ES: Apie šalutinį vaistų poveikį bus galima sužinoti specialiuose tinklalapiuose

ES: Apie šalutinį vaistų poveikį bus galima sužinoti specialiuose tinklalapiuose

Europos Parlamentas (EP) patvirtino naujus teisės aktus, pagal kuriuos vaistų informaciniai lapeliai bei informacija apie jų šalutinį poveikį netrukus atsiras internete, o nauji ir stebimi vaistai bus žymimi juodu simboliu. Jie taip pat suteiks pacientams teisę pranešti savo šalių institucijoms apie nepageidaujamą vaisto poveikį, pranešė EP spaudos tarnyba.

Specialiuose Europos Sąjungos (ES) šalių vaistų tinklalapiuose bus pateikiami visi toje šalyje leidžiamų pardavinėti vaistų informaciniai lapeliai tos šalies kalbomis, taip pat jų santraukos bei įvertinimai. Šalių tinklalapiai bus sujungti su bendruoju ES vaistų portalu, kuriame taip pat bus informacija apie ES registruotus vaistus ir jų poveikį.

Reglamentas taip pat numato žymėti naujus vaistus, kuriems dar reikalinga papildoma stebėsena, juodu simboliu bei atitinkamu užrašu, prašančiu informuoti vaistininkus, gydytojus arba atitinkamas šalių institucijas apie patirtą nepageidaujamą vaisto poveikį. Ši informacija pateks į bendrą duomenų bazę, kuri bus analizuojama ES mastu ir iš dalies prieinama visuomenei, medikams bei įmonėms. Asmens duomenys bus deramai apsaugoti.

Apskaičiuota, kad apie 5 proc. pacientų ligoninėse gydosi dėl nepageidaujamų reakcijų į vaistą, o bendros ES išlaidos dėl to kasmet siekia 16 mlrd. eurų. Europos Komisija skaičiuoja, kad patobulinus farmakologinio budrumo sistemą bus galima išvengti iki 10 proc. nepageidaujamų reakcijų. Tai padėtų išvengti beveik 6 tūkst. mirčių ir sutaupyti iki 2,3 mlrd. eurų kasmet.

Savo ruožtu Europos Komisija prašoma pasiūlyti būdus patobulinti vaistų informacinius lapelius, taip pat sumažinti vaistų žalą aplinkai. Dėl šių teisės aktų jau sutarta su ES Taryba. Jie įsigalios po pusantrų metų nuo paskelbimo.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder