Aukštasis universitetinis su 50 procentų nuolaida

Aukštasis universitetinis su 50 procentų nuolaida

„Mokslo ir studijų įstatymas yra didžiulis eksperimentas visai aukštajai mokslo sistemai. Galvojau, kad jis turėjo greičiau baigtis, o ir klaidos turėjo būti taisomos greičiau", — sako Juozas Pabrėža, Šiaulių universiteto studijų prorektorius.

Kol eksperimentas tęsiamas, universitetas taiko „lanksčias nuolaidas“, vyksta į kolegijas žvejoti magistrantų ir kartu su Klaipėdos universitetu prašo 100 milijonų rėmimo.

Vietoj lengvatinės paskolos — sunkinanti

— Studijų reforma vykdoma jau trečius metus. Kokie didžiausi šios reformos trūkumai?

— Pirma, įsigaliojus Mokslo ir studijų įstatymui, mūsų universitete valstybės finansuojamų vietų sumažėjo 62 procentais — nuo 1331 vietų 2008 metais iki 500 vietų 2010— aisiais.

Antra, pagrindinis trūkumas, apie kurį mes kalbėjome dar prieš priimant įstatymą, yra studentų rotacija tik po dvejų metų. Tai yra tvarka, kad gavęs krepšelį žmogus gali studijuoti vidutiniškai ar net žemiau vidutinio lygio ir būti garantuotas, kad niekas iš jo to krepšelio neatims. O tas, kuris buvo prie ribos, geriausiu atveju tik po dvejų metų gali pretenduoti į valstybės finansuojamą vietą.

Kitas trūkumas yra žadėta lengvatinė paskolų sistema, kuri iš tiesų yra ne lengvatinė, o sunkinanti, nes vaikas turi pradėti mokėti palūkanas dar studijuodamas, iškart gavęs kreditą.

Dar vienas skaudulys — kad valstybiniu mastu pabandyta perskirstyti krepšelius tarp universitetų ir kolegijų. Prieš įstatymą ryški persvara valstybės finansuojamų vietų buvo skiriama universitetui, o pernai ir šiemet universitetams finansuojamų vietų skiriama 9,7 tūkstančio, kolegijoms — 9,2 tūkstančio, tai yra beveik po lygiai.

Studijos nepigs

— Jau trečius metus studentai moka už studijas, nors kai kurios sumos daugeliui yra neįkandamos. Kiek Šiaulių universitete yra mokamų vietų? Ir ar studijų kainos šiemet nekris?

— Šiaulių universitete studijuoja apie 9000 žmonių, iš jų apie 4000 — valstybės finansuojamose vietose, didesnioji dalis už studijas moka.

Praėjusį mėnesį ministras patvirtino vėl tas pačias studijų kainas. Brangiausios lieka menų studijos (11000 litų per metus), technologijų, fizinių sričių, biomedicinos ir pedagogų rengimo — 7600 litų, filologijos — 6300 ir pačios pigiausios yra socialinių-humanitarinių mokslų studijos — 3900 litų per metus.

Studijos su 50 procentų nuolaida

— Ar studentai ir jų tėvai pajėgūs mokėti tokius pinigus?

— Esame nusistatę lanksčią kainų politiką. Aukštesniųjų kainų programoms darome gana dideles, iki 50 procentų nuolaidas, tad realiai tų didžiųjų kainų nelabai kas ir moka.

Kita vertus, esame ryškiai nupiginę ištęstines (anksčiau buvusias vakarines ar neakivaizdines) studijas — iki 2860 arba 3120 litų per metus.

Naujovė — grantai gabiausiems

— Naujasis Mokslo ir studijų įstatymas sulaukė daug kritikos, ypač dėl to, kad gabūs jaunuoliai nepereina konkursinio barjero. Ar į tą kritiką yra atsižvelgiama?

— Yra, tačiau per mažai. 2009 metais studijų krepšeliai buvo skirstomi tik pagal 6 sritis, pernai — jau pagal 11, o šiemet jau bus suskirstyta pagal 13 studijų krypčių.

Tai reiškia, kad šiek tiek atsižvelgta į menų sritį. Iki šiol viename katile buvusios muzika ir teatras bei architektūra su daile nuo šių metų bus atskirtos — mums tai labai svarbu.

Nuo šių metų įvedami vadinamieji grantai, tai yra tikslinės vietos ypatingai gabiems vaikams, kurie neįveikia konkursinio barjero konkrečiam universitetui. Manoma, kad apie 10 procentų tikslinių vietų bus paskirta pagal grantus.

Dar viena naujovė — šių metų priėmimas vyks trimis etapais. Pirmajame etape gavęs valstybės finansuojamą vietą, bet jos nepatvirtinęs, studentas į antrąjį etapą jau nebebus kviečiamas, o į jo vietą galės pretenduoti kiti.

Be to, studentų, kurie stos nuo šio rudens, bakalauro diplome bus įrašyta nebe kvalifikacija, o kvalifikacinis laipsnis, kaip yra priimta visame pasaulyje. Tad, pavyzdžiui, baigęs Teatro katedrą studentas gaus diplomą su įrašu „Teatro bakalauras“, o ne “Aktorius“, kaip buvo iki šiol.

Bus naujų programų ir dvigubų kvalifikacijų

— Ką naujo šiemet studentams parengė Šiaulių universitetas?

— Šiemet iš visų turimų 90-ties studijų programų skelbiame priėmimą į 73 bakalauro ir magistrantūros programas, iš kurių 7 programos, jei sulauksime palaiminimo iš studijų kokybės vertinimo centro, bus naujos.

Šiemet tikrai pradėsime Verslo ekonomikos ir Aplinkos objektų dizaino studijų programas. Kartu su Klaipėdos universitetu esame parengę jungtinę studijų programą — kineziterapiją. Patvirtinimo laukiame dėl Kūrybinių technologijų programos bei keleto magistrantūros programų.

Kai kurios studijų programos galės turėti dvigubą kvalifikacinį laipsnį — pavyzdžiui, anglų filologija turės vertimo bakalaurą, istorija — paveldosaugą, rusų filologija — verslo, o nepopuliarus siuvinių dizainas ir technologijos nuo šiol taps aprangos inžinerijos ir dailės bakalauru.

Magistrus žvejos kolegijose

— Kokios magistrantūros studijų naujovės?

— Esame pasiryžę siūlyti lankstesnes išlyginamųjų studijų galimybes kolegijų absolventams, kurie po papildomų išlyginamųjų studijų rinksis mūsų universitete magistrantūros studijas.

Rengiame išvykas į kolegijas, formuojame tikslines grupes ir taip manome pastiprinti magistrantūros studijas — ir kolegijoms bus gerai, ir mums gerai.

— Ar taip nebus dar labiau nuleista universitetinio išsilavinimo kartelė?

— Mes kartelės nenuleidžiame, tik duodame šansą studentui įsikabinti į universitetinį išsimokslinimą.

Mūsų universitete nubyra apie 30 procentų studentų. Mes netempiame kiekvieno už ausų, ir mūsų tikslas nėra kiekvienam dirbtinai atiduoti diplomą.

Apie tuščią penktadienį ir europinius kreditus

— Jau trečiadienio vakare galima matyti, kaip studentai su lagaminais važiuoja namo. Ar tai europinė studijų politika?

— Pagal naująjį Mokslo ir studijų įstatymą bakalauro programa suformuota pagal tam tikrus europinius kreditus. Yra nustatyta, kad darbo su dėstytoju gali būti ne mažiau kaip 20 ir ne daugiau kaip 60 procentų viso darbo laiko, likusį laiką studentai dirba savarankiškai. Iš tiesų matome problemą, kad studentai neišnaudoja galimybės dirbti savarankiškai ir kad penktadienį universitetas tikrai ištuštėjęs.

Ar gali universitetą baigti nemokšos?

— Gal iš tiesų verta sutrumpinti bakalauro studijas, kaip yra siūloma, iki 3,5 metų?

— Mūsų universiteto pozicija yra labai atsargi. Manau, kad sutrumpinti bakalauro studijas iki 3,5 metų galima tik kai kurių krypčių programoms.

Mūsų universitete pirmoji sutrumpinta iki 3,5 metų programa bus verslo ekonomika. Bet nemanau, kad galima trumpinti technologijų, biomedicinos, anglų filologijos ir kitas programas.

— Ar iš tiesų Šiaulių universitetas suteikia platų universitetinį išsilavinimą? Ar gali už pinigus universitetą baigti nemokšos?

— Esu tos nuomonės, kad universitetas turi ugdyti visapusiškai išsilavinusią asmenybę, o ne kokios nors siauros srities specialistą. Todėl mūsų universitete yra privalomas bendrųjų dalykų, garantuojančių universitetinį išsilavinimą, blokas.

Nemokšos, kurie gautų diplomą už nieką, tikrai negali baigti mūsų universiteto — gali baigti silpniau pasirengę ir stipriau pasirengę. O kad į universitetą ateina daug beraščių, tai pirmiausia didžiulė vidutinės grandies bėda.

Prašys 100 milijonų

— Kur šiuo metu, jūsų manymu, yra Šiaulių universitetas — duobėje, kryžkelėje, lipa į kalną?

— Tikrai ne duobėje, nors ir ne viršukalnėje. Esame labai ryškių judėjimų, veržlių, dinamiškų pertvarkų kelyje.

Naujausias mūsų pasiekimas — šviežiai raštu išguldytos Klaipėdos ir Šiaulių universitetų 2011-2020 metų rėmimo programos metmenys ir numatyta apie 98 milijonų litų rėmimo programa.

Dokumentas artimiausiu metu bus pateiktas Vyriausybei, ministerijai ir Prezidentūrai, juolab kad  Prezidentės palaikymą turime. D. Grybauskaitė yra aiškiai pasakiusi: kokia čia Lietuva, jei negali išlaikyti dviejų regioninių universitetų.

"Šiaulių kraštas"

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder