Tik trečdalis skundų dėl maisto - pagrįsti

Tik trečdalis skundų dėl maisto - pagrįsti

Pernai Klaipėdos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (KVMVT) sulaukė šiek tiek mažiau negu ankstesniais metais skundų dėl nekokybiškų maisto produktų ar su maistu susijusių paslaugų teikimo. Iš viso buvo gautas 241 skundas, pasitvirtino 78. Apie tai, kuo dažniausiai skundžiasi Klaipėdos miesto bei rajono ir Neringos gyventojai, kalbamės su šios tarnybos viršininku Antanu BAUŽA.

Kokios pagrindinės skundų priežastys?

Kiekvienais metais vartotojai dažniausiai skundžiasi pakitusiomis ar nebūdingomis maisto produktų juslinėmis savybėmis. Tokie skundai pernai sudarė 41 proc. visų pagrįstų skundų atvejų. Pastebima nauja tendencija, jog į maisto gamybos sektorių ateina vis nauji darbuotojai, stokojantys patirties. Šį procesą lemia kvalifikuotų darbuotojų migracija į užsienio šalis.

Vartotojai skundžiasi beveik dėl visų maisto produktų grupių - mėsos, žuvies, daržovių, vaisių, pieno, duonos, taip pat vandens, gėrimų, maisto papildų ir kt. Tik, aišku, ne visi skundai būna pagrįsti.

Ar pasitaikė apsinuodijimų maistu atvejų?

Pernai iš viso pasitvirtino 4 skundai dėl pažeistos maisto saugos. Laimei, pernai buvo užregistruotas tik vienas apsinuodijimo maistu protrūkis, kai tuo tarpu 2011 metais - penki.

Birželį buvo gautas skundas, jog vienoje uostamiesčio kavinėje trys lankytojai apsinuodijo maistu. Tikrinimo metu kavinėje buvo nustatyta higienos pažeidimų. Atlikus mikrobiologinį maisto žaliavos tyrimą laboratorijoje, virto jautienos liežuvio mėginyje aptikta salmonelė - bakterija, sukelianti infekcinę ligą - salmoneliozę.

Taip pat buvo tirtas skundas dėl paukštienos kepsnio kokybės, kai salmonelioze susirgo viena miesto gimnazistė. Ištyrus sušaldytų viščiukų filė buvo aptikta salmonelės bakterija.

Buvo gautas skundas ir iš Gargždų dėl vištienos kebabo, kurį suvalgęs žmogus apsinuodijo. Ištyrus mėsą, aptikta salmonelių, todėl iš rinkos buvo pašalinta 39,45 kg mėsos pusgaminių kebabams gaminti.

Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Antanas Bauža: "Pernai vartotojų teisės buvo apgintos 44 kartus - grąžinti pinigai arba pakeista nekokybiška prekė."

Vasarą dar buvo gautas vienas pranešimas dėl maisto saugos pažeidimų vienoje iš uostamiesčio kavinių. Šiuo atveju kavinėje valgę trys žmonės teigė apsinuodiję maistu, skundėsi ūmiais žarnyno veiklos sutrikimais. Nors salmonelės bakterijos aptikti nepavyko, kavinėje nustatyti maisto saugos ir higienos reikalavimų pažeidimai. Visais atvejais maisto gamintojų veikla buvo laikinai sustabdyta.

Gal daugiausiai skundų gaunate per dideles šventes?

Šiemet Jūros šventės metu nebuvo nustatyta jokių pažeidimų, negauta ir skundų. Vasaros šventėms iš anksto rengiamės, bendradarbiaujame su būsimais maisto gamintojais ir pardavėjais bei su kitomis teritorinėmis tarnybomis, budime mieste visomis šventinėmis dienomis.

Per Naujųjų šventes taip pat nesulaukėme nė vieno vartotojo skundo.

Ar pernai aptikote nelegalių maisto gamybos fabrikėlių?

Pernai teko susidurti su neeiliniu atveju - Danijoje su visu transportu buvo pavogta apie 40 t kiaulienos, kurią bandyta realizuoti vienoje iš Klaipėdos krašto mėsos perdirbimo įmonių.

Nustatėme, kad mėsa nebetinka žmonių maistui ir ji buvo sunaikinta. Pernai Klaipėdoje kartu su Mokesčių inspekcija ir policija buvo aptiktas nelegalus mėsos produktų gamybos cechas, įrengtas tiesiog garaže. Pramonine įranga žalia mėsa buvo pjaustoma, smulkinama ir fasuojama, gaminius ženklinant žinomos šalyje įmonės vardu.

Gaminiai buvo parduodami sostinėje. Verslininkas aiškino, jog garaže esą ruošėsi iškylai. Jam buvo uždrausta realizuoti beveik 624 kg mėsos bei paskirta piniginė bauda.

Kaip baudžiami pažeidėjai ir apginamos vartotojų teisės?

Pernai už nustatytus pažeidimus taikėme 60 poveikio priemonių - baudų bei įspėjimų. Taip pat buvo priimti 8 sprendimai sustabdyti ūkio subjektų veiklą.

Tiriant skundus dėl maisto, 111 atvejų priimtos jų ribojimo rinkoje priemonės. 2012 metais vartotojų teisės buvo apgintos 44 kartus - grąžinti pinigai arba pakeista nekokybiška prekė.

Ar šiemet žmonės jau skundėsi dėl abejotinos maisto kokybės?

Taip, per pirmas dvi savaites sulaukėme 9 skundų. Tuoj po švenčių klaipėdietis pasiskundė, jog viename iš prekybos centrų nusipirko esą pašvinkusį vaivorykštinį upėtakį. Patikrinus šiame centre parduodamas žuvis, skundas nepasitvirtino.

Taip pat skųstasi ir kinišku maistu vienoje iš uostamiesčio užeigų. Užsisakęs vištienos su kalmarais patiekalą, klientas pajuto nemalonų kvapą. Paaiškėjo, jog kalmarai buvo netinkamai atšildyti, todėl ir skleidė tokį kvapą.

Kinų restorano savininkams skirta bauda, o netinkamas maistui produktas sunaikintas.

Dar vienas pagrįstas skundas buvo dėl vienoje iš miesto turgaviečių parduodamo mėsos faršo, kurio pardavėja negalėjo paaiškinti produkto sudėties, neturėjo ir dokumentų, iš kur produktą gavo. Prekiautoja buvo nubausta, nesaugų produktą realizuoti uždrausta.

Budrių pirkėjų dėka atskleidžiame ne vieną pažeidimą tiek prekybos, tiek viešojo maitinimo įstaigose.

Pernai Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (KVMVT) gauti maistu nepatenkintų Klaipėdos miesto bei rajono ir Neringos savivaldybės gyventojų skundai:
- dėl prekybos įmonėse parduodamų maisto produktų - 152 (pasitvirtino 50)
- dėl viešojo maitinimo paslaugų - 79 (pasitvirtino 25)
- dėl negyvūninio maisto gamintojų, perdirbėjų, fasuotojų - 7 (pasitvirtino 1)
- dėl geriamojo vandens tiekėjų - 3 (pasitvirtino 2).
Pagrįstų skundų priežastys:
-dėl maisto kokybės - 32
- dėl higienos pažeidimų - 16
- dėl pasibaigusio maisto vartojimo termino - 13
- dėl produktų netinkamo ženklinimo - 10
- dėl maisto saugos - 4
- dėl kitų priežasčių - 3.
Daugiausiai skundų gaunama telefonu. Anoniminiai skundai irgi tiriami - pernai vartotojai anonimiškai skundėsi 22 kartus, 10 skundų pasitvirtino. KVMVT taip pat tiria ir kitų institucijų persiųstus skundus.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder