Klaipėdos planuose - naujos mokyklos

Klaipėdos planuose - naujos mokyklos

Uostamiestis turi ambicijų iki 2020-ųjų įsteigti jūrų kadetų mokyklą ir jei pavyks - sporto gimnaziją. Planuojama, kad šios švietimo įstaigos būtų skirtos ne vien klaipėdiečiams - jose galėtų mokytis moksleiviai iš visos Lietuvos.

Tokie planai įtraukti į ateinančių 4 metų Klaipėdos bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkos projektą, kurį dar turi palaiminti švietimo bendruomenė bei politikai.

Šiame plane, be žadamų naujos mokyklos šiaurinėje miesto dalyje statybų, numatyta nemažai pokyčių ir jau veikiančioms švietimo įstaigoms.

Reikia palaiminimo

Nors planai ir gražūs, Savivaldybės atstovai neslepia, kad juos įgyvendinti nebus taip paprasta. Pavyzdžiui, tam, kad uostamiestyje atsirastų sporto gimnazija, visų pirma reikia gauti Kūno kultūros ir sporto departamento bei Švietimo ir mokslo ministerijos pritarimą.

"Kol kas bendro sutarimo neturime, tad planuojame eiti mažais žingsneliais. Pradžiai planuojame sportiškiems moksleiviams sudaryti atskirus mokymosi grafikus, kad jie galėtų suderinti treniruotes su ugdymosi planu. Kitas žingsnis - steigti jau atskiras sportines klases, o galų gale - įsteigti Klaipėdoje sporto gimnaziją, kurioje galėtų mokytis vaikai iš visos Lietuvos", - pasakojo Klaipėdos miesto savivaldybės Ugdymo ir kultūros departamento direktorė Nijolė Laužikienė.

PROGNOZUOJAMA, kad besimokančiųjų skaičius Klaipėdos savivaldybės mokyklose iki 2019-2020 m. m. turėtų padidėti apie 1380 mokinių, arba - 8 proc. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Kol nėra bendro sutarimo su kitomis reikalingomis institucijomis, Klaipėdos savivaldybė ir nesvarsto klausimo, kokiose patalpose tokia švietimo įstaiga galėtų įsikurti. Suvokiama, kad tokia gimnazija turi turėti ir bendrabutį.

Kadangi Juodkrantėje nepavyko išvystyti Jūrų kadetų mokyklos, manoma, kad tokia švietimo įstaiga puikiai galėtų prigyti Klaipėdoje. Tad ir mokyklų tinklo pertvarkos plane numatyta, kad tokia švietimo įstaiga uostamiestyje galėtų būti įsteigta jau po 4 metų.

"Yra susibūrusi aktyvių žmonių grupė, kuri ir puoselėja tokius planus. Svarstoma, kad tokia mokykla būtų itin tinkama jaunimui, kuriam reikalinga šiek tiek griežtesnė tvarka ir drausmė. Planuojame, kad joje galėtų mokytis ne vien uostamiesčio vaikai", - planais dalijosi N. Laužikienė.

Tiesa, ir šią mokyklą Savivaldybė būtų pajėgi steigti nebent kartu su Švietimo ir mokslo ministerija. Jau esą būta ne vieno susitikimo su ministerijos atstovais šiuo klausimu, tačiau kol kas negalima džiūgauti, kad būtų sukirsta rankomis.

Numatomi pokyčiai

Klaipėdos bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkos plane numatyta nemažai pokyčių ir jau veikiančiose mokyklose.

Iki 2018 metų struktūrinis pertvarkymas iš pagrindinės į progimnaziją numatytas Maksimo Gorkio, "Pajūrio", "Santarvės" pagrindinėms mokykloms. Tai reiškia, kad ateinančius dvejus metus šiose mokyklose mokiniai nebebus priimami į 9 klases ir nuo rugsėjo bus steigiamos priešmokyklinio ugdymo grupės.

"Saulėtekio" pagrindinę mokyklą planuojama per ateinančius dvejus metus pertvarkyti į pradinę mokyklą. Taigi, jei planui bus pritarta, nuo rugsėjo šioje mokykloje mokiniai taip pat nebus priimami į 9 klases, o nuo 2017-ųjų rugsėjo nebevykdoma pagrindinio ugdymo programa, 5-8 klases perkeliant į Sendvario progimnaziją. Atsilaisvinusiose patalpose turėtų įsikurti Klaipėdos licėjus.

"Pakalnutės", "Šaltinėlio" mokyklas-darželius iki 2017-2018 mokslo metų planuojama padaryti tik darželiais, o "Nykštuko" mokyklos-darželio toks pertvarkymas lauktų jau nuo ateinančių mokslo metų.

Priešmokyklinį ugdymą toliau planuojama kelti į mokyklas. Planuojama, kad ateinančiais mokslo metais Vitės pagrindinėje mokykloje veiks 3 priešmokyklinio ugdymo grupės, "Smeltės" progimnazijoje - 2 grupės. Priešmokyklinio ugdymo grupes nuo ateinančio rugsėjo planuojama steigti ir Liudviko Stulpino progimnazijoje.

Atsižvelgta į dabartinę situaciją, kai šiaurinėje miesto dalyje esančios mokyklos nesutalpina visų norinčių, tad planuojama iki 2019-2020 metų toje miesto dalyje turėti ir visiškai naują mokyklą.

Iki tol, kol pavyks įgyvendinti šį grandiozinį projektą, numatyta restruktūrizuoti Tauralaukio mokyklą. 2017-2019 metais numatyta rekonstruoti dabartinį mokyklos pastatą, esantį Klaipėdos g. 31. Po rekonstrukcijos numatyta, kad šiame pastate liktų tik priešmokyklinukai ir pradinukai, o vyresniųjų klasių mokinius numatyta iškelti arba į naujai pastatytą mokyklą, arba į dabartinio Klaipėdos licėjaus patalpas, esančias Kretingos g. 44.

Privačiai Klaipėdos licėjaus mokyklai planuojama perduoti dalį "Saulėtekio" pagrindinės mokyklos patalpų, esančių Mokyklos g. 3.

Skirtumai

Įvertinus uostamiesčio mokyklas pagal įvairus kriterijus akivaizdu, kad dabar mokiniai jose pasiskirstę neproporcingai - vienos perpildytos (Gedminų, Simono Dacho, "Versmės", "Verdenės" progimnazijos), o kitose trūksta mokinių ("Aitvaro", "Žaliakalnio", Baltijos gimnazijos, "Pajūrio", "Santarvės", "Saulėtekio", Vitės, "Vyturio" pagrindinės mokyklos).

Skaičiuojama, kad dabar vidutiniškai miesto mokyklose vienam mokiniui tenka 3 kvadratiniai metrai mokymo ploto. Daugiausia šį rodiklį viršija "Vyturio" pagrindinė mokykla (3,75 kvadratinio metro).

O perpildytose mokyklose mokiniams tenka kur kas mažiau vietos. Pavyzdžiui, Simono Dacho progimnazijoje - 2,05 kv. m, Gedminų progimnazijoje - 2,17 kv. m, "Versmės" progimnazijoje - 2,06 kv. m, o "Verdenės" progimnazijoje - vos 1,91 kv. m.

Tad numatomas ir mokinių perskirstymas, dalį mokinių iš perpildytų mokyklų nukreipiant į tuštesnes švietimo įstaigas.

Be kita ko, tikimasi, kad per artimiausius keletą metų į uostamiesčio mokyklas pavyks prisivilioti daugiau jaunų pedagogų bei atsisveikinti su dalimi pensinio amžiaus mokytojų. Nes dabar situacija yra atvirkštinė - pensinio amžiaus mokytojų Klaipėdos mokyklose dirba dvigubai daugiau nei jaunų. Tačiau kaip vyks jaunų mokytojų viliotinis, plane nėra patikslinta.

Pasak N. Laužikienės, šis tinklo pertvarkos planas dabar bus atiduotas svarstyti įvairioms asociacijoms bei mokyklų bendruomenėms, kurios ir turės pareikšti savo nuomonę dėl numatomų pokyčių.

"Turėsime gauti kiekvienos švietimo įstaigos, kurioje numatomi pokyčiai, pritarimą arba pastabas, į kurias reikės atsižvelgti", - minėjo Ugdymo ir kultūros departamento direktorė.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder