Mokestis už darželį: vieni moka, kitiems nereikia

Mokestis už darželį: vieni moka, kitiems nereikia

Klaipėdos miesto savivaldybė skelbia, jog karantino metu už vaikus, kurie nelanko darželių, mokestis nebus skaičiuojamas, taip pat nereikės mokėti ir "abonentinio" 15 eurų mokesčio už maisto gaminimą. Klaipėdos rajono savivaldybė galimybę atleisti nuo šio mokesčio svarstys artimiausiame Tarybos posėdyje.

Nuo gruodžio 16 dienos į ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigas rekomenduojama leisti vaikus tik tiems tėvams, kurie negali dirbti nuotoliniu būdu ir užtikrinti priežiūros namuose. Tačiau, pasak Vakarų Lietuvos tėvų forumo pirmininkės Lauros Tarozienės, kai kurie tėvai į rekomendacijas dėmesio nekreipia.

"Iš pradžių buvo toks Savivaldybės nurodymas, kad vaikų į darželius visiškai nevesti, o ir darželiai iš tikrųjų labai smarkiai į tai atsižvelgė. Tada buvo labai daug nepatenkintų tėvų, kad reikalauja pažymų, nevesti vaikų, bet vėliau ta tvarka šiek tiek sušvelnėjo.

Kadangi tai yra tik rekomendacija, o ne privaloma, tai buvo nemažai tėvų, kurie pasinaudojo tuo, kas neuždrausta, ir vedė vaikus į darželius.

Girdėjome ir tokių atvejų, kad mama yra namuose, bet vaikas lanko priešmokyklinę grupę, nes mama atsisako daryti užduotis su vaiku, argumentuodama tuo, kad neturi laiko, nemoka, nesugeba", - pasakojo L. Tarozienė.

Klaipėdos miesto savivaldybė paskelbė, jog už vaikus, kurie karantino metu nelanko darželių, Klaipėdoje mokestis skaičiuojamas nebus, nereikės mokėti ir vadinamojo "abonentinio" 15 eurų mokesčio už maisto gamybą. Šis sprendimas galioja ir pagal ikimokyklinio, ir pagal priešmokyklinio ugdymo programas ugdomiems vaikams.

"Toks sprendimas priimtas siekiant bent kiek palengvinti tėvams finansinę naštą. Kartu tikimės, kad tai bus papildomas stimulas tėvams nevesti vaikų į darželius, kai tik yra galimybė jais pasirūpinti namuose. Taip bus saugiau visiems - ir tėveliams, ir vaikams, ir darželių darbuotojams.

Nors darželiai vaikus priima, dar kartą prašome šia paslauga naudotis tik tada, kai tikrai nėra kitos išeities.

Suprantame, kad net ir būnant namuose, tačiau kartu ir dirbant nuotoliniu būdu, sudėtinga pasirūpinti vaikais, tačiau kiekvienas atvejis individualus ir kiekvienas savo galimybes turime įvertinti atsakingai", - dėstė Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Vakarų Lietuvos tėvų forumo pirmininkės teigimu, tėvams kilo klausimų dėl jau sumokėto mokesčio grąžinimo, tikimasi, jog šis mokestis tėveliams bus sugrąžintas atgaline tvarka.

"Mes buvome pasidalinę informacija dėl visų mokėjimų savo puslapyje, atsiliepė tik vieni tėvai, kurie sakė, jog mes jau buvome susimokėję. Tai tikriausiai buvo tas atvejis, kad mokėjimas vyksta už einamąjį mėnesį, tai logiška, kad sausio mėnesį už gruodį jau buvo sumokėta ir jau yra naujo mėnesio mokestis planuojamas, tai tikėtina, kad tas mokestis bus sugrąžintas atgaline tvarka", - tikino L. Tarozienė.

Iš viso Klaipėdoje yra apie 8 500 darželinukų. Didžioji dalis tėvų rado galimybių vaikais pasirūpinti namuose, prieš žiemos šventes darželius lankė nuo 700 iki 1500 vaikų. Po Naujųjų metų vaikų skaičius gerokai išaugo - šiuo metu į darželius atvedama jau apie 3 350 vaikų.

Dar tik svarstys

Pasiteiravus, ar tokia pati tvarka galioja ir Klaipėdos rajono savivaldybėje, Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Algirdas Petravičius atsakė, jog apie galimybę atleisti nuo mokesčio svarstys Taryba.

"Savivaldybės Tarybos sausio mėnesio posėdyje bus svarstomas klausimas dėl atleidimo nuo mokesčio už neformalųjį švietimą lankantiems užsiėmimus Gargždų muzikos mokykloje, Gargždų vaikų ir jaunimo laisvalaikio centre, Sporto centre, taip pat ir ugdytiniams, lankantiems ikimokyklinio ugdymo grupes lopšeliuose ar darželiuose", - sakė A. Petravičius.

Jei Klaipėdos rajono savivaldybės taryba priims sprendimą atleisti nuo šio mokesčio, jo mokėti nereikės jau ir už sausio mėnesį.

Pasak Švietimo ir sporto skyriaus vedėjo, šią savaitę yra jaučiamas vaikų skaičiaus, lankančių Klaipėdos rajono savivaldybės darželius, padidėjimas.

"Pirmadienį ikimokyklinukų įstaigose buvo 578 vaikai, tai yra 33,9 proc. visų vaikų, ir 230 priešmokyklinukų, tai yra 42,6 proc. visų rajone šiais mokslo metais besimokančiųjų. Septyniose rajono mokyklose mokosi ir 50 pradinukų (2,4 proc. visų pradinukų). Kiti pradinukai mokosi nuotoliniu būdu", - dėstė A. Petravičius.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder