Žudytis negalima  - reikia gyventi

Žudytis negalima - reikia gyventi

Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro (VSB) organizuotame apskritojo stalo diskusijoje svarstyta, ar viską padarome, kad savižudybių Lietuvoje būtų mažiau.

"Reikia suvienyti visų suinteresuotų šalių pastangas savižudybių prevencijos srityje", - siūlė VSB atstovas Vytautas Valevičius ir žadėjo tokius susitikimus, siekiant kilnaus tikslo, padaryti tradicinius.

Didžiausia savižudybių prevencijos darbą Klaipėdoje nudirba Psichikos sveikatos centro "Vilties linijos" tarnyba, jau 22 metus teikianti nemokamas psichologines konsultacijas telefonu visą parą.

Šios linijos koordinatorė Jelena Dementjeva informavo, jog 2008 metais atsakyta į 15 tūkst., 2009 metais - į 16 tūkst., šių metų pirmąjį pusmetį - jau į 7,5 tūkst. skambučių. Žmonės, mąstantys apie savižudybę, dažniau paskambina savaitgaliais, naktimis.

Tarp jų būna ir "nerimtų" skambučių - kai klausiama kokios informacijos, išdykaujama. Tačiau net į išdykaujančiųjų skambučius, anot J. Dementjevos, reikėtų pažiūrėti rimtai: paprastai tokiu būdu skambinantysis išbando šią paslaugą, o po kiek laiko jau paskambinęs atveria savo širdį.

Praėjusiais metais daugiau nei 200 žmonių, paskambinę "Vilties linijos" telefonu, kalbėjo apie tai, kad norėtų nusižudyti, užfiksuota 18 rimtų ketinimų tai padaryti.

Pagalba apsėstiems suicidinių minčių nuo 2003 metų teikiama ir elektroniniais laiškais.

"Gana dažnai žmogus iš pradžių parašo mums laišką, o po to įsidrąsina kreiptis į specialistą", - sakė J. Dementjeva.

2008 metais specialistai gavo 265, 2009 metais - 342, o šių metų pirmąjį pusmetį - 169 laiškus. Didžioji dalis laiškų ateina iš lietuvių, gyvenančių ir dirbančių užsienyje.

20 proc. laiškų parašo žmonės, galvojantys apie savižudybę kaip vienintelę išeitį iš situacijos.

Psichikos sveikatos centro vadovas gydytojas Aleksandras Slatvickis paneigė tarp žmonių sklandantį mitą, esą jei žmogus, kad ir juokaudamas, pasakė, jog jam nusibodo gyventi ir jis norėtų nusižudyti, jis to nepadarys. Būtina esą atkreipti dėmesį į kiekvieną tokį atvejį ir padėti žmogui įveikti krizę.

Respublikinės Klaipėdos ligoninės Psichiatrijos filialo 2-ojo skyriaus vedėja gydytoja psichiatrė Veronika Žalimienė pastebėjo, jog, be demonstracinio savęs žalojimo, siekiant atkreipti aplinkinių dėmesį ir sulaukti pagalbos, daugėja tikrųjų suicidų, ir pastarųjų savižudybės būdai tobulėja.

Specialistai atkreipė dėmesį, kad nusižudžius žmogui būtinas prevencinis darbas su jo artimaisiais. Mat šalia lieka bent šeši psichologiškai pažeisti žmonės, kuriems reikia pagalbos. Šį darbą taip pat dirba "Vilties linijos" savanoriai.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder