Pinigų trūkumas užtemdo vaikų norus

Pinigų trūkumas užtemdo vaikų norus

Kasmet mokslo metams einant į pabaigą, tėvai sunerimsta, ką gi veiks jų vaikai per vasaros atostogas. Nors poilsis stovyklose nebrangsta, neskubama atžaloms nupirkti kelialapio vasaros poilsiui. Keletą metų vyraujančios kainos ir taip didelės, o gauti lengvatas gana sunku.

VšĮ „Vaikų poilsis“ direktorė Galina Andrijevskaja tikino, kad vaikų noras ilsėtis vasaros stovyklose nesumažėjęs. Priešingai, jie noriai registruojasi į vasaros poilsio pamainas. Problema yra kita - tėvai neišgali sumokėti už kelialapius.

„Vaikai tikrai labai nori ilsėtis stovyklose, jie registruojasi labai aktyviai, tačiau vėliau situacija pasikeičia. Tėvai neduoda pinigų savo atžaloms, tad šie negali stovyklauti kaip norėję. Pagal mūsų statistiką apmokėjimų dažnai būna mažiau nei registracijų“, - tikino stovyklos vadovė.

Kainų nekelia

G.Andrijevskaja pasakojo, kad stovyklose, kurios dalyvauja Europos Sąjungos organizuojamuose konkursuose paramai gauti, taiko lengvatas norintiems poilsiauti. Pasak vadovės, šią dieną stovyklose dar yra nuolaidinių kelialapių socialiai remtiniems vaikams, taip pat yra likę ir mokamų kelialapių. Tačiau jų skaičius tikrai nėra didelis, tad raginama visus norinčius, kuo greičiau registruotis į stovyklas.

„Mes nekeliame kainų, nes suprantame, kad žmonių pragyvenimo lygis yra mažas, todėl net ir 650 Lt už 10 dienų poilsį šeimai yra dideli pinigai. Nors ir padidėjo minimalus atlyginimas, žmonės vis vien negali skirti daugiau pinigų vasaros poilsiui, o juo labiau vien tik vaikams“, - teigė G.Andrijevskaja.

10 dienų vaiko poilsis prie jūros kainuoja 650 Lt, su nuolaida - 455 Lt. Jei tėvai rinksis vaikų poilsį prie ežerų, visas kelialapis bus šiek tiek pigesnis, kainuos apie 500 Lt. Optimaliausia kelialapio pamaina - 10 dienų, dažniausiai būtent tokio tipo kelialapiai yra išperkami greičiausiai.

„Tai pati minimaliausia kaina, kurią gali pasiūlyti stovykla savo poilsiautojams. Mūsų įkainiai yra patvirtinti valstybinių institucijų ir mes jų patys tikrai neišgalvojame ar specialiai nedidiname. Jau šešerius metus dirbame pagal tokią sistemą ir mūsų stovyklų kainos nedidėja, atvirkščiai, stengiamės taikyti kuo daugiau nuolaidų“, - pasakojo Všį „Vaikų poilsis“ vadovė.

Kelialapių dar yra

Jei anksčiau žmonės iki gegužės mėnesio išpirkdavo visus kelialapius į vasaros stovyklas, šiandien tikrai taip nėra. Nors kelialapiai ir yra paklausūs, šiuo metu stovyklos dar turi laisvų vietų. Mes rengiame programą ir su ja dalyvaujame Europos Sąjungos konkurse finansavimui gauti. Konkurse laimėtos lėšos yra skirstomos pagal laimėjusias savivaldybes, kurių tikslas pritraukti į stovyklas tam tikrą skaičių vaikų.

Kompensuojamų kelialapių gauta 670, o iš jų 67 - visiškai nemokami. Europos Sąjunga kompensuoja 30 procentų sumos nuo skirtų kelialapių skaičiaus.

Tėveliai, norintys savo vaikams gauti lengvatinius kelialapius, turi užsiregistruoti į stovyklą, paskui jiems yra siunčiami pranešimai su likusiais pasiūlymais ar nuolaidų pasiūlymais, kurias suteikia ne kas kitas, o Europos Sąjunga.

„Visada stengiamės paaiškinti socialiai remtinoms šeimoms, kad jų vaikai turi galimybę ilsėtis stovyklose nemokamai, tačiau jie turi pristatyti mums tam tikrus dokumentus, liudijančius, kad šeima yra tikrai socialiai remtina. Visgi čia ir atsiranda pagrindiniai barjerai, kartais būna sunku tėvams įrodyti, kad vaikas yra tikrai socialiai remtinas, gauti reikalingas pažymas iš savivaldybių socialinės paramos skyrių“, - konstatavo G.Andrijevskaja.

 

Niekas nepakito

 

Švietimo ir mokslo ministerijos Neformaliojo ugdymo ir švietimo pagalbos skyriaus vyriausioji specialistė Aušra Birietienė patikino, kad vaikų poilsio sąlygos lygiai tokios pačios, kaip ir praėjusiais metais. Poilsis stovyklose dalinai arba visiškai yra finansuojamas iš ES lėšų - o tai siekia tik

10 proc. konkursą laimėjusių vietų. Šią programą kaip ir pernai toliau administruoja Švietimo mainų paramos fondas.

 

„Jeigu vaikas gauna nemokamą maitinimą, o jis suteikiamas tik tokiu atveju, kada šeima yra socialiai remtina, tada ir poilsis jam taikomas lengvatinėmis sąlygomis. Tie patys faktai galioja ir per vasaros atostogas. Išskirtinių pažymų ar reikalavimų, kurie įrodytų socialinę padėtį ar nepriteklių, tikrai nėra reikalaujami“, - teigė specialistė.

Nustatyti reikalavimai

ES stovyklų finansavimo projekte yra numatytos tam tikros sąlygos, jei asmuo jas atitinka, jis gauna norimas lengvatas. A.Birietienės teigimu, reikia nepamiršti, kad stovyklos dažnai daro ir labdarą, priima vaikus nemokamai. Konkrečiu atveju gali būti taikomas konkretus sprendimas.

„Kainas nustato pačios stovyklos. Galima kainas užsikelti ir iki 1000 Lt, bet juk yra tam tikri sveiko proto kriterijai, yra kokybė, aplinka, kvalifikuoti specialistai, yra madingos ir ne tokios paklausios stovyklos. Vis dėlto yra tam tikri standartai, kurių privalo laikytis institucijos, kurios nori gauti ES paramą, stovykloms organizuoti. Jei bus užkeltos kainos, 30 proc. kompensacija bus neadekvati“, - svarstė A.Birietienė.

Angelė KOSTOGRIZIENĖ, Gausių šeimų asociacijos pirmininkė:

Šiais metai situacija dar prastesnė nei praėjusiais. Švietimo ir mokslo ministerija naudoja Europos Sąjungos lėšas, kurios yra skirtos stacionarioms stovykloms, kuriose dalyvių skaičius turi būti ne mažiau kaip 400. Tai kokia programinė stovykla gali priimti tiek vaikų? Ką reiškia socialiai remtinas? Jei dešimties asmenų šeima kiekvienam nariui iš savo pajamų gali skirti bent 525 Lt, jų nepilnamečiai vaikai negali patekti į stovyklas su lengvatomis. Tik gaunantys socialines pašalpas gali pretenduoti į pigesnius kelialapius.

Kalbant apie stovyklų kainas reikia atsižvelgti į šeimos gaunamas pajamas. Jei kiekvienam nariui galima skirti vos 525 Lt, tuomet 650 Lt už poilsį yra labai didelė suma. Jei šeimos nariui galima skirti po 1000 Lt, net ir tokiu atveju vargu ar lengva ranka išleistų savo vaikus į vasaros stovyklas.

Socialiai remtinu pas mus yra vadinamas tik tas, kuris gauna pašalpą. O ta šeima, kuri augina septynis ar aštuonis vaikus ir gyvena iš savo uždirbtų pajamų, jokių lengvatų ir pažymų apie jas negauna. Daug kartų buvo kalbėta, kad socialiai remtinas nebūtinai turi būti tas, kuris gauna 300 Lt per mėnesį.

Reikia žiūrėti į objektyvias sąlygas ir aplinkybes, dėl kurių žmogus gali tapti socialiai remtinu.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder