Vardan geresnės neįgaliųjų integracijos

Vardan geresnės neįgaliųjų integracijos

Šventiškai paminėta iššūkių, atsakomybės kupinos Gargždų socialinių paslaugų centro 15 metų veiklos sukaktis. Jo įkūrimas Klaipėdos rajone prilygintas Lietuvos nepriklausomybės šimtmečio įvykiui. 

Juk tai buvo svarbus žingsnis į visuomenę integruojant neįgaliuosius. „Pasaulis skirtingas, bet kartu mes galime daug“, – šie žodžiai vertė susimąstyti renginio dalyvius ir svečius.

Komandai iššūkiai nebaisūs

Antradienio popietę Gargždų kultūros centro fojė šventiškai nusiteikę į Gargždų socialinių paslaugų centro 15 metų veiklos sukakties minėjimą susirinko jo lankytojai, šių artimieji, globėjai, draugai, darbuotojai, kolegos, rajono valdžios atstovai, politikai.

Pasak Gargždų socialinių paslaugų centro direktorės Viktorijos Lygnugarienės, sudėtingas, iššūkių, atsakomybės kupinas šios veiklos kelias. Pradžia – dienos socialinės globos paslaugos suaugusiems asmenims su negalia.

Kaip palengvėjo tėvų, globėjų gyvenimas – jie buvo ramūs, kad neįgalūs artimieji saugioje aplinkoje, jie randa saviraišką, ugdoma bendrystė.

Pradėjo keistis visuomenės požiūris į „kitokius žmones“.

Nuo centro gyvavimo pradžios jo veikla išsiplėtė. Pasiūlyta socialinių įgūdžių ugdymo ir palaikymo paslauga suaugusiems asmenims ir senyviems.

Įkurtas vaikų dienos centras, krizių centras, kuris pernai sustiprintas, įsteigti du padaliniai – nakvynės namai ir globos centras. V. Lygnugarienės nuomone, socialinių paslaugų centrai turi kurtis ir kitur, kad, pavyzdžiui, nereikėtų klientų vežtis iš Kretingalės, kad pastarieji galėtų gauti paslaugas arčiau namų.

„O kokių funkcijų mums dar pasiūlys politikai?“ – retoriškai klausė direktorė.

Ji pristatė savo komandą, su kuria nebaisūs jokie iššūkiai. Per penkiolikmetį centre pareigybių išaugo nuo 13 iki 57.

Padėka už socialinių paslaugų plėtrą

Gargždų parapijos kunigas Audrius Undraitis pasveikino kolektyvą, 15 metų Gargžduose kuriantį bendruomenę, namus, kuriuose kitokie žmonės atranda save, dalijasi džiaugsmais, lūkesčiais. Jis priminė, jog centro lankytojai bažnyčioje dalyvauja Mišiose, rengia parodas.

Rajono Savivaldybės vicemerė Violeta Riaukienė užsiminė apie neįgaliųjų savarankiško gyvenimo namus. Šiuos žodžius palydėjo plojimai.

Vicemerė centro bendruomenei įteikė mero Vaclovo Dačkausko padėką „už ryškų bendruomeniškumo pavyzdį, nuoseklią socialinių paslaugų plėtrą ir sutelktą darbą vardan geresnės neįgaliųjų integracijos 15 metų veiklos sukakties proga“.

Administracijos direktoriaus pavaduotoja Ligita Liutikienė centro komandai linkėjo kantrybės, supratimo.

Mokėsi iš kolegų

Pasveikinti atvyko būrys rajono Savivaldybės tarybos narių – Dalija Šeporaitienė, Audronė Balnionienė, Valdimara Jasmontaitė, Vaclovas Macijauskas, Rasa Petrauskienė, kurie džiaugėsi šia įstaiga, negailėjo šiltų žodžių darbuotojams. Ir linkėjo, kad mažėtų klientų nakvynės namuose, krizių centre.

Už draugystę, bendrystę centrui dėkojo Gargždų krašto muziejaus direktorė Sigita Bučnytė, kad ši bendruomenė įtraukia į veiklą. Jautriai pasveikino Gargždų kultūros centro direktorė Vaida Skuodienė, Viliaus Gaigalaičio globos namų direktoriaus pavaduotoja Kristina Pocienė.

Pasveikinti atvyko kolegos iš Kretingos dienos centro. Iš jų gargždiškiai mokėsi, kaip pagerinti paslaugų kokybę. Svečiai palinkėjo vesti bendruomenę kokybiškų socialinių paslaugų keliu. Klaipėdos neįgaliųjų centro „Lakštutė“, taip pat „Danės“ atstovai dėkojo už bendrystę.

Už geras paslaugas, pagalbą darbuotojams ačiū tarė centro lankytojų artimieji.

Priekulės socialinių paslaugų centro dovana gargždiškiams – tiksintis „tortas“ – smulkmena, palyginti su jo atstovų originaliu, nuoširdžiu muzikiniu sveikinimu.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder