Karantinas atskleidė bibliotekų svarbą

Karantinas atskleidė bibliotekų svarbą

Nuo balandžio pabaigos pradėjus atverti Klaipėdos miesto ir aplinkinių gyvenviečių bibliotekų duris, žinių šventovės jau gali suskaičiuoti ir netikėtos situacijos atneštus pliusus: lankytojų kiekis netgi išaugo, bibliotekos turėjo galimybę pademonstruoti išradingumą, prisitaikydamos prie neįprastų sąlygų, ir įsitikinti, jog yra ypač reikalingos žmonėms.

Šiemet šimtmetį minėsiančios Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos direktorė Bronislava Lauciuvienė džiaugiasi, jog skaitytojų ir išdavimų srautas netgi didesnis nei pernai birželį. Visgi susidariusi padėtis privertė pakeisti veiklos profilį ir atsigręžti į viešąsias erdves. „Karlskronos aikštėje nuo birželio vidurio veikia vasaros skaitykla, kurioje galima ir knygą pasiimti, ir laikraštį paskaityti, skaitytojo bilietą įsigyti, čia vyksta edukaciniai užsiėmimai, renginiai. Pavyzdžiui, Liepos 6-ąją kartu su Žvejų rūmais organizavome himno giedojimą, į kurį bendravimo pasiilgę žmonės susirinko labai gausiai.“ Pasak pašnekovės, skaityklos idėja pasiteisino – ji pritraukė ypač daug naujų skaitytojų, kurie anksčiau praeidavo pro šalį.

Dar vienas, jau vienuoliktus metus skaičiuojantis projektas, kuriuo I. Kanto biblioteka didžiuojasi – kultūrinių renginių programa „Pėdink į Girulius“. Direktorė B. Lauciuvienė pabrėžė, jog projektas yra pamėgtas, reikalingas klaipėdiečiams, kurie nebeįsivaizduoja vasaros be jo. „Jeigu trečiadienio vakare 17 val. važiuoja pilnas autobusas į Girulių pusę, tai žinom, kad pas mus“, – šypsosi moteris.

„Grįžus sudėtingiausias dalykas yra tas, kad tu nori visus pakviesti, bet pats bijai ir supranti, kad ir žmonės bijo“, – didžiausią sunkumą atskleidžia Klaipėdos apskrities viešosios Ievos Simonaitytės bibliotekos Abonementų skyriaus vedėja Toma Gergelienė. Ji teigia, jog taip pat nelengva buvo įvykdyti visus reglamentus, kurie gerokai pakeitė skaityklos vaizdą: negalėjo būti žaislų vaikams, laikraščių, komiksų. „Atėję skaitytojai sakydavo: „Mes norėtume pabūti“, bet vėliau supranta, kad nelabai ir yra ko būti bibliotekoje“, – teigia pašnekovė.

Šiuo metu visa periodika bei kiti seniau išimti daiktai grąžinami į lentynas, atsirado ir nauja paslauga – stalo žaidimų išdavimas į namus. „Grįžtam, tačiau lėčiau negu norėtųsi“, – pripažįsta T. Gergelienė.

Visgi skaitytojų trūkumo biblioteka nejaučia. „Užsakymų kiekis po karantino buvo viršytas 220 proc., buvo neįmanoma per dieną jų aprėpti. Dabar situacija normalizuojasi“, – tvirtina moteris. O praėjusių metų birželį Klaipėdos „Akropolyje“ I. Simonaitytės bibliotekos iniciatyva atidarytas pirmasis šalyje knygomatas, išduodantis knygas su skaitytojo pažymėjimu, artėjant vasarai darbo turėjo į valias – būdavo pildomas net dukart per savaitę.

Kartu su Klaipėdos jaunimo teatru karantino metu vykdžiusi knygų pristatymo į namus iniciatyvą, I. Simonaitytės biblioteka neatmeta galimybės tai daryti ir ateityje. „Pradėję teikti visas paslaugas, pajautėme, jog ši akcija nebereikalinga, nes žmonės patys galėjo ateiti. Iš tikrųjų ir senjorus kalbinome, kodėl neužsisako į namus, skuba į bibliotekas, o jie tiesiog atsako, kad nori pasivaikščioti, išeiti į gamtą, miestą. Tačiau mes visada reaguojame į poreikį. Jeigu rastume partnerių, manau, ir taip vykdytume tą veiklą“, – teigia T. Gergelienė.

Gargžduose įsikūrusios Klaipėdos rajono savivaldybės Jono Lankučio viešosios bibliotekos skaitytojai irgi buvo pasiilgę knygų. „Lankytojai buvo tarsi „išbadėję“. Ir karantino metu skambindavo, klausdavo: gal jūs dirbate, gal aptarnaujate, rezervuodavosi knygas. Ir mes skaitytojų buvom pasiilgę, ir skaitytojai mūsų“, – šypsosi bibliotekos Aptarnavimo skyriaus vedėja Marytė Jacikienė.

Vasarą žmonių taip pat netrūksta. Tiesa, kai kurie šiltuoju metų laiku padeda knygas į šalį ir pradeda užsiimti kitomis veiklomis. „Žinom kai kuriuos skaitytojus, kurie ateina, nori grąžinti knygas, ir sako: „Vasarai atsisveikinam“. Jiems darbai sode, kelionės. Tačiau rudenį visi sugrįžta“, – sako moteris.

Klaipėdos rajono savivaldybės Jono Lankučio viešosios bibliotekos Vėžaičių filialo bibliotekininkė Irena Baltaragienė taip pat tvirtina, jog palaisvėjus sąlygoms buvo jaučiamas lankytojų antplūdis, o vasaros metu sulaukiama ir daugiau mažųjų skaitytojų. „Su dideliu noru atėjo daug daugiau vaikų nei pernai dalyvauti „Vasaros skaitymo iššūkyje“. Gal dėl to, kad paskutinius mėnesius jie dirbo internetu, pasiilgo knygų, o ir mokytojos jau nebevertė skaityti“, – pastebėjimais dalijasi pašnekovė.

Vis dėlto moteris pritaria, jog ruduo gali būti vadinamas aukso sezonu bibliotekoms. „Ilgi, tamsūs vakarai. Daugelis skaitytojų sako, jog yra nusivylę televizijos laidomis, neranda mėgstamų. O kalbant apie knygas, gali rinktis ir skaityti ką tik nori“, – teigia I. Baltaragienė.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder