Braškėmis prekiaujantys gatvėse sulaukia skundų

Braškėmis prekiaujantys gatvėse sulaukia skundų

Įsibėgėjant braškių sezonui, maisto inspektoriai jau sulaukia skundų iš nepatenkintų pirkėjų. Žmonės labiau skundžiasi ne turgavietėse, o gatvėse, iš laikinųjų įrenginių parduodamų uogų kokybe. Beje, pernai maisto inspektoriai dėl prekybos braškėmis nebuvo gavę nė vieno pirkėjo skundo.

Prasidėjus prekybos braškėmis sezonui, Klaipėdos Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba patikrino daugiau kaip 1 toną (1302 kg) braškių. Daugiau kaip pusė - 697 kg (53,5 proc.) patikrintų uogų buvo atvežtos iš Lenkijos.

Nenurodo užauginimo vietos

Tačiau nemažai pardavėjų, regis, slepia, jog prekiauja ne lietuviškomis, kokių dažniau pageidauja pirkėjai, o lenkiškomis braškėmis.

"Dažnai buvo prekiaujama visai neženklintomis uogomis, ne visi prekiautojai, parduodantys lietuviškas braškes, galėjo pateikti Lietuvoje išaugintų šviežių uogų atitikties deklaracijas.

Iš viso netinkamai paženklintų uogų rasta 677 kg - pusė patikrinto braškių kiekio.

Nebuvo ženklinimo etikečių lietuvių kalba ant bendrųjų pakuočių, kainų etiketėse nebuvo informacijos apie uogų kilmę, klasę.

Ne visose prekybos vietose braškės atsekamos pagal jų kilmę, nepateikiami produkciją lydintys dokumentai. Todėl buvo laikinai sustabdyta 258 kg (20 proc.) braškių prekyba.

Atsakingiems asmenims nurodyta teisingai perženklinti produktus", - sakė Klaipėdos VMVT vyriausioji specialistė - maisto produktų inspektorė Asta Seniūnienė.

Tačiau, anot inspektorės, prekyboje rastų braškių laikymo sąlygų pažeidimų nenustatyta, nekokybiškų braškių taip pat beveik nerasta.

"Tik vienoje prekybos vietoje aptikome nedidelį kiekį, 0,7 kg, jau pradėjusių gesti, nebetinkamų valgyti braškių", - sakė inspektorė.

Skundžiasi daugiau

Klaipėdos VMVT duomenimis, šiemet braškių kokybe pirkėjai skundžiasi labiau, nes, pavyzdžiui, pernai nebuvo sulaukta nė vieno skundo.

Birželį jau gauti 4 skundai - visi dėl prekybos braškėmis gatvėse, iš laikinųjų įrenginių.

"Pirmojo skundo sulaukėme iš pirkėjos, kuri iš gatvės prekiautojo pirko šviežių ispaniškų braškių. Moteris skundėsi, kad uogos buvusios nekokybiškos ir pusę jų teko išmesti. Likusias atnešusi atgal pardavėjui, tačiau jis prekės nepriėmė, nepakeitė ir esą dar ją apšaukė.

Patikrinome šią prekybos vietą, tačiau skundas dėl braškių kokybės nepasitvirtino, uogos buvo tinkamos valgyti.

Tačiau buvo nustatyta kitų pažeidimų, pardavėjui skirta bauda", - teigė A. Seniūnienė.

Kita moteris maisto inspektoriams pasiskundė, jog vaikai suvalgę pirktų braškių buvo išberti raudonomis dėmėmis, nors vaikai ištirti, kad nėra alergiški.

Pasak A. Seniūnienės, patikrinus pirkėjos nurodytą prekybos vietą, paaiškėjo, jog čia prekiaujama Klaipėdos rajono ūkininko išaugintomis nesugedusiomis, švariomis ir kvapniomis braškėmis.

"Deklaracijoje buvo nurodyta, jog auginant braškes pesticidai nenaudojami. Tačiau šio pirkėjos skundo tyrimas tęsiamas, paimtas mėginys dėl pesticidų likučių nustatymo laboratorijoje", - sakė maisto inspektorė.

Beje, pagal vykdomą taršos stebėsenos programą iš vieno prekybos centro buvo paimtas ispaniškų braškių mėginys dėl pesticidų likučių nustatymo. Ištirtame mėginyje, pasak A. Seniūnienės, šios medžiagos neviršijo didžiausių leistinų koncentracijų.

Dar vienas pirkėjas pasiskundė, jog gatvėje netvarkingai prekiaujama šviežiais vaisiais ir daržovėmis, jos sukrautos ant žemės, ten pat mėtosi batai, o pati darbuotoja taip pat netvarkinga.

Anot maisto inspektorės, patikrinus dvi nurodytas prekybos vietas, skundas iš dalies pasitvirtino, rasta nesutvarkyta darbo vieta, joje mėtėsi pašaliniai daiktai.

Nustatyta ir kitų pažeidimų dėl ženklinimo, prekių kilmės atsekamumo, todėl prekiautojams taikytos nuobaudos.

Nepatenkinti konkurentais

Maisto inspektoriai skundų dėl braškių sulaukė ne tik iš pirkėjų, bet ir pačių prekiautojų. Antai iškart po inspektorių atlikto patikrinimo turgavietėje viena iš turgavietės prekiautojų pranešė apie, jos nuomone, nesąžiningą prekybą braškėmis aplinkinėse gatvėse.

Ji teigė, jog prie "Eglės" turgaus, Žardės ir kitose gatvėse prekiaujama braškėmis su užrašu, jog tai lietuviškos braškės, nors braškės tikrai ne lietuviškos. Ir kaina esą žymiai mažesnė, nei turgavietėse parduodamų tikrų lietuviškų braškių.

Pasak A. Seniūnienės, šis prekiautojos skundas, patikrinus 4 nurodytas prekyvietes, pasitvirtino - pirkėjams pateikiant informaciją apie braškių kilmę, nustatyta pažeidimų.

"Braškių sezonas tik įpusėjo, todėl mūsų tarnyba ir toliau vykdys realizuojamų rinkoje braškių kontrolę. Nustatę, kad braškės yra nesaugios, neatitinka kokybės ar prekybos standartų reikalavimų, drausime jas pardavinėti", - akcentavo maisto inspektorė.

Randa pažeidimų

Klaipėdos VMVT per birželį atliko 21 parduodamų šviežių vaisių ir daržovių kokybės patikrinimą abiejose miesto turgavietėse ir gatvių prekybos vietose.

Tarnybos duomenimis, tik pusė prekiautojų dirbo tvarkingai, nenustatyta jokių pažeidimų. Likusiose prekyvietėse nustatyta įvairių trūkumų. Pavyzdžiui, gatvėje buvo prekiaujama pjaustytais arbūzais, nekreipiant dėmesio į aplinkinę taršą, arba obuoliai laikomi laikraščiais išklotose dėžėse.

Ne visi prekiautojai darbo vietoje turėjo asmens medicinines knygeles, ne visose prekybos vietose inspektoriams buvo pateikti prekių atitikties dokumentai, todėl buvo laikinai sustabdytas 705,5 kg šviežių vaisių ir daržovių realizavimas, prekeiviams už nustatytus pažeidimus skirtos nuobaudos.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder