Baimė gydytis dantis dar neišgaravo

Baimė gydytis dantis dar neišgaravo

Kokia gražios šypsenos paslaptis? Į šį klausimą jau ne vieną dešimtį metų klaipėdiečių dantis gydanti Gražina Macnorienė, Klaipėdos miesto stomatologijos poliklinikos vyriausioji gydytoja, atsakė paprastai: "Tiesiog reikia tinkamai dantis prižiūrėti ir laiku juos išsigydyti."

Nors uostamiestyje odontologinė pagalba yra lengvai prieinama - veikia per 60 odontologinių kabinetų, kur galima gauti šias paslaugas, gydytojai odontologai dažnai kraupsta, išvydę kai kurių savo pacientų dantis.

"Lietuviai, skirtingai nei vakariečiai, turbūt gimsta su baime gydyti dantis. Gaila, bet tikrai labai daug žmonių nesigydo dantų tol, kol pas gydytoją jų neatveja nepakeliamas skausmas", - sakė G. Macnorienė.

Vengia odontologų

"Odontologų pacientus būtų galima suskirstyti į tris grupes: visų pirma tie, kurie labai pavyzdingai rūpinasi savo dantimis, pas odontologą lankosi ir profilaktiškai. Antroji grupė pacientų linkusi praverti odontologo duris, kai jau turi bėdų, trečioji grupė - tai pacientai, kurie vartoja daug nuskausminamųjų, tačiau į gydytoją nesikreipia tol, kol nepasidaro visai blogai.

Vakaruose tvarka yra griežtesnė - jei pacientas nesilanko pas odontologus ir sulaukia to, kad dantis ima skaudėti dėl uždegimo, gydymo išlaidų valstybė jam nekompensuoja", - pasakojo gydytoja odontologė G. Macnorienė.

Šiais laikais, pasak gydytojos, odontologijoje naudojamos labai geros medžiagos, šiuolaikinės technologijos, tad dantų gydymo rezultatai žmogų džiugina ilgai.

Gydytoja odontologė sutinka, jog nemaža dalis žmonių laiku nesigydo dantų dėl to, kad juos varžo finansinė padėtis, tačiau dažnai žmogus, nors ir turi pinigų, tačiau nesigydo. "Vyresniems žmonėms valstybė dalinai kompensuoja dantų protezavimo paslaugą. Tačiau kokiom burnom jie ateina pas odontologą - gaila žiūrėti. Atrodo, kad gyvenime nėra buvę pas odontologą. Kartais tenka šalinti didžiąją dalį likusių dantų ar jų šaknų, nes sutaisyti jau nebeįmanoma", - sakė G. Macnorienė.

Madinga, bet ar sveika?

Daugelis norėtų turėti baltumu spindinčius dantis - tokius kaip pramogų pasaulio žvaigždžių. Tad dažnai susigundoma balinti dantis cheminėmis priemonėmis, juolab kad siūlančių šią paslaugą odontologijos kabinetų yra ne vienas. Tačiau ilgametę patirtį turinti gydytoja odontologė G. Macnorienė nepataria balinti dantų.

"Balinimo priemonės išėsdina dantų emalį, jų paviršius šiurkštėja, todėl labiau įsigeria kavos, arbatos dažančios medžiagos, ir balinimo procedūras tenka nuolat kartoti. O tos holivudinės šypsenos, kuriomis žavimasi, visos vienodos, žmogus praranda savitumą", - mano gydytoja odontologė. Ji atsargiai vertina ir jaunimo madą puošti dantis įvairiais blizgučiais, vertis auskarus į liežuvį.

"Papuošalai nėra sveika dantims, o auskaras liežuvyje - tai ne tik padidėjusi infekcijų rizika, bet ir apatinius dantis žalojantis dirgiklis. Koks nors į liežuvį įvertas bumbulas nuolat trinksi į dantis ir juos mechaniškai traumuoja. Tad geriau tokių papuošalų nenaudoti", - pataria gydytoja.

Gražios šypsenos paslaptis

Nors burnos higienos priemonių reklamos tikrai netrūksta, didelė dalis žmonių dar taip ir neišmoko taisyklingai valytis dantų. "Svarbu ne tai, kokia pasta valome dantis, o kaip juos valome. Rodos, visi žinome, kad dantis reikia valyti sukamaisiais ir šluojamaisiais judesiais, naudoti tarpudančių siūlus, krapštukus, skalavimo priemones.

Tačiau niekaip nepavyksta išmokyti žmonių, kad jie naudotųsi visomis priemonėmis ir sąžiningai atliktų tą būtiną veiksmą - rytą vakarą išsivalyti dantis, pavalgius išsiskalauti burną. Trumpai tariant, žinome, kad reikia valyti dantis, bet tai darome neatidžiai.

Dantų valymo įgūdžius reikia stengtis įdiegti nuo pat mažens. Kruopštus dantų valymas, burnos higiena atitolina ėduonies atsiradimą ir vizitą pas odontologą dėl skaudamo danties. Tai yra ir gražios šypsenos paslaptis", - įsitikinusi G. Macnorienė.

Komentaras

Burnos higienistė Dovilė GEČIENĖ:

"Burnos higiena - labai svarbus sveikatos aspektas. Prastos higienos pasekmės - nemalonus kvapas iš burnos, kraujuojančios ir uždegiminės dantenos, dantų kariesas ir periodonto ligos bei ankstyvas dantų netekimas. Viso to galima išvengti reguliariai atliekant profesionalią burnos ertmės higieną.

Kiekvienas žmogus, kuriam rūpi sveikata, turi apsilankyti pas burnos higienistą profesionaliai burnos ertmės higienai.

Burnos higienistas jums paaiškins ir įvertins, ar tinkamai prižiūrite dantis, parodys susikaupusias apnašas, akmenis, paaiškins jų susikaupimo priežastis, valymo metodiką, parinks tinkamiausias priemones. Procedūrų metu burnos higienistas profesionaliai nuvalys kietąsias ir minkštąsias dantų apnašas, pašalins dantų akmenis ultragarsiniu skaleriu ir specialiais instrumentais, nupoliruos dantų paviršių, atliks gydomąsias aplikacijas. Tabako, raudonojo vyno, arbatos, kavos ar kitų dažančių medžiagų apnašos net sunkiai prieinamose vietose nuvalomos stipria oro, vandens ir medicininių sodos miltelių srove - šiuolaikišku dantų apnašų šalinimo metodu "Air Flow". Po procedūros būsite maloniai nustebinti natūralia šypsena, komfortu bei švaros pojūčiu burnoje.

Šią procedūrą rekomenduojama atlikti porą kartų per metus, o jei dantų akmenys linkę intensyviai kauptis ar sergate periodonto ligomis, pas burnos higienistą reikėtų užsukti dar dažniau - kas 3-4 mėnesius."

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder