Abiturientas: "Diplomas nėra viskas"

Abiturientas: "Diplomas nėra viskas"

Tęsiame projektą "Mokinio dienoraštis", kurio tikslas - atidžiau pažvelgti į mokinio kasdienybę, fiksuoti jam tenkančias užduotis mokykloje ir už jos ribų, paanalizuoti, kiek ir kam jis skiria savo laiko.

Jau šį šeštadienį mokyklų klasės dvelks baime ir šaltu prakaitu. Juk tądien abiturientai laikys valstybinį anglų kalbos egzaminą. Ir nors dauguma jaunuolių šiandien kruopščiai kartojasi per dvylika metų įgytas žinias, tarp jų yra ir tokių, kurie egzaminų nepervertina.

"Žinoma, stengiuosi kuo geriau pasiruošti, tačiau bus kaip bus. Dieną naktį prie mokslų tikrai nesėdžiu, svarbiausia juk sveikata", - mano Julius, birželį laikysiantis net penkis abitūros egzaminus.

Tačiau Julius neslepia, kad dvyliktoko kasdienybė yra tikrai karti. Dėl pečius slegiančio krūvio mokykloje ir papildomų pamokų pas korepetitorius laisvo laiko ir energijos pomėgiams ar pramogoms lieka mažai. Įprastus vakarus tenka praleisti namuose, o labiau atsipalaiduoti pavyksta tik savaitgaliais.

Darbo dienomis Julius keliasi 7.20 val., susiruošia, pavalgo ir skuba į mokyklą. Pirmadieniais pamokos prasideda 8 val. ir trunka iki 15 val. 17 val. - karatė treniruotė, kurią šiemet jaunuolis dažnai iškeičia į popiečio miegą.

"Bent valandėlei "atjungus" smegenis, vėliau žymiai geriau atliekami namų darbai. O jei vietoj to eičiau į treniruotę, grįžčiau dar ir fiziškai pavargęs, tad apie kokius mokslus tuomet būtų galima kalbėti..." - patirtimi dalijosi būsimas studentas.

Atsigavęs ir gerai nusiteikęs vaikinas "šviežia" galva kimba į namų darbus ir tai jam trunka apie tris valandas. "Žinoma, kartais mokytojai užduoda nedaug užduočių ir jas atlikti užtrunku vos pusvalandį, o kitą dieną, jei nori išmokti ką nors papildomai, skiriu laiko žymiai daugiau nei trejetą valandų. Tarkime, antradienį turiu aštuonias pamokas, kurios baigiasi pusę keturių. Iškart po to keliauju pas matematikos korepetitorę, pas kurią mokomės dvi valandas. Taigi grįžtu namo apie šeštą, pavalgau, pasišneku su tėvais, ir nors esu leisgyvis, vėl kimbu į mokslus", - apie mokslo šaknų kartumą pasakojo Julius.

Tačiau 100 procentų susikoncentruoti į darbą, anot moksleivio, neįmanoma. "Bekalant" žinias dėmesys nukrypsta į feisbuke skelbiamas naujienas, o kojos pramankštinamos keliaujant nuo kambario iki virtuvės ir atgal.

Julius atskleidė lankantis ne tik matematikos, bet ir anglų kalbos papildomas pamokas, kadangi laikysiąs šių dalykų, taip pat ir lietuvių, fizikos bei istorijos egzaminus.

Kartais jis eina ir į mokykloje po pamokų rengiamas konsultacijas. Jaunuolis mano, kad išlaikyti egzaminus būtų galima ir be papildomų mokslų, už kuriuos tenka mokėti pinigus, tačiau juk norisi išlaikyti juos kuo geresniais balais.

Pašnekovas išdavė turintis rimtų ambicijų - jis žada stoti į Kauno technologijos universitetą (KTU) ir mokytis biomedicininės elektronikos inžinerijos.

Ko gero, nėra nė vieno, kurio nemuštų šaltas prakaitas prieš egzaminą. Tačiau pašnekovas patikino, kad iš proto dėl mokslų nesikrausto.

"Aišku, nelogiška, kad trys egzaminai vyks kas antrą dieną: pirmadienį, trečiadienį ir penktadienį. Tačiau bus, kaip bus. Būna, jog tie, kurie ypač kruopščiai mokosi, geria atmintį gerinančius vitaminus, aukoja visus savaitgalius, kad pasirengtų egzaminams, nemiega naktimis, iš streso galiausiai "perdega" ir egzaminus išlaiko labai prastai ar net neišlaiko. Jei ir aš mokyčiausi savaitgaliais, išprotėčiau. Na ir kas, jei egzaminų neišlaikysi taip gerai, kaip tikėjaisi. Svarbi tik sveikata. Gali juk kitais metais perlaikyti egzaminus ar stoti į kolegiją. O kiek yra nieko nebaigusių ir tiek daug pasiekusių! Diplomas nėra viskas", - brandžiomis mintimis dalijosi abiturientas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder