Pernai daugiau negu dvigubai padaugėjo emigrantų šeimų, netinkamai prižiūrėjusių vaikus

Pernai daugiau negu dvigubai padaugėjo emigrantų šeimų, netinkamai prižiūrėjusių vaikus

Pernai iš užsienio vaikų teisių apsaugos institucijų gauti 106 pranešimai dėl 148 užsienyje esančių lietuvių vaikų, kurie pateko į šių institucijų akiratį dėl netinkamos priežiūros. 2010 m. tokių pranešimų buvo 58.

Pranešimus gavo Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Juose prašyta patikrinti išvykusių nepilnamečių gyvenimo sąlygas, pateikti informaciją apie išvykusios šeimos gyvenimą Lietuvoje, aiškintasi dėl tėvų ir kitų giminaičių galimybių pasirūpinti vaiku, dėl globos nustatymo.

Daugiausia pranešimų (41) gauta dėl 10-14 metų lietuvių vaikų, esančių Jungtinėje Karalystėje bei Ispanijoje. Taip pat domėtasi dėl lietuvaičių vaikų, esančių Airijoje, Australijoje, Belgijoje, Graikijoje, Rusijoje, Uzbekistane ir kitose valstybėse (iš viso 24 šalyse).

2011 metais beveik trigubai išaugo ir pranešimų dėl 4-6 metų su tėvais išvykusių į užsienį vaikų. Daugiausia būta atvejų, kai tėvai netinkamai prižiūrėjo vaikus, todėl užsienio valstybių institucijos ėmėsi vaikų teisių apsaugos priemonių. Jos, siekdamos priimti sprendimą dėl tolesnės tokių vaikų globos, kreipėsi į Lietuvą su prašymais pateikti informaciją apie šeimos gyvenimo Lietuvoje laikotarpį ir (arba) artimuosius giminaičius, galinčius pasirūpinti vaikais, jei jiems nebūtų galimybės toliau augti biologinėje šeimoje.

Pasak Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorės Odetos Tarvydienės, tokie skaičiai rodo, kad į kitas valstybes išvykusios lietuvių šeimos ne visada žino, jog daugelyje užsienio šalių vieno vaiko iki tam tikro amžiaus palikti negalima. Taip pat, teigė ji, dažnai nežinoma, kad socialinės tarnybos kitose šalyse gali atimti vaikus ne tik dėl smurto prieš juos, bet ir dėl suaugusiųjų išgertuvių ar barnių, o juos susigrąžinti būna sunku ir ilgai trunka.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2010-2011 metais gyventojų Lietuvoje sumažėjo 84,4 tūkst., iš kurių trečdalį (25,4 tūkst.) sudarė vaikai. Lygina

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder