Prostitucija - kaip "geras darbas": medžiojimo schema

Prostitucija - kaip "geras darbas": medžiojimo schema

Interneto platybėse tiek pagundų ir spąstų, kad sunku net įsivaizduoti. Moterys, merginos ar mergaitės, atsiliepiančios į daug žadančius darbo pasiūlymus ar net neva romantiškos meilės ieškančiųjų skelbimus, gali pakliūti ant sąvadautojų jauko. Vienas jų, pasivadinęs Tadu, pasakoja, kaip veikia prostitučių medžiojimo schema ir kokios pasakos „buriamos“ naivuolėms.

Sunkėjant pragyvenimui Lietuvoje, vis daugiau moterų išvyksta pardavinėti savo kūno į Vakarų Europos šalis. Nei sukurtos šeimos, nei turimi vaikai neatbaido lietuvaičių nuo rizikingo, bet labai pelningo darbo užsienyje. Savo kūnais jos ne tik šildo užsieniečius, bet ir išlaiko savo šeimos narius Lietuvoje.

Į susitikimą su Tadu ėjau nerimaudamas. Nedažnai tenka bendrauti su žmonėmis, kurie tiesiogiai dalyvauja nusikalstamoje veikloje. Tadas – Lietuvos moteris dirbti prostitutėmis užsienyje verbuojantis vyras. Tikriausiai nesistebite, jog apie tikrojo vardo, pavardės, juolab nuotraukos publikavimą vyras net į kalbas nesileidžia. Tačiau turime unikalią progą iš pirmų lūpų išgirsti, kokiomis pasakomis maitinamos holivudinio gyvenimo alkstančios naivuolės.

Schema – paprasta

Pasak pašnekovo, Lietuvoje prostitutėms beveik neįmanoma "normaliai dirbti". Todėl moterims „saugiausia“ išvykti į užsienį.
„Lietuvoje jas bando sugauti tam tikros nusikalstamo pasaulio struktūros ir policija“, – paaiškina. Dar prideda, kad ir mokami pinigai čia palyginti nedideli: geriausiu atveju – 150 litų „už kartą“.

Tai nesunkiai paaiškina faktą, kodėl lietuvaitės veržiasi į užsienį: ten ne tik mokami milžiniški pinigai, bet ir pats darbas mažiau rizikingas, jei papuolei į gerų sutenerių rankas.

Visa Lietuvos moterų parsidavinėjimo užsienyje schema labai paprasta, bet veiksminga.
„Aš moteris randu internete, specialiuose pažinčių portaluose. Parašau joms ir pasiūlau darbą užsienyje“, –Tadas apie tai kalba kaip apie paprasčiausią kasdienę veiklą. Pasak jo, visi su prostitucija užsienyje susiję reikalai tvarkomi internetu. Taip ne tik surandamos moterys, bet ir siunčiama informacija užsienyje esantiems suteneriams, kurie nustato, ar moteris tinkama darbui. Jei tinkama – ji gauna kvietimą atvykti.

Tokių sutenerių taškų, pasak Tado, yra visuose Vakarų Europos miestuose. Pašnekovas nustebina ir dar viena mintimi: lietuvaitės yra labai laukiamos ir mylimos užsieniečių.

Pinigai apakina

Man iš karto kyla klausimas – kiek uždirba moterys, nepabūgusios surizikuoti ir išvažiuoti į užsienį. Tadas patvirtina mano spėjimus dėl rizikos: pasak jo, šiame darbe niekada negali būti tikras, kas tau nutiks.

„Moteris per dvi savaites gali uždirbti nuo 5000 iki 10 000 eurų. Tai labai dideli pinigai.“
Pats Tadas uždirba kukliau: 150 eurų per savaitę už kiekvieną surastą moterį. Tačiau vyras nesiskundžia, nes per savaitę suranda bent tris ar daugiau moterų, kurios net ir turėdamos šeimas ir vaikų ryžtasi kelionei į užsienį ir žeminančiam darbui nelegaliuose viešnamiuose.

„Jos ten dirba tik nelegaliai, kad nereikėtų mokėti mokesčių. Bet niekas ten jų neskriaudžia. Suteneriai labai jomis rūpinasi, nes tai jų pinigai.“
Kodėl jos tai daro? Nejaugi Lietuvoje taip blogai? – klausiu Tado.

„Tai labai dideli pinigai, – pakartoja vyras. – Jos pajunta pinigus ir daugiau nieko nebedirba.“

Keisčiausia, kad tai ne degradavusios ar likimo palaužtos moterys. Tai – net ir aukštuosius mokslus baigusios lietuvaitės, kurios išlaiko savo vyrus, vaikus, kartais tėvus, o kartais ir tolimesnius giminaičius.
Pašnekovas prisipažino nesuprantąs, kaip tų moterų vyrai gali pritarti tokiai veiklai, bet patikina, kad pačios moterys nejaučia nei gėdos, nei apmaudo dėl to, ką daro.
"Joms tas pats“, – paaiškina.

"Jos nori sugrįžti"

Lietuvaitės, kurias užverbuoja Tadas, greitai pasiekia užsienį, kur jų laukia suteneriai. Kad lietuvaitės yra grobiamos ir jėga verčiamos dirbti, – mitas, tikina Tadas.

„Nėra jokios sekso vergijos. Bent aš apie tai niekada nesu girdėjęs. Užsieniečiai rūpinasi moterimis, nes tai jų pinigai. Kuo geriau jos dirbs, tuo daugiau uždirbs.“
Deja, nors užsieniečiai ir labai rūpinasi Lietuvos moterimis, bet dalytis su jomis gausiai uždirbamais pinigais neskuba.

„Pirmą pusmetį užsieniečiai pasilieka sau septyniasdešimt procentų realiai uždirbtos sumos. Tik vėliau, jei moteris gerai dirba, jai pradedama mokėti daugiau. Aš neįsivaizduoju, kiek jie iš to uždirba, bet pinigai čia labai dideli.“

Įtraukimo į liūną taktika paprasta: pradėti palaipsniui didinti uždarbį. Nepaisant to, kad iš pradžių mokama tik menka visų uždirbamų pinigų dalis, Lietuvos moterys veržiasi grįžti į užsienį.

„Jos skambina ir skambina. Visos nori grįžti. Pajutusios pinigus jos jau apie nieką nebegalvoja,“ – abejingai komentuoja suteneris.
Paklaustas, ar moterys pasakoja apie savo patirtį užsienyje, Tadas nesutrinka ir atsako, kad joms ten labai gerai.

„Jos nesiskundžia. Užsieniečiai retai nori tikro sekso. Dažniausiai jiems užtenka oralinio. Neseniai po dviejų savaičių grįžusi moteris pasakojo, kad nė karto kitaip nesimylėjo.“ Ir už tai mokami milžiniški pinigai? „Taip.“

Jokių skrupulų – tai verslas

Kaip atrodo moterys, parduodančios savo kūnus?

„Paprastai. Sutikęs gatvėje niekada nepasakytum, kad tai prostitutės. Jos normalios moterys“, – pečiai gūžteli pašnekovas. Kas nutinka, kad moteris pasirenka tokį kelią, pašnekovas negalėjo pasakyti.

„Aš pats nesuprantu, kaip galima taip gyventi. Bet joms tas pats. Čia paprastas verslas, – vyras neišduoda paslapties, kiek Lietuvos moterų galėtų taip gyventi, bet patikina, kad daug daugiau, nei kas nors įsivaizduoja. – Visi galvoja, kad taip gyvena tik degradavusios moterys, bet iš tikrųjų užsieniečiams reikia tik gražių ir gerai atrodančių.“

Ar sunku įtikti tiems užsieniečiams? „Taip, nes tikrai ne visos papuola į gerą darbą“, – toliau savo „verslą“ reklamuoja vyras.

Amžius, išvaizda ir sugebėjimai – visa tai esą labai svarbu. Toli gražu ne kiekvienai moteriai, kuri nusprendė pardavinėti savo kūną, keliai į užsienį yra atviri. Ten reikalingos, pašnekovo žodžiais, tik "kokybiškos prekės“.

Pamąstymui

Kokie motyvai Lietuvos moteris pastūmėja užsiimti prostitucija? Dalis jų priverstos pardavinėti savo kūną dėl nuolatinių finansinių nepriteklių, kitoms – tai būdas užsidirbti narkotikų dozei, trečios parsiduoda dėl lengvabūdiško gyvenimo malonumų: suknelių, kelionių, gyvenimo prabangiuose viešbučiuose... Be abejo, nemažai lietuvaičių yra prekybos žmonėmis aukos, į sutenerių pinkles įkliuvusios vergės.

Keletas faktų

Prostitucija ir senovės Graikija

Mokestį už prostituciją pirmasis sugalvojo įvesti senovės graikų politikas Solonas. Pirmi viešnamiai, pastatyti jo laikais, buvo vadinami „dikterionais“, o juos reklamavo nuogos merginos prie pat įėjimo.

Prostitucija ir Rusija

Iki XVII amžiaus prostitucija Rusijoje buvo leidžiama ir net socialiai apsaugota profesija. Kovą prieš perkamą ir parduodamą meilę pradėjo caras Aleksejus Michailovičius. Bet XVIII amžiuje spaudimas sumažėjo, ir Sankt Peterburge buvo atidarytas pirmas oficialus viešnamis.

Prostitucija ir statistika

2003 metais buvo nustatyta, kad Amsterdame kas 35 moteris išbandė prostitutės darbą. Palyginimui: Londone tai darė kas 300 moteris.

Prostitucija ir apmokėjimas

2004 metais Amerikoje atlikta apklausa parodė, kad 15 proc. amerikiečių vyrų bent kartą gyvenime mokėjo už seksą. Tačiau nebūtinai pinigais, o deimantais, kelionėmis ir „kailiais“ :).

Prostitucija ir Amerika

Nevada – vienintelė JAV valstija, kur prostitucija legalizuota. 2008 metais valstijos teritorijoje buvo 28 „meilės namai“, dirbantys pagal licenciją. Juose darbavosi daugiau kaip 300 moterų, ir visos buvo mokesčių mokėtojos. Būtinos šio darbo sąlygos: moteris, užsiimanti prostitucija, turi būti vyresnė nei 21 metų, kiekvieną savaitę privalo tikrintis pas gydytojus ir būtinai naudoti prezervatyvą.

Prostitucija ir Europa

Europoje prostitucija legalizuota: Vokietijoje, Olandijoje, Austrijoje, Italijoje, Vengrijoje, Turkijoje, Graikijoje ir Latvijoje. Tačiau apribojimų yra visur, pvz., Vengrijos prostitutės turi gauti verslo liudijimus, o austrėms leidžiama dirbti tik naktį.

Prostitucija ir loterija

Australija irgi legalizavo prostituciją. Didžiausi šalyje „meilės namai“ „Daily Planet“ 2007 metais išleido vertybinių popierių (2,4 milijonų Australijos dolerių vertės). „Daily Planet“ kiekvieną mėnesį savo svetainėje organizuoja loterijas. Vartotojams reikia tik užpildyti lentelę – jeigu pasiseks, galima laimėti nemokamą apsilankymą.

Prostitucija ir šventės

Kalendoriuje raudonu žymekliu galima apibrėžti gruodžio 17 dieną – tarptautinę sekso vergų apsaugos dieną. Simbolis – raudonas skėtis.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder