7 patarimai mokinuko tėvams

7 patarimai mokinuko tėvams

Mokyklinis periodas - tai 12 metų partnerystės (arba konfrontacijos) tarp mokinio, tėvų ir mokytojų, kuri, be abejo, padaro didelę įtaką vaiko raidai.

Bet kuris žmogus jaudinasi, kai įžengia į jam naują socialinę situaciją. Pradinuko tėvų nerimas dažniausiai būna tolygus tam, kaip jie patys išgyveno šį periodą, ką prisimena ryškiausiai: sunkų kasrytinį kėlimąsi, baimę prieš kontrolinius ir atsakinėjimą prie lentos, bendraklasių ir mokytojų patyčias, tėvų reakcijos baimę gavus prastą pažymį, sunkų laiko tempimą per nuobodžias pamokas ir kitus negatyvius dalykus ar priešingai - draugišką klasę, išmintingus mokytojus ir nuostabiai praleistą laiką.

Kai į mokyklą turi eiti mūsų vaikai, prisiminimai apie visa tai, ką patys patyrėme, vėl iškyla į paviršių. Tėvams, kurie mokyklos metus prisimena su nuoskauda, labai norisi nuo to apsaugoti savo vaikus.

Kaip padėti vaikui ne tik gerai mokytis, bet ir jaukiai jaustis mokykloje ir oriai tarp bendraamžių?

1. Kad ir kaip klostytųsi vaiko santykiai su mokykla, nepamirškite, jie nėra jūsų buvusių mokyklinių bėdų tęsinys. Nusiteikite bendradarbiauti su mokytojais konstruktyviai.

2. Padėkite vaikui pasijusti labiau "suaugusiam". Apibrėžkite jo pareigas. Tarkitės su vaiku dėl laisvalaikio planų, suteikite jam galimybę rinktis. Mokykite vaiką orientuotis šeimos biudžete.

3. Padėkite vaikui tinkamai organizuoti savo "darbo vietą", kad pamokų ruoša būtų kuo malonesnė. Viskas, kas ant darbastalio, turėtų būti jo "privati nuosavybė" (kaip suaugusiųjų pasaulyje) ir atsakomybė už tvarką čia - irgi jo asmeninė.

4. Mokykite vaiką dalintis, reikšti savo nuomonę, kuo dažniau jos paklausdami (po filmo, koncerto, spektaklio ir t. t.).

5. Niekuomet nekritikuokite ir nebarkite vaiko pašalinių žmonių akivaizdoje. Išgirdę kritiką iš mokytojo, padėkokite ir pasakykite "Mes būtinai apie tai pasikalbėsime namuose".

6. Visada paaiškinkite savo sprendimų, išvadų ar reikalavimų priežastį ir, jei įmanoma, pasiūlykite alternatyvą.

7. Atidžiai išklausykite vaiko skundus, aptarkite situaciją ir pirmiausiai paklauskite vaiko, ką jis pats galėtų padaryti, kad būtų kitaip. Vaikas turi žinoti, kad sunkumai neišvengiami, tačiau įveikiami, ir kad jūsų palaikymas garantuotas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder