Autobusai nuostolingesni nei mokyklos

Autobusai nuostolingesni nei mokyklos

Šiemet Rugsėjo 1-osios skambutis nenuskambės 13 šalies mokyklų. Jos tapo naujomis mokyklų tinklo optimizavimo aukomis. Užtat į savivaldybes išriedės 42 nauji valdžios išliaupsinti geltonieji autobusiukai. Vyriausybė žada, kad mokyklų uždarinėjimo vajus baigsis kitąmet.

Rudens aritmetika

Šį rudenį į šalies bendrojo lavinimo mokyklas susirinks 22,5 tūkst. mažiau mokinių nei pernai. Švietimo ir mokslo ministerija prognozuoja, kad Lietuvos mokyklose mokysis 351,4 tūkst. mokinių. Praėjusiais mokslo metais jų buvo 373,9 tūkst.

Mokyklų tinklas dar labiau susitrauks. Savivaldybių pateiktais duomenimis, šiemet veiks 13 mokyklų mažiau nei praėjusiais mokslo metais.

Tiesa, palyginti su liberalų ir konservatorių Vyriausybės mokyklų uždarinėjimo apsukomis, šis skaičius dar nedidelis. 2008-2012 metais, kai Švietimo ir mokslo ministerijai vadovavo Gintaras Steponavičius, uždaryta net 120 mokyklų.

Mylimos mokyklos netekę vaikai šiemet vėl bus vežiojami geltonaisiais autobusiukais, kurių kasmet priperkama vis daugiau. Rudenį savivaldybėms bus perduoti 42 nauji autobusiukai, kainavę 5 mln. litų. Nuo 2000 metų jų pripirkta net 645. O mokyklų per tą laiką uždaryta net 1099.

Vaikas nekaltas, kad gimė kaime

„Respublikos“ kalbintas akademikas, sociologas Romualdas Grigas pateikia pavyzdį, prie ko privedė mokyklų uždarinėjimas kaimuose. Tarp Onuškio ir Rūdiškių (Trakų rajone) jis prieš 22 metus įsigijo sodybą.

„Tada kaimas klegėte klegėjo, kai aš įsikūriau prieš 22 metus. Veikė septynmetė mokykla, kultūros namai, veikė parduotuvė. Buvo pilna žmonių. Bliovimas karvių, žąsų gagenimas, traktorių, kombainų garsai. Dabar, kai atvažiuoju, čia absoliuti tyla. Viena karvė, o kaimyno dukrą vienuoliktokę į mokyklą vežioja. Tai kažkas klaikaus. Mokyklos langai išdaužyti, krautuvė seniai uždaryta“, - apgailestauja R.Grigas ir siūlo valdžiai susimąstyti, ar tokią Lietuvą norime matyti.

„Jei nėra mokyklos, natūralu, kad visi iš ten bėga. Joks jaunavedys nenorės pasilikti, nes reikės vežioti vaikus. O geltonieji autobusiukai nėra išeitis, nes vaikas vargsta nuo anksčiausio ryto. Jis beveik nemato savo namų, savo tėviškės“, - priduria jis.

Geltonieji autobusiukai - nuostolingi

Ignalinos rajono savivaldybės meras Bronis Ropė su tuo sutinka. Jis sako, kad geltonieji autobusiukai - ne išsigelbėjimas savivaldybėms, o tuo labiau vaikams.

Dažnai geltonųjų autobusiukų išlaikymas ir mokinių pavėžėjimas savivaldybėms netgi tampa nuostolingas.

„Visas džiaugsmas savivaldybėms tik tas, kad autobusiuką padovanoja. O vėliau prasideda rūpesčiai ir išlaidos. Reikia rasti lėšų vairuotojo atlyginimui, degalams, remontui, atsarginėms dalims, akumuliatoriams. Be to, tais autobusiukais pavežama tik 20-30 proc. mokinių, o didžioji dalis pavežama autobusų parko transporto priemonėmis. To mums niekas nekompensuoja“, - paaiškina B.Ropė.

200 mokyklų gelbėjimo planas

Ketvirtadienį premjeras Algirdas Butkevičius buvo susikvietęs Lietuvos savivaldybių asociacijos narius ir su jais aptarė švietimo klausimus. Su premjeru buvo sutarta, kad nuo kitų metų mažės reikalavimai vidurinėms mokykloms. Mieste esančios mokyklos galės turėti po dvi 11 ir 12 klases (dabar privalo turėti po 3), o kaimo mokyklos - po vieną 11 ir 12 klases (dabar - dvi). Taip pat bus mažinamas ir privalomas mokinių skaičius klasėse. Siūloma mokinio krepšelį padidinti 38 litais (jis siektų 3348 litus).

B.Ropė sako, kad šiomis priemonėmis bus išgelbėta apie 200 Lietuvos mokyklų, kurioms būtų tekę užsidaryti iki 2014 metų pabaigos.

Dainius PAVALKIS, Švietimo ir mokslo ministras:

- Šiemet Rugsėjo 1-ąją bus 13 mokyklų mažiau nei pernai. Švietimo ir mokslo ministerija buvo žadėjusi, kad bus stengiamasi išsaugoti mažas kaimo mokyklas? Kodėl tokia netektis?

- 13 mokyklų - tai 1 proc. visų mokyklų. Mokinių mažėjant 8-9 proc., tai nėra taip prastai, kaip buvo prognozuota buvusios valdžios.

- Buvęs švietimo ir mokslo viceministras Vaidas Bacys buvo sakęs, kad iki 2015 metų gali užsidaryti net 300 mokyklų... Ar tikrai tokia grėsminga šalies mokyklų ateitis?

- Mokyklų skaičius, žinoma, kažkiek turės mažėti, nes gyventojų mažėja, mokinių mažėja. Savivaldybės planuojasi, kaip tvarkytis, kad būtų ekonomiškiausia ir atsižvelgta į bendruomenės interesus. O mes savo planuojamais pakeitimais palengvinsime jiems tą planavimą. T.y. suteiksime galimybę savivaldybėms elgtis taip, kaip bendruomenėms yra patogiau.

- Kada įsigalios klasių komplektavimo tvarkos pakeitimai?

- Pirmadienį Vyriausybės pasitarime mes turėtume spręsti naujas mokyklų tinklo formavimo taisykles, taip pat mokinio krepšelio pakeitimus. Jei bus pritarta Vyriausybės pasitarime, ko gero, jau trečiadienį Vyriausybės sprendimu bus galima priimti tas naujas taisykles. Žinoma, jos įsigalios tik nuo kitų metų pradžios - sausio 1 dienos.

Geroji žinia ta, kad po susitikimo su premjeru, su profsąjungomis, po pasitarimo su merais pavyko pasiekti, kad mažėjant mokinių švietimo sistemai būtų skiriamas toks pat lėšų kiekis. Kalbame apie 60 mln. litų. O tai leis šiek tiek lengviau atsikvėpti ir savivaldybėms, ir Švietimo ir mokslo ministerijai. Buvo situacija, kad kai sumažėja vienu vaiku - pinigai nubraukiami, nebelieka jokios planavimo laisvės. Nėra pinigų nei mokytojų išeitinėms, nei pinigų neformaliam ugdymui. Niekam nelieka pinigų. Aišku, finansų ministras nebuvo be galo laimingas, bet pavyko pasiekti kompromisą.

Parengta pagal dienraštį "Respublika"

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder