Klaipėdos sveikuoliai gyvens aktyviau

Klaipėdos sveikuoliai gyvens aktyviau

Pasibaigus savaitę trukusiai sveikos gyvensenos Klaipėdoje programai, vadovaujamai Lietuvos sveikuolių sąjungos prezidento Dainiaus Kepenio, įžiebta noro gyventi sveikai ugnelė nebus užpūsta - sekmadienį čia atgaivintas Sveikuolių klubas.

Sveikatos mokyklos ir klubo atgaivinimo vienas iš iniciatorių Dalius Viršilas papasakojo, jog praėjusią savaitę per 20 sveikai norinčių gyventi žmonių mokėsi sveikos gyvensenos abėcėlės - rytais, nepabūgę šalčio, darė mankštas ir maudėsi jūroje, valgė vegetarinius pietus, vieną dieną pasninkavo, vakarais darė gimnastiką bei klausėsi D. Kepenio paskaitų.

"Jis įrodė mums, kaip teigiamai sielą ir kūną veikia sveika gyvensena, pamokė, kaip keisti save. Todėl sekmadienį per mokyklos pabaigtuves, pabendravę ir pasitarę, nusprendėme atkurti sveikuolių klubą, kuris buvo užgesęs ir apie dešimtmetį neveikė", - pasakojo D. Viršilas.

Posėdyje buvo išsirinkta devynių žmonių klubo valdyba, kuri artimiausiu metu susirinkusi išsikels uždavinius, kaip pagerinti savo, savo šeimos, savo miesto sveikatos lygį. Žadama klubo užsiėmimus organizuoti įvairiose miesto dalyse, kad žmonėms patogiau būtų susirinkti. Klubas žada veikti savanoriško aukojimo principu - privalomų mokesčių nebus, žmogus galės prisidėti tuo, kuo norės - galbūt pinigais, žiniomis, suorganizuota sale užsiėmimams, darbu klube ir pan.

Vienytis į klubą kviečiami visi norintieji. Apsisprendus paskambinti telefonu Rūtai 8 650 97491.

Puikūs rezultatai

Per savaitę numesti 2-3 kg svorio, pagerėjusi savijauta, prašviesėję veidai, nugalėta vidinė baimė ir išnykę skausmai - tokius klaipėdiečių pokyčius, išsakytus kuriant sveikuolių klubą, vardija 30 metų D. Viršilas.

"Vienas žmogus atsinešė maišą vaistų, kuriuos turįs kasdien gerti dėl sąnarių ligos. Tą savaitę jis vaistų negėrė, mankštinosi ir net maudėsi rytais jūroje, nors gydytojai tai buvo griežtai uždraudę. Sąnarių skausmai jam išnyko", - pasakojo D. Viršilas.

"Tokių žmonių - ne vienas. Tik pradėję gyventi sveikai žmonės pamato, jog tai, ko labiausiai bijo, labiausiai jiems ir padeda", - pritarė D. Kepenis.

Anot D. Viršilo, po maudynių jūroje buvo trumpam sunegalavęs tik vienas žmogus, tačiau po kelių dienų savijauta atsitaisė ir jis vėl pradėjo maudytis.

D. Viršilą patį susirūpinti sveika gyvensena prieš ketverius metus privertė jo trejų metų dukrelės, sirgusios alergija, negalavimai - vaiką išberdavo taip, kad kartais iki kraujo ji nusidraskydavo kūną.

"Visą Lietuvą išmaišėme, visus medicinos profesorius ir laboratorijas aplankėme, bet niekas nerado, kas ją alergizuoja", - pasakojo Dalius.

Tuomet kažkas pasiūlė ištirti jos kraują ir išsiaiškinti, kokiam maistui mergaitės organizmas alergiškas.

Po atlikto testo paaiškėjo, kad iš mitybos raciono reikia išbraukti apie du trečdalius įprasto maisto, kuris, pasirodo, kenkė sveikatai.

Sveikai maitintis pagal specialų valgiaraštį kartu su vaiku pradėjo visa šeima. Jame mėsai ir žuviai neliko vietos, buvo labai apribotas ir pieno produktų vartojimas. Didžiąją raciono dalį dabar sudaro daržovės bei kruopų košės. Per trejus metus taip maitindamasis Dalius sako numetęs 26 kg svorio.

Be to, sveikatos paieškos privertė vyriškį pradėti bėgioti, lankyti sveikuolių pirtį Smiltynėje, sveikos gyvensenos seminarus, baigti Palangos sveikatos mokyklą.

Konkuruojančios sritys

"Visi, kurie lankė sveikatos mokyklėlę, patyrė geras permainas. Jie pamatė, kaip paprastai pasiekiami geri rezultatai, reikia tik norėti būti sveikam. Deja, tie, kurių darbas - palaikyti žmonių sveikatą, - nė arti nebuvo priėję", - akmenuką į šeimos gydytojų ir visuomenės sveikatos specialistų daržą įmetė D. Kepenis.

Jo patirtis vedant jau 12-ąją Lietuvoje savaitės trukmės mokyklėlę parodė, kad nei gydytojams, nei už visuomenės sveikatą atsakingoms įstaigoms žmonių sveikata neva mažai rūpi, nes dalijant vaistų receptus ar skaitant paskaitas tokių rezultatų, kaip įkvepiant savo pavyzdžiu, nepasieksi. O vienas užsiėmimas salėje atstoja 100 paskaitų.

"Kol neatskirsime sveikatos srities nuo ligų srities, valeologijos nuo medicinos, niekas nepasikeis. Tai yra konkuruojančios sferos. Todėl buriame žmones, kurie sieks šias sritis atskirti", - sakė D. Kepenis.

Iš viso Lietuvoje šiuo metu veikia apie 60 sveikuolių klubų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder