Įkaitę mauduolių kūnai - tarsi olimpinis fakelas

Įkaitę mauduolių kūnai - tarsi olimpinis fakelas

"Mano sieloj šiandien šventė!" - skandavo aštuonetas "ruonių", išbridę iš ledinio jūros vandens. Pirmąją Naujųjų metų dieną Melnragės paplūdimyje būrelis sveikuolių drauge su kitais Klaipėdos krašto sveikos gyvensenos propaguotojais ekstravagantišku grūdinimosi aktu Baltijos jūroje sukėlė pasaulyje analogų neturinčią olimpinės sveikatos bangą, ir tarsi uždegusi simbolinį fakelą savo širdyse, šeimose ir bendruomenėse, kad pasveikintų XXX Olimpiadą, kuri tęsis veik keturis metus ir baigsis olimpinėmis žaidynėmis Rio de Žaneire 2016 metų vasarą.

Reikia išbandyti

Į klausimą, kodėl ryžtasi nuogi pulti į žiemišką jūrą, Lietuvos sveikuolių sąjungos prezidentas Dainius Kepenis atsakė retoriniu klausimu: "O kodėl žmonės veržiasi į kalnus, kur neįmanoma įkopti, kodėl lenda į urvinius požemius, plaukia ir skrenda aplink pasaulį, kyla oro balionais? Tai yra nežmoniška šventė, kai išlendi iš vandens, neįmanoma nusakyti, reikia išbandyti. Ten tai labai šalta, bet kai išlendi, organizmas ima dirbti su savimi, ir meta karštį į viršų, tai yra "kaifo" hormonai, sveika priklausomybė. Apie jokias ligas nešnekame, niekas nuo nieko nesveiksta, tai yra pramoga. Jeigu nori kasdien sveikai gyventi, reikia dušu apsilieti, padaryti mankštelę, nepersivalgyti. O valgome mes ir košytes, ir mėsą, - sveikuoliai visko valgo kiek nori, o nesveikuoliai - tiek, kiek gali. Bet mes viską galime, bet ne visko norime, o kiti - visko nori, bet ne viską gali."

Pokalbininkas sakė, jog sveiko gyvenimo būdo sąvoka plečiasi, kiekvieną dieną žmogus savo kūną, sielą ir dvasią turi grūdinti, sotinti, apvalyti - valia ir tikėjimu, vardan puikios savijautos savyje, šeimoje ir bendruomenėje, valstybėje ir pasaulyje. Jis pasidžiaugė, jog dalyvauja visuotinėje sveikatingumo akcijoje, suteikiančioje jėgų gyventi sveikai, draugiškai, su gera nuotaika, suvokimu, jog reikia padėti vienas kitam.

"Nėrimas į šaltas bangas visiškai nėra stresas. Jeigu esi įpratęs, jauti didžiulį malonumą. Kai nori, tai ir maudaisi, nėra griežto reglamento. Kartais maudausi daug kartų per savaitę. Gali vandenyje prabūti neilgai, svarbu, kad kūnas būtų įšilęs, pakanka, kad dviračiu atvažiuoji, mankštelę padarai, o kartais, jeigu važiuoji nuo Klaipėdos iki Karklės, Olando kepurės, taip apšyli, kad mankštos nebereikia - tiesiai nerk į bangas. Tai suteikia energijos, jėgų, psichinių galių. Pagaliau suaktyvinama kraujotaka. Aš manau, kad tai gali kiekvienas, tik reikia noro, pratintis nuo vasaros pabaigos. Tai yra sveikos organizmo būsenos palaikymas", - sakė "ruonė" Regina.

Klaipėdiečiai, atvykę į Melnragės paplūdimį pažiūrėti sveikuolių akcijos, iš pradžių šiurpo, žiūrėdami į nuoguolius, bet, kai šie išlipo iš vandens, stebėjosi tuo, jog atrodė - jiems karšta.

Lietuvos Tautinis Olimpinio Komiteto asociacija "Lietuvos sveikos gyvensenos ir natūralios medicinos rūmai" (Sveikatos rūmai) baigiantis metams pasirašė sutartį, kuria įsipareigojo skatinti ir populiarinti sveikos gyvensenos principus šalyje ir už jos ribų. Per ateinančius keturis metus numatoma per 60 renginių, kuriuos surengs visi Lietuvos sveikuolių judėjimai, klubai, mokyklos. Jaunajai kartai ypač reikia sveikatos, idant priimtų šaliai reikalingus gyvybiškai svarbius sprendimus gamtosaugos, švietimo, socialinėse ir kitose srityse.

I Melnragėje - sveikatos olimpiados startas

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder