vien karininkus, bet ir vietinius, o tokia patirtis, jo teigimu, priminė kelionę atgal į XIV amžių.

Kitos Karjeros dienos viešnios, postprodukcijos dizainerės ir ekstremalaus sporto atstovės Kristinos Kekytės karjera susiklostė taip pat netradiciškai. Moteris per savo gyvenimą yra dirbusi žurnaliste, advokato padėjėja, tapusi tekvondo čempione, Baltijos kaitavimo sporto čempione ir atlikusi 1001 šuolį su parašiutu.

"Stengiausi visada rasti darbą, kuris neribotų manęs", - šypsojosi K. Kekytė.

Atrasti postprodukciją (galutinį nuotraukų retušavimą ir parengimą spaudai) jai prireikė dešimties metų. Pasak jos, tai toks darbas, kuris suteikia galimybę dieną keliauti, sportuoti, užsiimti mėgstama veikla, o naktį leidžia dirbti.

Visą pasaulį išmaišiusi dizainerė, galinti dirbti iš bet kurios vietos, teigė, jog niekada nebuvo vadinamojo "sauso" mokslo žmogus: "Tai, ką aš išmokau ir iš ko dabar gyvenu, yra ne universitetas, o darymas ir domėjimasis tuo, ką mėgstu. Mano universitetas buvo internete. Nė vieno darbo negavau su diplomu."

"Niekados nepamirškite to, kas jums įdomu. Nebijokite būti išskirtiniai ir daryti tai, kas jums patinka. Galbūt iš to išsivystys idėja, kuri jus nuves reikiamu keliu", - gimnazistams linkėjo dizainerė.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder