Valstybei vaikai reiškia tik nelaimę

Valstybei vaikai reiškia tik nelaimę

Įdomu, apie ką galvojo Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisas tvirtindami Seimo politikieriai. Liepą įsigaliojusius pataisymus šeimos jau išbandė savo kailiu; tėvai sako, didesnės neteisybės ir būti nebegali. Trynukus ar dvynukus auginančioms šeimoms skiriamos tokio pat dydžio išmokos, kaip ir auginančioms vieną vaiką. Sistema socialiai neteisinga - jei vaikai trys, trigubos ir išlaidos.

Už tris gauna kaip už vieną

Klaipėdiečių Rimdeikų šeimai liepos 7-ąją gimė trynukai. Tačiau tėvų džiaugsmą temdo nuo šių metų liepos pasikeitusi motinystės išmokų gavimo tvarka. Pagal ją net ir auginant tris vaikus kas mėnesį mokama ne didesnė nei 100 procentų atlyginimo dydžio išmoka. Anksčiau pašalpa buvo didinama 2 ar 3 kartus, atsižvelgiant į vienu metu gimusių vaikų skaičių. Mokytoja dirbusi Jolanta apskaičiavo už tris vaikus gausianti apie 1500 litų kas mėnesį. Vyras šiuo metu bedarbis. Kaip gaunant tokias pajamas galima auginti trynukus?

"Ar sauskelnes į tris dalis reikia kirpti?" - klausė Jolanta. Antrus motinystės atostogų metus pagal įstatymą šeimai priklausytų 40 procentų atlyginimo dydžio išmoka - tris vaikus tektų auginti tegaunant 857 litus.

"Tie, kurie keitė įstatymus, turbūt nėra auginę trynukų, nelabai įsivaizduoja, kad pigiausias trivietis vežimėlis 4000 litų kainuoja, o sauskelnės dviem dienoms - 20 litų", - sakė Jolanta. Anot jos, absurdiškos šnekos, kad tokia įstatymo redakcija mamoms leis greičiau ir lengviau grįžti į darbo rinką: "Kaip auginant tris vaikus galima greitai grįžti į darbo rinką? Juk tai ne vienas vaikas, dviejų rankų neužtenka. Vaikus kaip nors užauginsim, tačiau valstybė tyčiojasi iš žmogaus".

Moteris bandė belstis ir į valdininkų sąžinę: rašė laiškus Finansų komitetui, Socialinių reikalų ir darbo ministerijai. Tačiau atsakymo nesulaukė.

"Čia - ne užsienis"

Ukmergiškė Kristina Mockuvienė prieš daugiau nei mėnesį tapo dvynukų mama. "Du vaikai vienu metu - ir džiaugsmas, ir rūpestis. Išlaidos juk dvigubos. Valdžia turi suprasti, kad čia - ne užsienis, ir atlyginimai ne tokie, kad būtų galima pritaupyti dvejiem metams į priekį", - kalbėjo moteris.

Pardavėja dirbusi K.Mockuvienė, pasibaigus gimdymo atostogoms, gaus 70 procentų, t.y. apie 700 litų motinystės išmoką. Gausią šeimą bandys išlaikyti Kristinos vyras. Tiesa, dažnai jo namuose nebus - vyras dirba tolimųjų reisų vairuotoju. Po kelerių metų šeima svarsto galimybę keltis į užsienį. Ten Kristinos vyras tikisi uždirbti daugiau.

"Mums nereikia pašalpų. Tų išmokų išvis galėtų nebūti, jei tik žmonės gautų didesnius atlyginimus. Dabar verstis sunku. Jei taip bus ir toliau, nematysime čia ateities", - guodėsi dvynukų mama.

Tvarka mamos nepatenkintos

Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio prezidentė Reda Starkuvienė pasakojo, kad nauju įstatymu mamos nebuvo patenkintos: "Senesnė tvarka užtikrino didesnes šeimos pajamas. Buvo palankiau auginti vaikus iki dvejų metų. Asociacija ne kartą bandė atkreipti dėmesį, kad vaiko psichologija reikalauja su vaikais būti kuo ilgiau - iki 2-3 metų. Dabartinė tvarka to tikrai neleis padaryti daugeliui šeimų, nes mamoms reikės eiti uždirbti pinigus, o ne vaikus auginti. Tapsime tais tėvais, kurie su vaikais praleidžia tik 7 minutes per dieną. Kas ketvirtas vaikas Lietuvoje gyvena skurde; tėvams norint uždirbti daugiau, visas dėmesys krypsta ne į vaikus, o į darbą".


Anot R.Starkuvienės, šeimoms, susilaukusioms dvynukų ar trynukų, turėtų būti didinama viršutinė išmokų riba, bet ne pačios išmokos. Šiuo metu didžiausia motinystės pašalpa (vadinamosios lubos) tiek auginantiems vieną vaiką, tiek dvynukus ar trynukus gali būti 4680 litų.

Mažinamos jau trečiąkart

Per pastaruosius trejus metus motinystės (tėvystės) išmokos mažinamos jau trečią kartą. Pirmą kartą pašalpos sumažintos 2009 metų rugsėjį. Tada išmokos sumažėjo 10 procentų.

Antrą kartą išmokos sumažintos ir praėjusių metų liepą. Pirmaisiais vaiko priežiūros metais mokėta 90 procentų, o antraisiais - 75 procentų buvusio atlyginimo dydžio išmoka. Tada nustatyta ir viršutinė išmokų riba, t.y. jos negalėjo viršyti 4680 litų (iki mokesčių). Prieš tai didžiausia galima motinystės (tėvystės) išmoka siekė 5850 litų. Šiemet išmokos taip pat mažėjo. Seimas po ilgų ginčų nutarė leisti tėvams pasirinkti, kiek laiko jie nori praleisti su vaiku. Nusprendus atžalą prižiūrėti vienerius metus, mokama 100 procentų išmoka. Jei motinystės (tėvystės) atostogos trunka dvejus metus, pirmaisiais metais mokama 70 procentų, antraisiais - 40 procentų buvusio atlyginimo dydžio išmoka.

Rimantas DAGYS, LR Seimo narys:

Ankstesnė tvarka buvo dosnesnė. Stengėmės ją išsaugoti. Tačiau motinystės pašalpa yra draudžiamoji pašalpa, ja kompensuojamas prarastas atlyginimas. Tai ne premija, o prarasto atlyginimo kompensacija. Negali prarasti daugiau nei 100 procentų. Už priimtą dabartinį įstatymą aš entuziastingai nebalsavau, nepritariau išmokų mažinimui. Manau, ši sritis turi nukentėti paskiausiai. Gimęs, užaugintas vaikas atneša daug daugiau naudos, nei sutaupoma tuo momentu, skiriant jam išmoką. Galime kurti įvairias strategijas, bet jei gimstamumas bus toks mažas, koks yra dabar, gerai nebus. Tačiau net ir sumažintos išmokos Europos Sąjungoje yra didžiausios. Motinystės atostogos - taip pat ilgiausios. ES diskutuota išvis apmokėti tik 7-8 savaičių motinystės atostogas. Tačiau, mano galva, tai ne ta vieta, kur reikia labai taupyti. Duok Dieve ir šią sistemą išsaugoti, nes dabar sumokamos draudžiamosios įmokos nuo išmokų skiriasi tris kartus - t.y. išmokame daugiau, nei įmokame.

Aušra MALDEIKIENĖ, ekonomistė:

Aš manau, kad sumažintos išmokos trynukams ir dvynukams - net labai socialiai teisinga. Tėvai tikrai nemokėjo trigubų ar dvigubų socialinio draudimo įmokų. Už vieną mokėjo, už vieną ir gauna. Socialiai neteisinga tai, kad mes turime tokią beprotiškai didelę pagalbą šeimoms, auginančioms mažus vaikus. Pirmiausia dėl to kenčia pensininkai, kurie visą gyvenimą mokėjo draudimo įmokas. Vaikai nėra socialinio draudimo objektas. Vaikas - ne sulūžusi koja, ne nelaimė, nuo kurios reikia drausti. Reikia keisti sistemą ir atskirti socialinį draudimą nuo motinystės. Socialinis draudimas yra neišvengiamos bėdos: senatvė, nedarbas, invalidumas. Reikėtų mokesčių sistemos, kuri padėtų išleisti vaiką į mokyklą, reikia mokesčių lengvatų. Mūsų šalyje tėvai gauna lengvatas už ką tik nori, net ir už kompiuterius kitados gaudavo - bet ne už vaikus. Naujas motinystės išmokų modelis taip pat yra per dosnus. Kodėl niekas neverkia, kad išmokas sumažino bedarbiams? Net labai turtingos šalys diskutuoja, ar mokėti 18-os, ar 20-ies savaičių motinystės pašalpą. Mūsų šaliai per prabangu apmokėti dvejų metų trukmės motinystės atostogas.

Parengta pagal dienraštį "Respublika"

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder