Alergiški žmonės turėtų laikinai vengti maudynių "žydinčiose" Kauno mariose

Alergiški žmonės turėtų laikinai vengti maudynių "žydinčiose" Kauno mariose

Daugelio Kauno miesto ribose tiriamų telkinių vandens kokybė šiuo metu maudynėms yra tinkama, ji atitinka higienos normos reikalavimus ir nekelia grėsmės žmonių sveikatai.

Kauno mieste iš viso yra tiriamos šešios maudyklos: Lampėdžių, Vaišydavos karjerų, dviejuose paplūdimiuose Panemunėje bei Kauno marių 1-asis ir 2-asis paplūdimiuose. Vidutinė tirtų vandens telkinių temperatūra svyruoja apie +20 laipsnių. Karštymečiu tokios temperatūros vanduo maudynėms ypač geras.

Tačiau visuomenės sveikatos specialistai perspėja, kad alergiški bei odos ligomis sergantys kauniečiai turėtų būti atsargesni ten, kur vanduo „žydi". Tai yra, - paplūdimiuose prie Kauno marių. Nepatartina šiems žmonėms maudytis ir Nemune (Panemunės senajame paplūdimyje, kur neseniai atlikti mikrobiologiniai ir cheminiai tyrimai parodė, jog mikrobiologinė tarša viršija higienos normas.

ELTA primena, kad maudyklų vandens mikrobiologiniai ir cheminiai tyrimai atliekami reguliariai kas dvi savaites, prieš prasidedant maudymosi sezonui iki jo pabaigos. Maudyklų vandens kokybė vertinama pagal 2 mikrobiologinius parametrus: žarninius enterokokus ir žarnines lazdeles. Nustačius trumpalaikę taršą, per 72 valandas turi būti paimtas papildomas vandens mėginys, kuris patvirtintų taršos įvykio pabaigą. Kitas mėginys imamas praėjus 7 dienoms po trumpalaikės taršos pabaigos.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder