Daržovių sezono pranašumai

Daržovių sezono pranašumai

Kad organizmas praturtėtų mineralinėmis medžiagomis, mikroelementais, vitaminais, karotinais, virškinamąja ląsteliena, specialistai pataria kuo daugiau daržovių vartoti sezono metu - tiesiai iš daržo.

Per dieną patariama suvalgyti 400 g vaisių ir daržovių. Tačiau svarbu ne tik kiekis, bet ir kokybė.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Metodinės pagalbos ir strategijos formavimo skyriaus vedėja Rūta Babravičienė pataria rinktis kuo įvairesnes daržoves ir ruošti maistą taip, kad išliktų kuo daugiau vertingų medžiagų.

"Jei norite, kad daržovės ant jūsų stalo būtų kuo kokybiškesnės, tuo daugiau jų vartokite sezono metu - tada jos vertingiausios, - sako R.Babravičienė. - Lietuvoje arba savo darže užaugintų daržovių verta ir užsišaldyti. Mat austrų mokslininkų tyrimai atskleidė, kad vietinės daržovės net ir šaldytos yra daug vertingesnės ir turi daugiau vitaminų nei atvežtinės "šviežios".

Pavyzdžiui, šaldytuose vietiniuose žirneliuose, žiediniuose kopūstuose, morkose vitaminų aptikta daug daugiau nei šviežiose, atvežtose iš kitų šalių. Verta atkreipti dėmesį ir į daržovių spalvą. Dietologai tvirtina, kad kuo ryškesnės spalvos ir sultingesnės daržovės, tuo jose daugiau vitaminų. Žalumynus geriau pasirinkti tuos, kurių spalva tamsesnė ir sodresnė.

"Žalios daržo gėrybės yra didesnės maistinės vertės nei termiškai apdorotos, todėl dažniau ruoškite žalių daržovių salotas. Verdant suyra didžioji dalis vitaminų ir mikroelementų", - sako specialistė ir pateikia rekomendacijas, kaip apdoroti daržoves, kad naudingų medžiagų jose liktų kuo daugiau.

Verdant daržovės turi būti visiškai apsemtos vandeniu, puodas uždengtas dangčiu. Jeigu daug sultinio išgaravo, nepilkite į jį šalto vandens. Su juo į sultinį patenka deguonis, ardantis vitaminą C.

Kuo trumpiau daržovės būna vandenyje, tuo daugiau jose išlieka vitaminų. Todėl dėkite jas tik į verdantį vandenį ir nepervirkite. Jeigu į sriubą dedate šaldytų daržovių, jų prieš tai neatšildykite.

Geriausia, kai maistas gaminamas garuose, tuomet daržovės veikiamos neaukštos temperatūros, jos būna sultingos ir išsaugoma daugiausiai vertingų medžiagų.

Nors ir praradusios dalį vitaminų, daržovės vis tiek išlieka naudingos. Jose yra daug ląstelienos ir pektinų. Šios medžiagos mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje ir gerina virškinimą.

Parengta pagal dienraščio "Respublika" priedą "Būkime sveiki"

 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder