Žinoti sveika: vyrai kviečiami nemokamai patikrai dėl prostatos vėžio

Žinoti sveika: vyrai kviečiami nemokamai patikrai dėl prostatos vėžio

Apie privalomąjį sveikatos draudimą ŽINOTI SVEIKA, nes šio draudimo lėšomis finansuojama priešinės liaukos, dažniau vadinamos prostata, vėžio diagnostikos programa. Šia vėžio rūšimi vyrai serga dažniausiai, o nuo kitų ji skiriasi tuo, kad paprastai nebūna akivaizdžių ligos simptomų. Priešinės liaukos vėžys yra viena dažniausių vyrų onkologinių ligų. Būtent todėl vyrai yra skatinami pasitikrinti profilaktiškai – diagnozuotą ankstyvos stadijos prostatos vėžį daug lengviau išgydyti.

„Programoje gali dalyvauti vyrai nuo 50 iki 75 metų amžiaus, arba vyrai nuo 45 metų amžiaus, jeigu jų tėvai ar broliai sirgo priešinės liaukos vėžiu. Jeigu 2006 metais programos finansavimui buvo skirta 4,7 mln. litų, tai praėjusiais metais ši suma išaugo iki 6,7 mln. litų per metus. Praėjusiais metais šiomis lėšomis pasinaudojo ir pasitikrino 92 tūkst. vyrų“, – sako Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos Paslaugų ekspertizės, metodinio vadovavimo ir kontrolės skyriaus vedėjo pavaduotoja Vaida Momkuvienė.

Tyrimas atliekamas kartą per dvejus metus. Nuo 2006-ųjų iki 2011-ųjų pasitikrinusiųjų dėl prostatos vėžio buvo daugiau nei 310 tūkst. vyrų. „Dėl dalyvavimo programoje vyrai turi kreiptis į savo šeimos gydytoją Jei nustatytas prostatos specifinio antigeno (PSA) kiekis viršys normą, šeimos gydytojas pacientą siųs konsultuotis pas gydytoją urologą, jeigu reikia, bus atliekama prostatos biopsija“, – teigia V. Momkuvienė.

PSA lygis nustatomas atlikus įprastą kraujo tyrimą. Gydytojai įvertina gautą rezultatą ir, tik jei yra pakitimų, siunčia pacientą urologo konsultacijoms. Jis vėliau sprendžia, kokie tyrimai reikalingi, jei PSA norma viršyta.

„Jeigu norma yra viršyta ir pacientas siunčiamas urologo konsultacijai, tuomet dažniausiai yra siūloma atlikti prostatos biopsiją. Tik tada galima patvirtinti, ar yra vėžinių ląstelių, ar jų nėra. PSA gali būti padidintas ir ne tik dėl vėžio, todėl nereikia iš anksto išsigąsti. Vien jau tai, kad atlikti kraujo tyrimą, kuris dažnai atliekamas ir dėl kitų ligų nustatymo, o kartu pasitikrinti ir dėl PSA, pacientui yra naudinga, nes mes galim užkirsti kelią sunkiai ligai“, – apie pasitikrinimo naudą kalba šeimos gydytoja Daiva Berškienė.

Visos šios paslaugos programoje dalyvaujantiems vyrams teikiamos nemokamai. 2006–2012 metais Valstybinė ligonių kasa iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto programai skyrė apie 49 mln. litų.

Pasitikrinkite nemokamai ir paraginkite tai padaryti artimuosius. Nelaukite akivaizdžių ligos simptomų. Laiku diagnozuotą onkologinę ligą dar galima išgydyti!

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder