Maistą reikia rinktis atsargiai

Maistą reikia rinktis atsargiai

Šiemet per tris mėnesius Klaipėdos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba gavo 62 gyventojų pranešimus dėl nekokybiškų maisto produktų arba su maistu susijusių paslaugų teikimo. Iš jų pagrįsti buvo tik 16 skundų, tarp jų ir anoniminių.

"Nors skundų, palyginus su pernai metais tuo pačiu laikotarpiu gauta daugiau, tačiau jų pasitvirtino mažiau. Daugiausiai skundžiamasi maisto produktų ir viešojo maitinimo patiekalų abejotina kokybe.

Tačiau dažnai skundai būna nepagrįsti, tiesiog įpykę vartotojai nori iškoneveikti gamintojus, kurie, anot jų, siekia pasipelnyti iš pirkėjų ar juos apnuodyti", - sakė Klaipėdos maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Antanas Bauža.

Salotose - geležies atplaiša

Didžiąją pagrįstų skundų dalį šiemet sudarė nepatenkintų restoranų ir kavinių klientų pranešimai. Taip pat, anot A. Baužos, skųstasi dėl mėsos ir jos gaminių, žuvies ir jos produktų kokybės, higienos pažeidimų maisto tvarkymo įmonėse, šviežių vaisių bei daržovių, pieno ir jo produktų, maisto papildų, duonos ir pyrago gaminių, viešai tiekiamo vandens, prieskonių.

Antai viena klaipėdietė pasiskundė, jog jos sūnus, papietavęs vienoje iš valgyklų miesto centre, pasijuto blogai.

"Patikrinome šią valgyklą ir išties radome rimtų pažeidimų. Valgykloje trūko ne tik švaros ir tvarkos, bet rasta ir pasenusių, neaiškios kilmės produktų, užfiksuota kryžminės taršos pažeidimų, kuomet kiaušiniai su pakuotėmis laikomi ten, kur salotoms pjaustomos daržovės", - pasakojo A. Bauža.

Viešojo maitinimo įstaigose galima gauti patiekalų ir su įvairiais "priedais". Štai vienas klaipėdietis, užsisakęs kotletų, patiekale rado geležies gabaliuką - metalinės kempinėlės atplaišą.


"Restorano administracija skundo faktą pripažino, peržiūrėjo gamybinį inventorių, atsisakė naudoti metalines kempinėles. Vartotojui buvo grąžinti pinigai, pakeistas patiekalas, jo atsiprašė", - pasakojo tarnybos vadovas.

Restoranuose lankytojai, pasirodo, reiklūs ne tik maistui. "Anonimas pranešė, kad viename iš senamiestyje įsikūrusių restoranų iš čiaupo bėga blogo kvapo, tamsios spalvos vanduo tiek baro zonoje, tiek gamybinėse patalpose. Iš karto patikrinus, nustatyta, kad restorane maistas tvarkomas esant nuotekų avarijai - neužtikrinamas jų nutekėjimas.

Esant tokiai situacijai, negalima gaminti maisto, todėl kavinės veikla buvo sustabdyta iki bus pašalintas nuotekų sistemos gedimas, atlikta patalpų bei įrangos dezinfekcija", - pasakojo A. Bauža.

Ant prekystalio - pasenusi žuvis ir duona

Šiemet sulaukta ir skundų dėl parduodamos žuvies neaiškios kokybės. Vienoje iš miesto turgaviečių prekiaujanti žuvies pardavėja dėl skundų sulaukė net ne vieno maisto inspektorių vizito.

"Gavome skundą, jog žmonės turgavietėje pirko šviežių stintų, bet parsinešę namo pamatė esą jos nešviežios: apirusios, minkštos ir su kvapeliu. Nors patikrinimo metu pasenusių stintų nebuvo rasta, prekiautoja neturėjo jų įsigijimo dokumentų, todėl jai buvo uždrausta prekiauti likusiomis stintomis ir paskirta bauda", - sakė tarnybos viršininkas.

Beje, ta pati prekybininkė dar kartą sulaukė nepatenkintų pirkėjų skundo. Pasak A. Baužos, antrą kartą pirkėjai pasiskundė jos parduodamais rūkytais ešeriais, kurie esą skleidė nemalonų gedimo kvapą.

Maisto inspektoriai ir vėl rado pažeidimų: išties rasta pasenusių, jau gleivėtų žuvų, skleidžiančių nemalonų kvapą, šaldytuvas nevalytas, pardavėja negalėjo pateikti produkcijos įsigijimo dokumentų. Šįkart apsileidusi prekybininkė buvo nubausta gerokai didesne pinigine bauda.

Kitoje turgavietėje prekiautoja įsigudrino "iškišti" pirkėjams pasenusią duoną. Nors sumuštinių duona buvo jau supelijusi, pardavėja ant senos produkto galiojimo etiketės užklijavo naują.

Tačiau tokios pardavėjos "gudrybės" pirkėjams labai nepatiko ir jie pasiskundė maisto inspektoriams.

Pasak A. Baužos, patikrinimo metu rasta puspenkto kilogramo miltinės konditerijos gaminių, kurių realizacijos terminai buvo neaiškūs. Prekiautojai taip pat skirta kelių šimtų litų bauda.

Ištiko alerginis šokas

Netinkamų maisto papildų vartojimas vienam mažam klaipėdiečiui galėjo baigtis labai liūdnai - vaiką ištiko astmos ir alergijos šokas. Sausio mėnesį jo mama, nusipirkusi vaistinėje gerųjų bakterijų "LactoKid", ryte vieną pakelį sugirdė vaikui. Po pusvalandžio vaikas pradėjęs dusti, jį išbėrę nuo galvos iki kojų. Motinos teigimu, jos vaikas yra labai alergiškas, serga bronchine astma. Ji vaikui greitai sugirdė vaistų nuo dusulio, iškvietė gydytoją, kuri jam diagnozavo anafilaksinį šoką.

Vėliau iš maisto papildų platintojų moteris teigia sužinojusi, kad jų sudėtyje gali būti laktozės pėdsakų, kuriai vaikas yra alergiškas. Tuo tarpu produkto etiketėje nebuvo net užsiminta apie laktozę.

Pasak A. Baužos, šios moters, kuri pareikalavo kompensacijos už sukeltus vaiko sveikatos sutrikdymus, skundas po atlikto tyrimo pasitvirtino.

Už pažeidimus, pasak A. Baužos, skiriamos įvairios poveikio priemonės: piniginės baudos, uždraudžiama prekiauti neaiškiais produktais, sustabdoma įmonių veikla, o vartotojams grąžinami pinigai arba nekokybiška prekė pakeičiama tinkama.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder