Ligoninės patologijos skyriui - išskirtinės sąlygos

Ligoninės patologijos skyriui - išskirtinės sąlygos

Labiausiai nuo sovietinių laikų apleista medicinos sritis išgyvena renesansą. Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje (RKL) atidarytas visiškai atnaujintas Patologijos skyrius, paneigiantis mitus apie apgailėtinas šios srities medikų darbo sąlygas.

Vidiniame ligoninės kieme esantis trijų aukštų pastatas prasiplėtė apie keturis kartus ir užima per 700 kv. metrų. RKL vyriausiasis gydytojas Romaldas Sakalauskas sakė, jog rekonstrukcijos darbai buvo pradėti vasaros pradžioje ir iki Kalėdų užbaigti.

Darbą rekonstruotame skyriuje pradėjo trys nauji specialistai, vienas jų - kvalifikuotas gydytojas patologas, baigęs mokslus Jungtinėse Amerikos Valstijose.

"Šiame skyriuje atliekamos nematomos, bet labai svarbios paslaugos. Be jų negalėtų dirbti visų profilių gydytojai. Tai grandis, nuo kurios prasideda didžioji ligoninės veikla. Padalinyje atliekami patologiniai, morfologiniai, histologiniai, citologiniai tyrimai yra labai svarbūs tiksliai diagnozuojant ligas, ypač onkologinių ligų atvejais, nes tyrimų rezultatai ir išvados nulemia tolesnio gydymo apimtis bei efektyvumą", - užbaigtu projektu, finansuotu Europos Sąjungos ir Norvegijos fondų lėšomis, džiaugėsi ligoninės vadovas.

"Labai svarbi dalis yra ir mirusiųjų tyrimas, siekiant patvirtinti arba paneigti diagnozes. Tai svarbi mokomoji priemonė specialistams", - pritarė vadovo pavaduotojas Zigmas Juzumas, pasidžiaugdamas, jog RKL Patologijos skyrius naujausias Lietuvoje.

Patogu visiems

Buvusiame patologijos skyriaus korpuse įrengti patogiai suplanuoti jaukūs ir šviesūs darbo kabinetai, laboratorijų ir kitos specializuotos patalpos, aprūpintos naujais darbo ir specialios paskirties baldais bei įranga. Pasirūpinta ir buitinėmis personalo paslaugomis, jaukiu laukiamuoju.

Patologijos laboratorijose įsigyta ir įdiegta 12 modernių įvairios paskirties aparatų ir sistemų, skirtų preparatų gamybai, kurie leis automatizuoti ir standartizuoti procesus, ženkliai sumažinti rankinio darbo sąnaudas, taupyti laiką bei išteklius, greičiau ir kokybiškiau atlikti tyrimus bei pateikti jų atsakymus ir išvadas.

Taip pat sukurta ir įdiegta patologijos informacinė sistema, integruota su ligoninės informacine sistema, kuri leidžia vykdyti pacientų, sveikatos įvykių, atliktų tyrimų, suteiktų paslaugų ir klinikinių duomenų registravimą, kaupimą, tvarkymą teikiant būtinas ataskaitas, pildant medicinines formas ir dokumentus.

"Galime pagrįstai teigti, jog patologijos tarnyba šiandien yra optimaliai sukomplektuota, pasiekusi naują diagnostikos kokybės lygį. Tai gera žinia Klaipėdos ir viso šiaurės vakarų Lietuvos krašto medikams bei pacientams, nes mūsų įstaiga teikia patologijos, histologijos, citologijos tyrimų paslaugas daugeliui gydymo įstaigų Klaipėdos, Telšių, Tauragės apskrityse", - sakė vyriausiojo gydytojo pavaduotojas Zigmas Juzumas. Patologijos skyrius Vakarų Lietuvoje turi tik RKL ir Klaipėdos universitetinė ligoninė.


Įstaiga pirmoji Klaipėdos krašte įsigijo modernią įrangą mikrobiologijos tyrimams. Šios naujos technologijos leis daug greičiau ir tiksliau negu iki šiol identifikuoti infekcijų sukėlėjus, nustatyti jų jautrumą bei atsparumą antibiotikams. Tai pagerins tuberkuliozės ir kitų infekcinių ligų diagnostikos kokybę.

Ateinančiais metais planuojama pastatyti dar vieną korpusą, sujungsiantį Patologijos ir mikrobiologijos padalinį su pagrindiniu ligoninės pastatu.

Laukia nauji projektai

Pasak RKL vyriausiojo gydytojo R. Sakalausko, Patologijos skyriaus atnaujinimu rekonstrukcijos darbai įstaigoje neužsibaigs. Šiuo metu ligoninė vykdo net 11 Europos Sąjungos struktūrinių fondų projektų.

"Ir kitais metais laukia daug kruopštaus darbo", - sakė jis.

Tarp būsimų darbų - Psichiatrijos filialo Bokštų gatvės pastato, keturių pastatų Bangų gatvėje atnaujinimas, aplinkos sutvarkymas. Skuodo filiale, atnaujinus Reanimacijos skyrių, operacinę, priėmimo kambarį, aprūpinus ją brangia modernia aparatūra, ruošiamasi sutvarkyti kitus ligoninės skyrius. Tuberkuliozės filiale ruošiamasi pakeisti kondicionavimo sistemą,modernizuoti mikrobiologijos laboratoriją, atlikti kitus darbo ir gydymosi sąlygas gerinančius darbus.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder