Projektas "Drąsa būti": vaikai surado antruosius namus

Projektas "Drąsa būti": vaikai surado antruosius namus

Kiekvienas vaikas savo šeimoje nori sulaukti pakankamai dėmesio ir būti mylimas. Tačiau yra šeimų, kuriose vaikai jaučiasi pamiršti ir mažiau reikalingi. Sėkmingai projektą "Drąsa būti" įgyvendinęs vaikų dienos centras, Labdaros ir paramos fondas "Dienvidis" praskaidrino vaikų gyvenimą ir tai ruošiasi daryti ateityje.

Dienos centras siekia, kad vaikai atskleistų savo stipriąsias savybes, prisiimtų socialinę atsakomybę bei taptų savarankiškais ir visaverčiais visuomenės nariais. Viena svarbiausių užduočių specialistams, dirbantiems su vaikais - komandinis darbas, kad laiku ir vietoje būtų suteikiama pagalba vaikui ir jo šeimai.

Žilvičių gatvėje įsikūrusi "Dienvidžio" organizacija nėra didelė. Tačiau ji dirba kaip tikra komanda, o atliekami darbai yra iškalbingi - vaikams padedama ne tik pačiame dienos centre, bet ir organizuojant įvairius projektus bei stovyklas. Dienos centre vaikai lankosi po pamokų - atlieka mokykloje užduotus namų darbus, gauna užtikrintą visavertį maitinimą, išmoksta naujų dalykų. "Dienvidis" savo veiklą vykdo jau 10 metų.

"Pas mus atvykę vaikai visada ras palaikymą ir šilumą, dėl to jie sako, kad mes esame tarsi antri namai. Mums svarbus kiekvienas vaikas - į darbą žvelgiame ypač atsakingai ir profesionaliai - sakė "Dienvidžio" socialinė darbuotoja Simona Rimkutė.

Daug džiaugsmo ir emocijų

Dalyvaudamas projekte labdaros ir paramos fondas "Dienvidis" išsiplėtė dirbdami su Klaipėdos rajono vaikais - Plikių ir Kretingalės mokyklose buvo suburta 30 vaikų. Projektą rėmė LR Sveikatos apsaugos ministerija Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo lėšomis.

Projekto programoje "Linas - pagalba vaikams" dalyvavo pradinių klasių mokiniai. Jie iš viso turėjo 18 susitikimų. Pagrindinis susitikimų tikslas - padėti vaikams suprasti savo aplinką, išmokyti atpažinti ir sumažinti išgyvenamus neigiamus jausmus. Visi, baigę "Lino" programą, 10 dienų praleido stovykloje "Pasaka" Giruliuose.

MEILĖ. Stovykloje puikiai laiką praleidę vaikai neliko skolingi iniciatorėms Simonai Rimkutei ir Mildai Budrienei - padėka buvo išreikšta nuostabiu piešiniu. "Dienvidžio" nuotr.

"Dienvidžio" direktoriaus pavaduotoja socialiniam darbui Milda Budrienė džiaugėsi, kad turėjo galimybę dirbti ir su Klaipėdos rajone gyvenančiais vaikais, kurie sulaukia truputį mažiau socialinių paslaugų.

Per susitikimus buvo pastebėta, kad vaikai įgijo drąsos ir pasitikėjimo. Tarpusavio ryšys sustiprėjo stovykloje, vaikai ir dabar skambina, klausia, kada vėl aplankysime", - įspūdžiais dalijosi M. Budrienė.

"Susitikimai buvo prasmingi ir jiems, ir mums. Tikimės, kad tęsdami susitikimus kursime geresnę vaikų ateitį", - vylėsi "Dienvidžio" socialinė darbuotoja S. Rimkutė.

Ji džiaugdamasi pridėjo, kad stovykloje vaikams lengvai pavyko užmegzti naujų ryšių ir susirasti naujų draugų. Tačiau taip pat priminė, jog yra ir daugiau vaikų, kuriems reikalinga pagalba.

"Projektas buvo vykdomas iš didelės širdies: vaikai tai pajuto. Jaučiame poreikį, kad projektas būtų tęsiamas. Kiekvienam vaikui svarbu išreikšti savo jausmus - stovykloje jie šoko, leido aitvarus, maudėsi jūroje, žaidė įvairius žaidimus, o svarbiausia - vaikai atrado vienas kitą", - sakė viena projekto organizatorių S. Rimkutė.

"Gerai, kad turėjome viena kitą. Komandinis darbas buvo labai svarbu, nes be jo nebūtų viskas taip gerai pavykę. Viena kitai padėjome ir palaikėme. Tai buvo mūsų, lektorių, stiprybė", - pasakodamos įspūdžius stovykloje šypsojosi M. Budrienė ir S. Rimkutė.

Sulaukė vaikų įvertinimo

Pasak M. Budrienės, projektui "Drąsa būti" pavyko įgyvendinti pagrindinį tikslą - suteikti vaikams galimybę džiaugtis kiekviena diena. Kai kurie jas netgi vadino geriausiomis savo gyvenimo dienomis.

Projekte "Drąsa būti" vyko ne tik grupinės terapijos, bet ir individualios psichologinės konsultacijos. Joms buvo skirtos 36 valandos.

Projekto programoje "Emocinis intelektas" su vyresniais - 12-16 metų vaikais - dirbo lektorė Raminta Vičienė. Ji aštuoniuose susitikimuose vaikams, kurių tėvai priklausomi nuo alkoholio, taikė emocinio intelekto lavinimo metodą.

"Su paaugliais dirbti yra kur kas sunkiau, nes jie jau turi daugiau barjerų. O perlipti per tuos barjerus nėra paprasta. Tačiau Ramintai tai padaryti pavyko, o visi susitikimai baigėsi nuotaikingomis iškylomis", - sakė M. Budrienė.

Projektas "Drąsa būti" vykdomas nuo praėjusių metų lapkričio 27 d. iki šių metų rugpjūčio 31 d. Labdaros ir paramos fondas "Dienvidis" viliasi, kad galimybę praskaidrinti vaikų gyvenimą Klaipėdos rajone turės ir ateityje.

Dienos centro organizuotas projektas parodė, kad laiku suteikta pagalba gali teigiamai pakeisti vaikų gyvenimą - suteikti jiems motyvacijos siekti užsibrėžtų tikslų ateityje bei juos įgyvendinti. Labdaros ir paramos fondas "Dienvidis" vaikams stengiasi įskiepyti teigiamas vertybes, kad užaugtų dori žmonės.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder