Rankų ir kojų nagų grybelis - įveikiama liga.

Manoma, kad kas antras Lietuvos gyventojas turi grybelio pažeistus kojų ar rankų nagus. Grybeliu užsikrečiama avint kito žmogaus avalynę, lankantis pirtyse ir t.t. Ypač pavojingas nagų grybelis yra mažiems vaikams. Užsikrėtus dar ilgai gali nepasireikšti ligos požymiai. Dažniausiai pažeidžiami 4 ir 5 kojų pirštų tarpupirščiai, oda pradeda pleiskanoti, kartais niežti. Pėdų raukšlėse atsiranda smulkių, miltus primenančių pleiskanėlių. Dažnai ligonio tai nevargina, tik vėliau oda išsausėja, kartais sustorėja, gali atsirasti skausmingų įtrūkimų.
Būna, kad pėdų skliautus išberia smulkiomis pūslelėmis, tas vietas skauda, niežti. Palengva grybelis pažeidžia ir kojų nagus. Kai kada nagai genda iš šono ar krašto, atsiranda baltų bei gelsvų išilginių juostų, kurios lėtai plinta per visą nagą. Nago plokštelė lieka blizganti, nesustorėjusi. Ligonis niekuo nesiskundžia, tačiau ištyrus mikroskopu, yra randama grybelio sporų.
Kitais atvejais nagas gali suplonėti, atšokti nuo nago guolio. Kartais nago plokštelė sustorėja, po ja kaupiasi raginės masės, nagai tampa gelsvai pilkšvi. Nago plokštelė nuo šono ir krašto gali tiek ištrupėti, kad lieka tik nago mėnuliukas.
Sergant didžiųjų kojos pirštų nagų grybeliu sunku vaikščioti, sportuoti, stovėti, pasirinkti tinkamus batus. Žmogus, sergantis kojų nagų grybeliu net nesvajoja apie baseiną arba suomišką pirtį. Jis nedrįsta nusiauti batų nei prie ežero, nei paplūdimyje. Grybelis iš pėdų bei kojų nagų gali persimesti į delnus, plaštakas bei rankų nagus. Rankų nagų pažeidimas trukdo ne tik dirbti, bet ir apskritai gyventi. Žmogus įpranta nuolat slėpti rankas. Jį slegia kiekvienas susitikimas su pažįstamu, kai reikia ištiesti ranką, kai į pažeistus nagus nukrypsta pašnekovų žvilgsniai. Grybeline liga sergantys žmonės tampa daug jautresni įvairiems vaistams, aplinkoje esantiems chemikalams, išoriniams alergenams.
Pats žmogus negali sau diagnozuoti grybelinės ligos, jis privalo kreiptis į gydytoją. Specialistas ištirs nagus bei padų odą ir nustatys ligą. Kuo ankščiau pradedamas gydyti grybelis, tuo geresni gydymo rezultatai. Kaipgi gydomas nagų grybelis? Galima pašalinti pakenktus nagus ir laukti, kol ataugs nauji. Taip buvo daroma ankščiau, taip galima gydytis ir šiandien. Yra ir kitas būdas - nauji, saugūs, patikimi ir veiksmingi vaistai, "žudomai" veikiantys grybelinės infekcijos sukėlėjus. Vaistinėse dabar daug įvairių priemonių nuo grybelio, todėl, pasitarus su gydytoju, šią varginančią ligą visai nesunku įveikti.
Pas mus gyvuoja keistas įprotis: atvykus į svečius vaikščioti tik su kojinėmis arba avėti svetimas šlepetes. Tai ne tik neestetiška, bet ir kelia grybelinės ligos platinimo pavojų. Nors ir pasipuošęs, basas vaikštantis svečias renka nuo svetimų kilimų grybelių sporas arba ant jų palieka savus grybelinės ligos sukėlėjus. Grybelinei infekcijai plisti labai geras sąlygas sudaro prakaituotos kojos. Neretai ligoniai, sergantys kojų nagų grybeliu, kurių pakitimai dar nėra dideli, lankosi baseinuose, pirtyse, taip užkrėsdami sveikuosius. Beje, labai blogai, kai visa šeima kojas šluosto vienu rankšluosčiu.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder