Kraujagyslės - nuo diagnozės iki gydymo

Kraujagyslės - nuo diagnozės iki gydymo

Klaipėdos universitetinės ligoninės Kraujagyslių chirurgijos skyriuje per metus atliekama apie 400 chirurginių ir apie 100 endovaskulinių (uždarų) kraujagyslių operacijų.

"Visų šių operacijų tikslas - atkurti sutrikusią kraujotaką žmogaus kūno kraujagyslėse, venose bei arterijose. Negydome tik širdies, galvos smegenų kraujagyslių, stambiųjų krūtinės aortų, nes ši sritis - kitų gydytojų specialistų rankose. Dažniausiai tenka atkurti sutrikusią kraujotaką žmogaus galūnių kraujagyslėse", - sakė Kraujagyslių chirurgijos skyriaus vedėjas, žinomas kraujagyslių chirurgas Eligijus Araminas. Jis atlieka atviras chirurgines kraujagyslių operacijas, o kraujagyslių chirurgas, Intervencinės angiologijos sektoriaus vedėjas medicinos mokslų daktaras Gintaras Žukauskas kraujagyslių displazijas gydo endovaskulinėmis operacijomis. Pastarųjų operacijų atliekama vis daugiau, jos yra minimaliai invazinės, trumpesnis pooperacinis laikotarpis.

Abu aukštos kvalifikacijos kraujagyslių chirurgai ne tik operuoja, bet ir konsultuoja pacientus ambulatoriškai. "Apie 60 proc. ambulatoriškai konsultuojamų pacientų sudaro klaipėdiečiai, bet pacientų sulaukiame ir iš visos Vakarų Lietuvos. Nuo pat pradžių užsimezga grįžtamasis ryšys su pacientu - nuo konsultacijos iki operacijos ir pooperacinio laikotarpio. Kraujagyslių ligos - dažniausiai vyresnio amžiaus žmonių bėda. Kadangi visuomenė sensta, turėtų palaipsniui daugėti ir širdies bei kraujagyslių ligų, kurios ir taip jau pagal sergamumą užima pirmą vietą tarp kitų ligų", - pasakojo E. Araminas.

Plačios diagnostikos galimybės

Pagrindinės kraujagyslių ligų grupės, anot E. Aramino, yra aterosklerozės ir cukrinio diabeto sukelti kraujagyslių pažeidimai.

"Mūsų ligoninėje yra visos galimybės tikslai diagnozuoti kraujagyslių pažeidimus, pradedant kompiuteriniu tomografu, tiesiogine angiografija ir baigiant magnetinio rezonanso tyrimu. Dauguma pacientų atvyksta planiniam intervenciniam kraujagyslių gydymui, tačiau pasitaiko ir skubių atvejų po traumų, avarijų, sudėtingų operacijų, kuomet tenka skubiai atkurti ūmiai sutrikusią kraujotaką", - sakė E. Araminas.

Pasak kraujagyslių chirurgo, įprastos atviros kraujagyslių operacijos atliekamos laikantis trijų pagrindinių metodikų. "Kuomet kraujagyslę užkemša krešulys, jis operacijos metu ištraukiamas, kraujagyslė praplečiama su specialiu balionėliu. Kai yra užakusi maža kraujagyslės dalis, ji išvaloma, o jei užakusios kraujagyslės atkarpa yra ilga, atliekama šuntavimo arba apeinamosios jungties operacija, kuomet vietoj pažeistos kraujagyslės įsodinama sveika paties paciento arba sintetinė kraujagyslė", - pasakojo kraujagyslių chirurgas. Daug chirurginių operacijų atliekama ir dienos stacionare - dažniausiai chirurgiškai gydomos išsiplėtusios kojų venos.


Endovaskulinė chirurgija populiarėja

Kraujotakai galūnėse atkurti taikomi ir endovaskulinės chirurgijos metodai. Šiais metodais gydomi maždaug penktadalis Kraujagyslių chirurgijos skyriaus pacientų.

"Gydome periferinių kraujagyslių sutrikimus, pradedant diagnostine angiografija ir baigiant intervencinėmis gydomosiomis procedūromis bei operacijomis. Endovaskulinės chirurgijos metodai veiksmingi tuomet, kai arterija susiaurėjusi arba užakę jos neilgi segmentai. Labiausiai iš endovaskulinės chirurgijos metodų paplitusi perkutaninė transliuminalinė angioplastika, po kurios gali būti įdėtas stentas", - sakė kraujagyslių chirurgas G. Žukauskas. Angioplastika ir stentavimo operacija dažnai derinama su arterijų rekonstrukcija. Anot chirurgo, angioplastika gali būti labai veiksminga ir tuo atveju, kai yra keletas arterijos susiaurėjimų. "Endovaskulinės procedūros yra labai naudingos pacientams, kadangi atliekamos be skalpelio pjūvių, yra mažai invazyvios ir sutrumpėja pooperacinis laikotarpis", - pasakojo G. Žukauskas. Pavyzdžiui, atlikus įprastą chirurginę kraujagyslių operaciją pacientas ligoninėje praleidžia iki 10 dienų, o po endovaskulinės - 2-3 dienas. Nemažą dalį dalį endovaskuliniais chirurgijos metodais operuojamų pacientų sudaro sergantieji cukriniu diabetu.

Dirba komandoje

Daugiaprofilinėje Klaipėdos universitetinėje ligoninėje kraujagyslių chirurgai dažnai talkina kitų specialybių gydytojams. "Dažnai dirbame kartu su gydytojais urologais, onkologais, radiologais, kitų specialybių gydytojais. Dalyvaujame ligoninės multidisciplininės komandos darbe, kai aptariama paciento gydymo taktika, parenkamas tinkamiausias gydymo metodas", - sakė Kraujagyslių chirurgijos skyriaus vadovas E. Araminas.

DIAGNOSTIKA. Kraujagyslių chirurgijos skyriaus vedėjas, kraujagyslių chirurgas Eligijus Araminas: "Mūsų ligoninėje yra visos galimybės tikslai diagnozuoti kraujagyslių pažeidimus, pradedant kompiuteriniu tomografu, tiesiogine angiografija ir baigiant magnetinio rezonanso tyrimu".

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder