Reklamuojamas vaistas „nuo gripo“ nuo gripo negydo

Reklamuojamas vaistas „nuo gripo“ nuo gripo negydo

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) uždraudė prekiauti homeopatiniu vaistiniu preparatu „Oscillococcinum“, kurio pakuotėje pateikiama netiksli informacija, esą jis skirtas gripui gydyti. Vaistinius preparatus kontroliuojančios institucijos didelės problemos dėl to, kad žmonės galėjo būti suklaidinti, nemato.

KĄ JIS GINA? Gintauto Barcio manymu, teigti, kad gamintojas sąmoningai klaidino vartotojus, rašydamas, jog preparatas „Oscillococcinum“ gydo nuo gripo, galima tik labai „pritempus“. Martyno Ambrazo nuotr.

Informacija klaidinanti

Vakar VVKT pranešė, kad rinkoje liks tik tos preparato pakuotės, kuriose nurodyta, kad šis preparatas skirtas tik virusinių peršalimo ligų simptomams lengvinti.

Preparato rinkodaros teisės atnaujinimo metu 2011 m. buvo numatyta, jog preparato informaciniame lapelyje turi būti parašyta, kad šis „homeopatinis vaistinis preparatas skirtas virusinių peršalimo ligų simptomams lengvinti, o ši indikacija pagrįsta tik homeopatijos principais. Jei ligos eiga sunkesnė, jos gydymui reikia naudoti kliniškai patikrintas priemones“.

Sprendimas atšaukti ankstesnes „Oscillococcinum“ pakuotes, kuriose informacija neteisinga, buvo priimtas atsižvelgiant į Vaistų registracijos tarybos nuomonę, kad, paskelbus gripo epidemiją daugumoje Lietuvos savivaldybių, padidėjo gripui gydyti skirtų vaistinių preparatų poreikis. Rinkoje esant homeopatinio vaistinio preparato „Oscillococcinum“ pakuotėms su neteisinga informacija, pacientai gali būti suklaidinti, kyla grėsmė, kad preparatas bus naudojamas netinkamai. Sergant gripu ir vartojant tik homeopatinį vaistinį preparatą, gali būti pavėluotai kreiptasi į gydytoją ir kilti komplikacijų.

Pinigai - vėjais?

Ieškant informacijos apie minimą preparatą internete, vakar vis dar buvo galima rasti, jog tai Prancūzijos homeopatinės laboratorijos „Boiron“ gaminamas „nereceptinis homeopatinis preparatas, skirtas gripui gydyti“.

Vartojimo dozė, kaip rašoma, priklauso nuo ligos eigos. Pasireiškus gripo simptomams, rekomenduojama vartoti preparatą du tris kartus per dieną kas 6 valandas. Sergant gripu - po 1 dozę ryte ir vakare 1-3 dienas. Teigiama, kad oscilokokcino poveikis bus efektyvesnis, jei vartosite jį pasireiškus pirmiesiems gripo simptomams.

Vaisto pakuotė - iki 1 g žirnelių atskirose tūbelėse. Pakuotėje yra 6 dozės. Jų kaina - beveik 25 litai. Vadinasi, vaisto reklama patikėjęs ir 3-4 dienas šiuo preparatu nuo gripo besigydantis žmogus išleidžia beveik 50 litų, tačiau gali ne tik nesulaukti pagerėjimo, bet dar ir patekti į rimtesnę bėdą - susidurti su komplikacijomis.

Didelės bėdos nemato

VVKT viršininkas Gintautas Barcys „Respublikai“ aiškino, jog tai, kaip galėjo vaistinėse atsirasti tiek daug minimo preparato pakuočių su klaidinga informacija, šiuo metu tiriama. Renkama tiksli informacija ir apie tai, kiek jų dar yra.

„Gali būti, kad preparato rinkodaros teisės turėtojas šiek tiek pagudravo ir gana didelį kiekį senųjų pakuočių įleido į rinką jau po sąlygų pakeitimo. Dėl to, kad tų pakuočių yra ypač daug, mes ir sustabdėme jų platinimą, nors paprastai ką nors keičiant preparato pakuotėje, jei tai nėra esminiai dalykai, likučius leidžiama išparduoti“, - sakė G.Barcys.

Informacija, kuri turi būti pateikiama ant pakuotės, pasak tarnybos viršininko, buvo nustatyta perregistruojant preparatą 2011 m. gruodį. Kaip netiksli informacija atsirado ant pakuotės jį prieš tai registruojant 1997 m., jis teigė negalintis pasakyti. Galbūt tam įtakos turėjo tai, kad visos vaistinius preparatus kontroliuojančios tarnybos tuo metu dar tik kūrėsi.

Vis dėlto G.Barcys nemano, kad tai, kas įvyko, - labai didelė bėda ir gali grėsti preparatą vartojusių ir nepasveikusių ar net komplikacijų sulaukusių žmonių ieškiniais.

„Labai „pritempus“ gal ir galima būtų teigti, kad gamintojas sąmoningai klaidino vartotojus, rašydamas, kad preparatas gydo nuo gripo, - kalbėjo VVKT vadovas. - Preparatas „Oscillococcinum“ yra skirtas peršalimo simptomams lengvinti, o peršalimo ir gripo simptomai iš esmės tie patys. Tad galima teigti, kad tai pagalba nuo to paties gripo. Tikslesnė formuluotė vaisto aprašyme reikalinga vien dėl to, kad žmogus, matydamas, jog per kelias dienas jo būklė negerėja, kreiptųsi į medikus“.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder