KU dings 8-ios studijų programos

KU dings 8-ios studijų programos

Universitetai ir kolegijos šiemet sulauks 28 tūkst. pirmakursių, iš jų daugiau nei pusė studijuos nemokamai. Aukštosiose nebeliks 70 studijų programų, nepritraukusių studentų. Labiausiai šiuo atžvilgiu nukentėjo Klaipėdos universitetas.

Švietimo ir mokslo ministerija apibendrino šiųmečio priėmimo į Lietuvos aukštąsias mokyklas rezultatus. Į universitetus ir kolegijas šiemet stojo 10 proc. mažiau pretendentų nei pernai. 2013 metais stojančiųjų buvo 35,5 tūkst., o 2012 m. - 38,5 tūkst.

Valstybės finansuojamose vietose šiemet studijuos 15 tūkst. pirmakursių: daugiau nei pusė jų - 8 tūkst. - universitetuose, 7 tūkst. - kolegijose.

Kaip ir kasmet, daugiausiai pirmakursių priimta į Vilniaus universitetą - 3638. Kiek mažiau į Kauno technologijos universitetą (1871), Vilniaus Gedimino technikos universitetą (1880), Vilniaus kolegiją (2376) ir Kauno kolegiją (2177).

„Šiemet beveik tris kartus padidinome tikslinių studijų vietų ir studijų krypčių skaičių stojant į tarp abiturientų mažiau paklausias, bet darbo rinkai reikalingas specialybes, tokias kaip visuomenės saugumo, slaugos, technologijos mokslų, sporto trenerių. Matome, kad griežtesnis valstybės reguliavimas pasiteisino: į šalies ūkiui reikalingas specialybes įstojo kur kas daugiau studentų nei ankstesniais metais. Tai nauda ir valstybei, ir studentui, nes jas baigęs gaus darbą pagal specialybę. Ateityje valstybės reguliavimą priimant studentus tik griežtinsime“, - žadėjo švietimo ir mokslo viceministras Rimantas Vaitkus.

Trauka į socialinių mokslų studijų programas universitetuose sumažėjo 2,6 proc. Beveik 1 proc. mažiau siekiančiųjų humanitarinių mokslų, tačiau 1,3 proc. daugiau pasirinkusiųjų technologijos mokslų sritį, 0,9 proc. - fizinius mokslus, 1,7 proc. - biomedicinos mokslus. Medicinos studijų programa šiemet buvo pati populiariausia tarp stojančiųjų: mediciną per pirmąjį etapą pirmu pageidavimu nurodė beveik 1300 stojančiųjų.

Didžiausias šių metų pokytis - gerokai padidėjusi su informatika susijusių studijų programų paklausa. Šiemet į dešimtuką pateko po dvi fizinių mokslų ir technologijos mokslų programas.

Lietuvos abiturientai, gavę aukščiausius valstybinių brandos egzaminų vertinimus, pirmenybę teikė Vilniaus universitetui. Su šia aukštąja mokykla sutartį pasirašė 643 iš 1535 šimtukininkų. Sutarties su jokia Lietuvos aukštąja mokykla nepasirašė 117 aukščiausius įvertinimus gavusių abiturientų.

Į 70 universitetų ir kolegijų siūlomų studijų programų nebuvo priimtas nė vienas stojantysis. Tai reiškia, kad šios studijų programos nebebus tęsiamos. Daugiausiai tokių studijų programų - aštuonios - Klaipėdos universitete.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder