Harvarde pasiteisinęs absolventų įtraukimas į pirmakursių atranką – jau ir Lietuvoje

Harvarde pasiteisinęs absolventų įtraukimas į pirmakursių atranką – jau ir Lietuvoje

Į pirminius stojimo etapus įveikusius ir pokalbio su atrankos komisija pakviestus stojančiuosius garsiajame Harvardo universitete visada kreipiasi ir šios mokyklos absolventai – jie pasidalija įspūdžiais apie studijų metus, papasakoja apie savo karjeras po jų, atsako į jaunimo klausimus. Šiuo pavyzdžiu pirmasis Lietuvoje jau pasekė ir Klaipėdoje įsikūręs, studentų iš daugiau nei 50-ties pasaulio valstybių turintis LCC tarptautinis universitetas, kurio absolventai prie stojimo pokalbių internetu jungiasi iš viso pasaulio – Lietuvos, JAV, Airijos ir net Irako.

Jau gerokai įsibėgėjęs stojimas į LCC tarptautinį universitetą šiemet kitoks ne todėl, kad pokalbiai su stojančiaisiais vyksta internetu, – taip jie vykdavo ir daug metų iki šiol, nes stoti į šį universitetą kasmet veržiasi jaunimas iš viso pasaulio. Tačiau šiemet be priėmimo specialistų šiuose pokalbiuose dalyvauja ir absolventai, kurie per beveik trisdešimt universiteto gyvavimo metų išsibarstė po visą pasaulį ir pasiekė įspūdingų tarptautinių karjerų. Tokiu būdu, sako LCC atstovai, stojantieji turi unikalią progą apie universiteto privalumus išgirsti ne tik iš Priėmimo skyriaus darbuotojų, bet ir iš pirmų lūpų – iš žmonių, kurie patys čia studijavo ir turi ką papasakoti.

Airijos sostinėje Dubline gyvenanti Viktorija Daineko LCC baigė 2006-aisiais. Čia ji studijavo anglų kalbą ir literatūrą, taip pat verslo pagrindus, ir nuo to laiko yra dirbusi su tokiomis garsiomis kompanijomis kaip „Google“ ir „Youtube“. Šiandien ji kaip analitikė dirba „Facebook“ padalinyje Airijoje, taip pat vysto asmeninį verslą – organinės rankų darbo kosmetikos liniją.

„Man malonu prisidėti prie šios LCC iniciatyvos, pasidalyti savo patirtimi ir padėti abiturientams priimti tinkamiausią sprendimą. LCC pakeitė mano gyvenimą, todėl noriu dalyvauti jam pakeičiant iš kitų gyvenimus. Juk čia ne tik gavau žinių. Čia turėjau progą pirmąkart atsidurti tarptautinėje aplinkoje, pažinti kitas kultūras, čia išaugo mano pasitikėjimas savimi, susiformavo lyderės savybės, sustiprėjo etinės vertybės. Čia susiradau draugų iš viso pasaulio ir visam gyvenimui“, - pasakoja iš Klaipėdos kilusi V. Daineko.

2002-aisiais LCC diplomą gavusi panevėžietė Vaida Lukošiūtė šiandien gyvena Irake, kur kaip operacijų vadovė dirba vokiečių tarptautinėje nevyriausybinėje organizacijoje „Welthungerhilfe“. Čia ji atsakinga net už kelių departamentų – vyriausybinių ryšių, žmogiškųjų išteklių, informacinių technologijų, pirkimų, logistikos ir kt. veiklą. Verslo administravimą LCC studijavusi moteris sako, kad šis universitetas jai leido geriau pažinti save ir augti kaip asmenybei, pačios studijos ugdė kritinį mąstymą, išmokė efektyvios komunikacijos ir kūrybiškų iššūkių sprendimo būdų.

„Noriu su būsimais studentais pasidalyti savo patirtimi. Prisimenu save tokio amžiaus, kai neapleido svarstymai, ką ir kur studijuoti. Studijų krypties ir universiteto pasirinkimas yra ypatingai svarbus sprendimas, ir dabar, praėjus daugeliui metų po LCC baigimo, esu įsitikinusi, kad čia įgytos žinios, įgūdžiai ir patirtys man iki šiol padeda profesiniame kelyje ir karjeroje“, - neslepia V. Lukošiūtė.

Iš Klaipėdos kilęs ir šiuo metu Vilniuje savo įkurtą edukacinį projektą „Suprasti madą“ sėkmingai vystantis mados analitikas, komunikacijos specialistas ir dėstytojas Arnoldas Remeika studijas LCC baigė 2003-aisiais, studijavo anglų kalbą ir psichologiją.

„Pats patyriau, ką reiškia JAV įprastas, bet pas mus vis dar mažai girdėtas Artes Liberales išsilavinimo modelis, pagal kurį savo veiklą vykdo LCC. Kai stojau, man tai tebuvo nereikšmingi žodžiai, bet dabar tiksliai žinau, kad studijuodamas nemažai su pagrindine specialybe tiesiogiai nesusijusių dalykų tapau ne tik geriau informuotas, bet ir lankstesnis darbo rinkoje – lengvai imuosi pačių įvairiausių projektų, manęs negąsdina nauji iššūkiai ir išėjimas už savo pagrindinių kompetencijų ribų. Tiesą sakė, kad LCC ruošia ne karjerai, bet gyvenimui. Noriu, kad apie tai sužinotų ir stojantieji, todėl nė nesvarstydamas priėmiau LCC kvietimą dalyvauti stojimo pokalbiuose“, - atviras A. Remeika.

„Esu dėkinga LCC visam gyvenimui, - teigia kita universiteto absolventė, 2011 m. verslą ir sociologiją čia studijavusi šilutiškė Ieva Pikžirnytė, šiuo metu kaip kavos ir skonio mokymų ekspertė dirbanti suomių šeimos įmonėje „Paulig Group“, kartais laisvalaikiu rengianti kraftinio šokolado degustacijas, taip pat vedanti ekskursijas po Vilnių. – Šis universitetas mane užaugino, subrandino, išlaisvino, suteikė sparnus, davė draugų visam gyvenimui, o begalinis dėstytojų palaikymas tapo gryniausiu įkvėpimu, paskatino visą gyvenimą nenustoti mokytis ir ieškoti atsakymų.“

Prie šios LCC iniciatyvos I. Pikžirnytė prisidėjo, nes jaučiasi dėkinga už patirtį, kurią čia įgijo beveik prieš dešimtmetį. „Kai tik pamačiau kvietimą, iškart sutikau, nes noriu, kad apie šią vietą mažai apie ją žinantys išgirstų iš manęs, tiek daug gerų dalykų čia patyrusios“, - sako mergina.

Anot LCC Priėmimo skyriaus vadovės Vidmantės Tamošiūnaitės, sprendimas į stojimo pokalbius kviesti universiteto absolventus nebuvo spontaniškas – jau kelerius metus absolventai savo patirtimi dalindavosi abiturientams skirtuose renginiuose, savo istorijas pasakodavo naujienlaiškiuose ir kitoje stojantiesiems skirtoje komunikacijoje.

„Tačiau norėjome, kad jų dalyvavimas taptų nuolatinės stojančiųjų atrankos dalimi, o ir Harvardo pavyzdys mus labai įkvėpė. Kasmet šio universiteto stojimo pokalbiuose be priėmimo specialistų dalyvauja apie penkiolika tūkstančių alumnų!, - pasakoja LCC atstovė. – Šiandien, kai net ir kaimynystėje gyvenantys stojantieji dėl paskelbto karantino negali atvykti į pokalbį universitete, norėjome, kad kuo daugiau apie universitetą jie sužinotų virtualiai, neišeidami iš namų, ir kartu su tėvais galėtų priimti teisingiausią sprendimą dėl studijų ir ateities.“

Pusvalandžio trukmės pokalbis su stojančiuoju – tai tik dalis stojimo į LCC procedūros, kuri jau daug metų lieka nepakitusi ir nė karto nebuvo sušvelninta. Tam, kad įstotų į šį universitetą, būsimas studentas turi pateikti vidurinės mokyklos 10-12 klasių metinius pažymius (50 stojimo balo taškų), išlaikyti tarptautinį anglų kalbos testą (20 stojimo balo taškų) ir sudalyvauti minėtame motyvaciniame pokalbyje (30 stojimo balo taškų). Tikėtis studijuoti šiame universitete gali mažiausiai 70 taškų visuose stojimo etapuose surinkę stojantieji.

„Ir net išlaikydami griežtus stojimo reikalavimus negalime skųstis sumažėjusiu susidomėjimu studijomis mūsų universitete. Kasmet norinčiųjų tik daugėja ir atvyksta jie iš vis įvairesnių pasaulio kraštų“, - džiaugiasi Priėmimo skyriaus vadovė V. Tamošiūnaitė.

2017 m. studijas LCC tarptautiniame universitete pradėjo 147 pirmo kurso studentai iš 18-kos valstybių. 2018 m. universitetas pasitiko 164 studentus iš 25 valstybių. Pernai universiteto duris pravėrė 168 pirmakursiai jau iš 29 šalių.

 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder