Dietologai pataria: neskubėkite valgyti, jei nenorite prisiauginti nereikalingų kilogramų

Dietologai pataria: neskubėkite valgyti, jei nenorite prisiauginti nereikalingų kilogramų

Kaip per šventes ir nesibaigiančias vaišes išsaugoti figūrą ir neprisiauginti dviejų trijų nereikalingų kilogramų? Patarimais šia tema dabar, kai amerikiečiai jau sutiko Kalėdas ir rengiasi sutikti Naujuosius metus, mirgėta mirga visi amerikiečių laikraščiai. Juk būtent per kalėdines atostogas, kurios trunka čia iki sausio 3 dienos, amerikiečiai pagal seną tradiciją susitinka su giminaičiais ir artimaisiais. Ir, žinoma, - prie šventinio vaišių stalo.

Kalėdos, skirtingai nuo daugelio kitų JAV švenčių, neatsiejamos nuo gausiai maistu apkrautų stalų. Todėl dietologai nesėdi sudėję rankas, o atlieka įvairius tyrimus ir eksperimentus, mėgindami nustatyti, kaip padėti tėvynainiams neprisiauginti nereikalingo svorio. Kaip išsiaiškino mokslininkai iš Rod Ailendo valstijos universiteto, norint įsisavinti kuo mažiau kalorijų, reikia valgyti iš lėto, kruopščiai kramtant maistą ir netgi kurį laiką atidedant į šalį įrankius.

Mokslininkai atliko keletą eksperimentų su 30 savanorių. Grupės nariams buvo pasiūlyta suvalgyti didelę porciją spagečių su pomidorų bei daržovių padažu ir parmezano sūriu ir išgerti mineralinio vandens stiklinę. Pirmuoju atveju žmonėms rekomenduota suvalgyti viską kiek įmanoma greičiau. O antrojo eksperimento metu jiems patarta valgyti lėčiau, vis atidedant šakutę į šalį. Vidutiniškai "trumpieji" pietūs truko 9 minutes, o "ilgieji" - 30 minučių.

Mokslininkai nustatė, kad pirmuoju atveju eksperimento dalyviai įsisavino 646 kalorijas, antruoju - tik 579, tai yra 67 kalorijomis mažiau. "Atsižvelgiant į tai, kad žmogus valgo mažiausiai tris kartus per dieną, skirtumas akivaizdus", - teigia eksperimento vadovė Ketlin Melanson (Kathleen Melanson ). Be to, greitas maisto suvartojimas turėjo ir "pašalinį poveikį" - praėjus vos valandai po pietų eksperimento dalyviai ir vėl praalkdavo.

Visos eksperimente dalyvavusios moterys ir dauguma vyrų pripažino, kad jiems daug labiau patiko "lėtieji" pietūs, kurių metu galima neskubiai šnekučiuotis. Ir sotumo jausmas, tvirtino dalyviai, buvęs daug ilgesnis. Mokslininkai tatai aiškina tuo, kad lėtai vartodamas maistą žmogus išgeria daugiau vandens, ir tai taip pat skatina atsirasti sotumo jausmui. Medikų nuomone, neskubus valgymas naudingas tiek "sielai, tiek kūnui".

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder