Rudens melancholija naudinga!

Rudens melancholija naudinga!

Mokslininkai mano, kad sezoninė depresija - ne liga, o organizmo treniruotė.

Iš pradžių susitarkime dėl terminų. Yra tikroji - klinikinė depresija, jos yra daugiau kaip dešimt formų. Jei niekaip nepraeina jos simptomai (žr. "Svarbu") - be jokių kalbų žengte marš pas gydytoją! O jeigu jus apėmė tipiškas rudens neveiklumas, malonus mieguistumas ir lengvas liūdesys - tai visai kas kita. Galima sakyti, jums netgi pasisekė - jūsų nervų sistema nesurambėjusi, jautri, ji geba keistis veikiant gamtiniams veiksniams. Mūsų tik vartoti linkusioje ir automatizuotoje visuomenėje tai jau didelė retenybė. "Sezoniniai nuotaikos svyravimai padeda parengti psichiką rimtesniems išbandymams, nuo kurių niekas neapsaugotas", - mano kanadietė psichoterapeutė Margareth Johanssen iš Toronto universiteto. Vadinasi, rudens melancholija ir mokėjimas su ja susidoroti yra mūsų pilkųjų ląstelių treniruotė.

Verkite į sveikatą!

Negana to, Vakarų psichologai pripažino: vaidinti, kad tau viskas gerai, ir nuolatos šypsotis - labai žalinga sveikatai. Amerikos psichologų asociacijos konferencijoje specialistai sukritikavo "teigiamo požiūrio tironiją" - priverstinį optimizmą, kultivuojamą ne tik aptarnavimo sferoje, bet ir versle. Žmogus turi turėti teisę ir galimybę pasijusti blogai. Rudeninis slogutis? Puiku! "Pabrėžtinai optimistinis" elgesys gali sukelti ilgalaikį stresą, o galiausiai ir tikrą depresiją. Jeigu norisi verkti, verkite į sveikatą. Tarp kitko, žmonės, sugebantys žvarbų rudens vakarą apsižliumbti skaitydami liūdną knygą ar žiūrėdami filmą, kritinėse situacijose būna atsparesni ir tvirtesni už tuos, kurie gyvena laikydamiesi principo "vyrai neverkia".

Yra žmonių, kurie apskritai nesugeba verkti. Vargšai... Psichologai nesugebėjimą išspausti ašarą vertina kaip emocinį sutrikimą ir mano, kad jį reikia gydyti. Gydytojai juos priskiria prie šizofrenijos ir onkologinių ligų rizikos grupės, mat ašarų skysčio gamyba stimuliuoja apykaitos procesus ląstelėse ir užkerta kelią joms virsti piktybinėmis. Verkdami mes trumpai įkvepiame ir ilgai iškvepiame. O tai labai palankiai veikia kvėpavimo ir kraujo apytakos sistemą. Beje, "raudančio kvėpavimo" principu grindžiamas garsusis Buteikos metodas ir kitokios kvėpavimo mankštos, kurios veiksmingai padeda gydyti astmą ir kitas bronchų ligas.

Operacija "Perkrovimas"

Vokietijoje vėlyvas ruduo vadinamas "prisiminimų laiku". O rudeninį liūdesį, kaip mano psichologijos daktaras iš Berlyno Otto Kelleris, galima laikyti savotišku mūsų organizmo "perkrovimu". Mieguistumas rytais, tingumas, suglebimas ir "psichinės anabiozės" būsena - visai ne ligos požymiai, o, priešingai, nesąmoningas siekis taupyti energiją prieš ilgą žiemą. Sezoninės depresijos metu mūsų smegenyse vyksta didelis susikaupusios informacijos rūšiavimo darbas - apmąstomos problemos, jos "sudėliojamos į stalčiukus". Taip pat, mano dr. Kelleris, likus porai mėnesių iki Kalėdų mes pradedame apibendrinti metų emocinius rezultatus.

Rudens depresija neretai padeda suprasti, kad metas kai ką keisti. Apskritai, protingai elgiantis, po rudens depresijos galima atgimti tarsi Feniksui iš pelenų - atsinaujinti ir sukaupti naujų idėjų bei ateities planų. O vokiečiai, sentimentali ir kartu nepapratai pragmatiška tauta, tai gerai išmano. Ponas Kelleris mano, kad kai kurioms asmenybėms rudens liūdesys - nepakeičiamas kūrybinės sublimacijos atributas. Pavyzdžiui, Goethe, Schilleris, Thomas Mannas ir Remarque buvo ciklotiminės asmenybės (t.y. linkusios į emocinius svyravimus priklausomai nuo metų laiko) ir geriausius savo kūrinius parašė už langų kaukiant rudens vėtroms.


Svarbu!

Kuo tikra depresija skiriasi nuo rudens melancholijos?

Yra keletas aiškių požymių, pagal kuriuos galima nustatyti, kad jau laikas kreiptis į gydytoją (o depresija, priešingai nei nuobodulys ir liūdesys, yra rimta liga, kurią būtina gydyti).

Kasdienė bloga nuotaika, sugniužimas, nesugebėjimas sukoncentruoti minčių ir nenoras ką nors veikti tęsiasi ilgiau kaip dvi savaites.

Bet kokie įvykiai įgauna tragiškumo atspalvį, sukelia jausmą, kad viskas blogai.

Atsibundate jau nuliūdę, apimti blogų minčių.

Paverkę kam nors ant peties nepajuntate palengvėjimo. Priešingai, dar sunkiau ir bjauriau...

Depresinė nuotaika neatitinka objektyvios situacijos, tai yra atsiranda tarsi bendros gerovės fone.

Sutrinka miegas - arba mieguistumas dieną, arba sunkus nakties miegas, ankstyvas pabudimas ir negalėjimas užmigti. Valerijonai ir širdies lašai nepadeda...

Mintys apie savižudybę - tiesioginės arba paslėptos ("be manęs visiems bus geriau", "nesuprantu, kam aš gyvenu" ir t.t.).

Testas

Ar lengvai įveikiate stresą?

Į kiekvieną klausimą reikia atsakyti "taip" arba "ne".

Man dažnai skauda galvą.

Kartą per savaitę arba dažniau būnu labai įdirgęs ir susijaudinęs.

Du tris kartus per savaitę naktimis mane kamuoja košmarai.

Pastaruoju metu jaučiuosi blogiau nei paprastai.

Per dieną siaubingai pavargstu, po darbo bjauriai nusiteikęs vos velkuosi namo.

Pradėjau jausti neaiškius skausmus skrandyje, pilve arba krūtinėje.

Žmonių santykiuose dažniau triumfuoja neteisybė.

Kartais išsekinu save, ant savo pečių užsikraudamas pernelyg daug.

Man nemalonus didelis žmonių sambūris. Masiniuose renginiuose jaučiu dvasinį ir fizinį diskomfortą.

Vis dažniau apima jausmas, kad prieš mane iškilo sunkumų kalnas, kurio įveikti neįmanoma.

Prisipažįstu, kad dažnai jaudinuosi dėl menkniekių, kurie to neverti.

Dažnai ima apmaudas, kad esu toks ūmus, niurzgus ir nervingas, bet nieko negaliu pakeisti.

Atrodo, kad artimieji manęs nesupranta arba tiesiog atsisako mane palaikyti.

Kartą per savaitę arba dažniau aš be regimos priežasties jaučiu karštį visame kūne arba, priešingai, tarsi virpulį nuo šalčio.

Atsakymas "taip" į daugiau kaip 11 klausimų. Jūs labai nervingas, bet greičiausiai tai ne tik charakterio ypatybė, bet ir sveikatos sutrikimų išraiška. Jums iš pradžių reikėtų kreiptis į psichoterapeutą ir endokrinologą ir gerai išsitirti.

8-9 - padidėjęs konfliktiškumo lygis. Reikia mokytis valdytis, kaip sako specialistai, "koreguoti elgseną". Galbūt verta apsilankyti pas psichologą ir kartu parengti programą, kaip nušlifuoti aštrius jūsų charakterio kampus, kad būtų lengviau bendrauti su aplinkiniais.

7 ir mažiau - jūs aktyvus, gyvo charakterio žmogus. Kai kas gyvenime pagrįstai išveda jus iš pusiausvyros. Bet suvaldote pyktį ir neleidžiate sunkumams išmušti jums pagrindo iš po kojų.

Parengta pagal dienraščio "Respublika" priedą "Būkime sveiki"

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder