Bendruomenei pristatoma Klaipėdos universiteto plėtros dešimtmečio strategija

Bendruomenei pristatoma Klaipėdos universiteto plėtros dešimtmečio strategija

Beveik dveji metai intensyvaus darbo, dešimtys posėdžių darbo grupėje, formalių ir neformalių susitikimų, aptarimų, siūlymų ir apibendrinimų – tokia ką tik parengtos ir viešai paskelbtos Klaipėdos universiteto plėtros strategijos 2021-2030 metams nematomoji pusė. Dokumentas, jau patvirtintas KU Tarybos, rytoj, sausio 6-ąją bus viešai pristatomas Universiteto bendruomenei.

KU plėtros strategijos rengime aktyviai dalyvavęs KU rektorius prof. dr. Artūras Razbadauskas sako, jog kiekviena save gerbianti organizacija turi turėti strategiją bent jau 10-mečiui. „Naujai Universiteto vadovų komandai buvo ypač svarbu išgryninti ir aiškiai suformuluoti tikslus, kur ir kokie mes būsime po metų, dvejų ar dešimtmečio, kokia bus mūsų vieta ir reikšmė mieste, regione ar net tarptautinėje erdvėje. Galiu pasidžiaugti, jeigu pradedant darbą mums apskritai kildavo klausimų apie Universiteto išlikimą, dabar mes apie tai net nekalbame, mes keliame ambicingus tikslus ir planuojame veiksmus jiems įgyvendinti“,- sako prof. dr. Artūras Razbadauskas.

Klaipėdos universiteto plėtros strategijos rengimo darbo grupės vadovės dr. Ritos Vaičekauskaitės teigimu, gyvenimą be strategijos, galima būtų prilyginti klaidžiojimui erdvėje užrištomis akimis. Naujoji dešimtmečio strategija neturėtų būti priimama ir vertinama kaip formalumas, ar gražių frazių ir rodiklių rinkinys. „Norėčiau, kad ji tarnautų žmonėms, padėtų mūsų bendruomenės nariams svajoti ir kurti, augintų sparnus, stiprintų Universiteto bei bendruomenės gerovę. Tegul tai mūsų Universitetui bus „restarto“ visomis prasmėmis momentas“,- sako viena iš KU plėtros strategijos 2021-2030 m. rengėjų.

Pristatomame dokumente apibrėžiami esamo KU veiklos lauko kontekstas, iššūkiai. Pirmąkart suformuluotos aukštosios mokyklos ambicijos – Tvarus universitetas; Išmanusis KU miestelis; Mėlynosios ekonomikos žinių lyderyste grįsta regiono inovacijų ekosistema. Diskusijose su bendruomene išgrynintos misija („Svarbiausia darnią socialinę, kultūrinę ir ekonominę regiono pažangą skatinanti institucija, kurios veikla skirta kūrybingoms asmenybėms ugdyti ir visuomenės gerovei kurti“) bei vizija – „Ateičiai kuriantis universitetas su pripažintais tarptautiniais mokslo ir studijų pasiekimais ir Baltijos jūros regiono gerovei reikšmingomis inovacijomis“. Strateginiais prioritetais įvardintos trys siekiamybės - kūrybingas žmogus, vertė regionui, bendruomenės gerovė. „Dokumente akcentuojame kūrybiškumą, kūrybiškų asmenybių svarbą, nes mūsų kasdienėje veikloje vis daugėja biurokratizmo. Išlikti kūrybingu tokiame kontekste tampa tikru iššūkiu. Norime sustiprinti požiūrį, jog universitetai visada buvo kūrybos šaltiniai ir tokiais jie turi likti, tai jų vertė“,- akcentuoja dr. R. Vaičekauskaitė.

Strategijoje taip pat įvardintos stiprybės, silpnybės, galimybės bei grėsmės. Tarp pastarųjų - valstybinės aukštojo mokslo politikos poveikis plėtrai, mažėjantys demografiniai rodikliai, menka technologijų studijų paklausa, kt.

Į šio dokumento rengimą nuo pat pradžių buvo stengiamasi įtraukti bendruomenę. „Dažnai strategijos yra nuperkamos ir jas rašo profesionalūs strategijų rašytojai. Mes dirbome patys. Partnerystės pagrindais mums  padėjo Universiteto partneriai, vienas jų - KU afilijuotas profesorius iš Vokietijos Volkeris Wittpahlas. Ir įgyvendinant strategiją norisi tokio pat aktyvaus bendruomenės vaidmens - tam sumanyta Atviro forumo platforma, kurioje drauge su bendruomene kalbėsimės apie vienus ar kitus strategijos klausimus, aptarsim jos įgyvendinimo planus. Mums svarbi bendruomenės narių nuomonė“,- teigia prof. dr. A. Razbadauskas.

Pirmasis Atviro forumo renginys, skirtas KU plėtros strategijai 2021-2030 metams pristatyti, sausio 6-ąją 13 val. vyks virtualioje erdvėje. Į pristatymą pakviesti Klaipėdos miesto savivaldybės, įgyvendinančios ambicingą Klaipėdos ekonominės plėtros strategiją „Klaipėda 2030“, atstovai – Klaipėdos miesto meras ir KU tarybos pirmininkas dr. Vytautas Grubliauskas, Savivaldybės vyriausias patarėjas Ričardas Zulcas, Ekonominės plėtros agentūros „Klaipėda ID“ direktorė Eglė Songailienė. Diskusiją moderuos Atviro Forumo koordinatorė Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili.

KU plėtros strategijos 2021-2030 m. pristatymo renginys bus matomas Klaipėdos universiteto „Facebook“ paskyroje, Universiteto bendruomenės nariai į diskusiją jungsis per Zoom platformą.

Visas KU plėtros strategijos 2021-2030 m. dokumentas skelbiamas:

https://www.ku.lt/wp-content/uploads/2020/12/KU_strategija_2020-12-17-pages_web.pdf

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder