Nauji išsėtinės sklerozės gydymo metodai

Nauji išsėtinės sklerozės gydymo metodai

Išsėtinė sklerozė - tai nepagydoma lėtinė progresuojanti centrinės nervų sistemos liga, kuria sergant nyksta tam tikros smegenų dalys. Šia liga dažniausiai suserga jauni, 20-40 metų amžiaus žmonės.

Šiemet Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, siekiant suteikti specializuotą pagalbą šia liga sergantiems žmonėms, buvo įsteigtas Išsėtinės sklerozės centras su gydytojų neurologų kabinetu ir atskira palata pacientams, įrengta pagal visus šiuolaikinius reikalavimus.

Ši ligoninės administracijos iniciatyva pasiteisino - Išsėtinės sklerozės centras sulaukia pacientų ne tik iš visos Lietuvos, bet ir užsienio šalių.

Išsėtinė sklerozė, kuria Lietuvoje serga apie 70 gyventojų iš 10 tūkstančių, sukelia nuolat progresuojančią neurologinę negalią.

"Tai gana gerai kontroliuojama liga, kurią tinkamai gydant, sustabdomas ligos progresavimas ir galima pasiekti tikrai gerų rezultatų. Išsėtinė sklerozė mūsų ligoninėje gydoma taip pat, kaip ir visame pasaulyje", - sakė Klaipėdos universitetinės ligoninės Išsėtinės sklerozės centro vadovė, medicinos mokslų daktarė Lina Malcienė.

Svarbi ankstyva diagnostika

Pasak dr. L. Malcienės, išsėtinės sklerozės gydymui labai svarbi ankstyva diagnostika. Šiemet Išsėtinės sklerozės centre pradėtas naujas tyrimas - regos sukeltų potencialų tyrimas, taikant naują metodiką. Tam skirtu aparatu matuojamas nervinio impulso plitimas regos laidu. Tai vienas iš efektyviausių ankstyvosios ligos diagnostikos tyrimų, kuris parodo regos nervo pažeidimus, nors pats žmogus dar nejaučia jokių sveikatos sutrikimų.

Taip pat atliekami dar du privalomi detalūs tyrimai - kompiuterinio magnetinio rezonanso tomografija ir laboratorinis smegenų skysčio tyrimas. Pasak dr. L. Malcienės, tobulėjant diagnostinėms technologijoms pastaruoju metu pavyksta nustatyti daugiau išsėtinės sklerozės atvejų dar pačioje ligos pradžioje.

"Labai svarbu, kad ir patys žmonės, pajutę tokius simptomus kaip nuolatinis nuovargis be priežasties, pasikartojantis galvos svaigimas, galūnių tirpimas, nedelstų kreiptis į medikus. Išsėtinė sklerozė - lėtinė centrinės nervų sistemos liga, kurios išraiška - labai daugialypė. Skirtingi pacientai patiria labai skirtingus simptomus.

Liga gali pasireikšti po įtemptos egzaminų sesijos, po gimdymo, po virusinių infekcijų. Gana dažnai suserga visai jauni, 16-25 metų amžiaus žmonės, jauniausioji sergančioji yra tik 11 metų. Dažniausiai išsėtine skleroze susergama maždaug iki 30 metų amžiaus", - sakė dr. L. Malcienė.

Liga kontroliuojama ne tik vaistais

Išsėtinės sklerozės centre pacientams suteikiama visa reikalinga medicininė pagalba. Pasak centro vadovės dr. L. Malcienės, ligos paūmėjimų metu pacientas gydomas gliukokortikoidais, o ligos kontrolei yra taikomas imunomoduliuojamasis gydymas. Tai brangus gydymas, tačiau vaistai Lietuvoje yra kompensuojami ir prieinami kiekvienam sergančiajam. Tiems pacientams, kuriems pasireiškia motorikos, koordinacijos, pusiausvyros sutrikimai, gydymą medikamentais efektyviai papildo reabilitacijos procedūros, pavyzdžiui, kineziterapija.

Kuomet išsėtinė sklerozė įgauna agresyvią formą - progresuoja nuo pat pradžių, pacientui taikomas individualus gydymas.

"Mūsų slaugytojos moko kiekvieną pacientą, kaip naudoti vaistus, kokio dienos režimo laikytis, kaip daryti mankštas namuose. Ligos eiga labai priklauso nuo paciento požiūrio į ją, teisingo gydytojo nurodymų vykdymo, vaistų vartojimo, rekomendacijų taikymo", - sakė centro vadovė.

Pasak medikės, gydo ne tik vaistai, bet ir aplinka, kuri kaip tik ir sukurta Išsėtinės sklerozės centre. "Tai didžiulis ligoninės administracijos nuopelnas, kad į išsėtinės sklerozės gydymą žiūrima kompleksiškai, vertinami visi galimi diagnostikos ir gydymo metodai", - akcentavo šio centro vadovė dr. L. Malcienė.

Pirmieji galimi išsėtinės sklerozės požymiai
- staigus regėjimo susilpnėjimas,
- pusiausvyros, koordinacijos sutrikimai,
- nuovargis be aiškios priežasties
- galvos svaigimas, galūnių tirpimas, jų silpnumas,
- nepaaiškinamas veido ar nugaros skausmas.

 

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder