Kretingos meno mokyklą garsina jaunųjų pianistų laimėjimai

Kretingos meno mokyklą garsina jaunųjų pianistų laimėjimai

Kretingos meno mokyklos jaunieji pianistai, ugdomi mokytojos Kilnutės Skripkauskienės, per keletą pastarųjų pandemijos mėnesių dalyvavo 6-iuose šalies ir tarptautiniuose konkursuose, kuriuose pelnė 20 laimėjimų, arba 2 „Grand Prix“ apdovanojimus, 8-ias pirmąsias, 6-ias antrąsias ir 4-ias trečiąsias vietas.

Mokyklą savo pasiekimais garsina 9 metų Rokas Skurvydas, 10-mečiai Nidijus Valatka ir Jokūbas Žiubrys, 11 m. Meira Metelica, 13 m. Jokūbas Žiubrys ir 17-metė Beatričė Žiubrytė. Visiems jiems teko nugalėti naujus iššūkius, dalyvaudami konkursuose per nuotolį pianistai įgijo ir naujos patirties.

Penktajame tarptautiniame jaunimo muzikos konkurse „Premio Scarlatti“ R. Skurvydas užėmė III v., B. Žiubrytė – II v. Tai buvo konkursas, kuriame vertinimo komisija nepaskyrė I v. „Nors konkursas buvo surengtas Vilniuje, vertinimo komisijoje buvo daug Italijos muzikų, tad lietuvaičiams buvo tikrai nelengva, kadangi italų vertinimas gerokai skiriasi nuo lietuvių, ir kartais tokiame konkurse užimta žemesnė vieta yra gerokai svaresnė negu kituose konkursuose“, – paaiškino mokytoja K. Skripkauskienė.

Ją labai gerai nuteikė auklėtinių pasiekimai tarptautiniame pianistų konkurse „Piano Forte“, kuris buvo surengtas Kazachstane: „Grand Prix“ iškovojo J. Žiubrys ir G. Žiubrys, pirmosios vietos buvo skirtos R. Skurvydui ir N. Valatkai, M. Metelica užėmė II v.

Tarptautiniame Pietų Floridos (JAV) pianistų konkurse, kuriame dalyvavo atlikėjai nuo 6 iki 21 metų iš 11 šalių – be konkurso šeimininkų ir lietuvaičių, dar iš Turkijos, Islandijos, Švedijos, Kanados, Rusijos, Kazachstano, kitų, B. Žiubrytė, atlikusi pasirinktą programą iki 15 min. ir grojusi amžiaus grupėje nuo 15 iki 17 metų, užėmė I vietą, o R. Skurvydas amžiaus grupėje nuo 9 iki 11 metų, atlikęs programą iki 7 min., buvo trečias. „Repertuarą mokiniai turėjo atlikti mintinai, nebuvo galima viršyti nustatyto laiko limito, o kiekvienas kūrinys dar turėjo būti nufilmuotas ir pateiktas atskira nuoroda viename socialinių tinklų“, – iššūkius, su kuriais teko susidurti, apibūdino mokytoja. Šio konkurso vertinimo komisijoje dirbo pianistė tarptautinių konkursų laureatė, šiuo metu JAV dirbanti profesorė Tamara Poddubnaja, kuri meistriškumo pamokas veda visame pasaulyje. Vienoje tokių pamokų kartu su mokytoja dalyvavo ir B. Žiubrytė, kai tokia pamoka buvo surengta Klaipėdoje.

Konkurse „Naujieji atradimai“ Utenoje I v. užėmė J. Žiubrys, antrąsias vietas – R. Skurvydas, N. Valtaka, G. Žiubrys, III v. – M. Metelica, respublikiniame jaunųjų atlikėjų konkurse „Karališkas barokas“ pirmąsias vietas pelnė R. Skurvydas ir J. Žiubrys, II v. – N. Valatka, III v. – G. Žiubrys, o respublikiniame konkurse „Grand Pas“ ir Rokas, ir Nidijus užėmė I v. Abu berniukai rengiasi kovo pabaigoje įvyksiančiam tarptautiniam konkursui „Muzikuojantys berniukai“, o R. Skurvydas – dar ir labdaros koncertui, kuriame su orkestru atliks Johano Sebastiano Bacho „Koncertą klavesinui su orkestru f-moll“.

Visi konkursai, vykę per nuotolį, iš jaunųjų pianistų pareikalavo labai daug kantrybės. „Tik iš pirmo žvilgsnio atrodo viskas paprasta – pagrojai, nufilmavai, išsiuntei. Taip nėra, ypač jeigu norisi viską padaryti tobulai – dažną sykį, išgirdus klaidą, norisi ją ištaisyti“, – kad kūrinį tenka įrašinėti po kelis kartus, tvirtino mokytoja.

N. Valatka sakė, kad jam nuotoliniai konkursai patinka, kadangi įrašą galima pataisyti. Kad grojanti tiek kartų, kol rezultatas ją tenkina, prisipažino ir Beatričė, tačiau ji neslėpė, kad tenka patirti ir nemažai nusivylimo savimi, be to, netekus galimybės užlipti į sceną, prarandama konkurso charizma, nuotaika.

„Tačiau yra ir gerų dalykų – visų pirma, tai platesnės galimybės dalyvauti tolimose šalyse – Jungtinėse Amerikos Valstijose, Kazachstane ir kitur – vykstančiuose konkursuose. Iš esmės į tokius konkursus nuvažiuoti būtų ne taip paprasta, – pasvarstė mergina. – Antra, išvengiama kelionės nuovargio – pavyzdžiui, netgi nuvažiuoti į Vilniuje vykstančius konkursus taip pat yra iššūkis.“

Kol dar galioja karantino ribojimai, Kretingos meno mokyklos pianistai mokosi per nuotolį, kaip patys prisipažino – namuose groja kasdien, nes nelikę pramogų ir išeigų, o mokytoja K. Skripkauskienė pasidžiaugė ne tik tėvų palaikymu, bet ir tuo, kad mokiniai ir sudėtingomis sąlygomis nepraranda entuziazmo ir groja vis geriau.

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder