Sergamumas tymais Rusijoje išaugo 22 kartus

Sergamumas tymais Rusijoje išaugo 22 kartus

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, per pirmuosius keturis šių metų mėnesius Rusijoje buvo užregistruota 1700 tymų atvejų. Tai net 22,4 karto daugiau nei per tą patį laikotarpį 2011 m. Bendras sergamumo tymais rodiklis išaugo iki 1,2 atvejo 100 tūkst. gyventojų. Tarp vaikų iki 17 metų sergamumas išaugo net 61,7 karto.

Daugiau nei 85 proc. visų užregistruotų tymų atvejų buvo Vidurio, Pietų ir Šiaurės Kaukazo apygardos regionuose.

Net 83 proc. sergančių vaikų nebuvo skiepyti nuo tymų. 28 proc. nepaskiepytų nebuvo skiepyti dėl medicininių priežasčių. Iš visų sirgusių suaugusiųjų nebuvo paskiepyti 67 proc.

98,8 proc. užsikrėtusiųjų sirgo tipine tymų forma.

Imliausi tymų virusui yra kūdikiai iki 15 mėn. ir suaugusieji. Kūdikiai nuo tymų skiepijami tik 15 – 16 mėn. Kūdikiai iki pirmojo skiepo nuo tymų antikūnus gauna su motinos pienu, tačiau tai nėra pakankama apsauga. Suaugusiesiems didesnė galimybė susirgti tymais yra todėl, kad jie nėra periodiškai vakcinuojami.

Lietuvoje šiais metais yra patvirtinti 2 tymų atvejai, kai nepasiskiepijusios mama ir dukra šia infekcija užsikrėtė viešėdamos Rusijoje.

Tymai yra vis dar endeminė infekcija daugelyje Europos šalių. Tai yra vangios imunizacijos pasekmė. Sumažėjus skiepijimo apimtims, Europoje užfiksuojama vis daugiau tymų infekcijos atvejų.

Tymų viruso plitimą ir protrūkius sustabdyti galima tik vykdant sistemingą vakcinaciją, savavališkai nepažeidinėjant rekomenduojamų vaikų skiepų kalendorių schemų.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro inf.

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder